Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Νέο πλαίσιο για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων

Στην τελική φάση προετοιμασίας βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη δημιουργία δημόσιου φορέα έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Με τις νέες νομοθετικές αλλαγές που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στα τέλη Οκτωβρίου επιδιώκεται η ενεργή ανάμιξη του Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου).

Στην τελική φάση προετοιμασίας βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη δημιουργία δημόσιου φορέα έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Με τις νέες νομοθετικές αλλαγές που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στα τέλη Οκτωβρίου επιδιώκεται η ενεργή ανάμιξη του Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου). Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι η δημιουργία Φορέα Διαχείρισης των Δικαιωμάτων του Δημοσίου στον τομέα της αξιοποίησης υδρογονανθράκων.

Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η προώθηση νομοθετικών αλλαγών που θα διευκολύνουν τις έρευνες υδρογονανθράκων, με περιβαλλοντικά κριτήρια. Στο πλαίσιο των νομοθετικών αλλαγών, θα υπάρχει πρόβλεψη για αυστηρή εφαρμογή της εθνικής και κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα των οδηγιών 94/22/ΕΚ, 2004/17/ΕΚ, αλλά και 2001/42/ΕΕ, που διέπουν το καθεστώς των θαλάσσιων ερευνών για τους υδρογονάνθρακες.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα προβλέπει την παροχή γενναίων κινήτρων για την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών, ενώ θα εναρμονίζει τη χώρα μας με τις διεθνείς πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί για την ανάπτυξη δικαιωμάτων έρευνας υδρογονανθράκων. Έτσι, η διάρκεια εκμετάλλευσης κάθε περιοχής θα καθορίζεται χωριστά σε κάθε άδεια εκμετάλλευσης, ανάλογα με τις ιδιομορφίες της κάθε περίπτωσης και δεν θα περιορίζεται στα 25 έτη όπως προβλέπει σήμερα το Ελληνικό Δίκαιο.

Η συμμετοχή του πετρελαίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας παραμένει ακόμα κυρίαρχη με ποσοστά σταθερά πάνω από το 50%. Το 99,5% του αργού πετρελαίου που διατίθεται για διύλιση, εισάγεται από το εξωτερικό και μόνο το 0,5% παράγεται στην Ελλάδα. Το 56% της συνολικής κατανάλωσης παρατηρείται στον τομέα των μεταφορών. Η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 18,5%, ενώ οι υπόλοιποι κλάδοι (οικιακός, εμπορικός, κ.α.) αντιπροσωπεύουν το 25%. Αθροιστικά για την προμήθεια πετρελαιοειδών από το εξωτερικό πληρώνουμε ετησίως το 4,6% του ΑΕΠ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτζώκας: «Η σχέση μου με τον Λαρεντζάκη φτιάχνει ανέκδοτα» (vid)

Μπαρτζώκας, Ράιτ, Πετρούσεφ επιλέγουν την καλύτερη, την χειρότερη και την πιο αστεία στιγμή της σεζόν

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024