Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εντός του Νοεμβρίου οι αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας για τις κλαδικές συμβάσεις

Εντός του Νοεμβρίου οι αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας για τις κλαδικές συμβάσεις

Με υπουργική απόφαση που θα υπογράψει η Λ.Κατσέλη μέσα στο Νοέμβριο θα επιτραπεί, υπό προϋποθέσεις, η δυνατότητα εφαρμογής -με επιχειρησιακές συμβάσεις ή συμφωνίες σε τοπικό επίπεδο- δυσμενέστερων όρων αμοιβής και εργασίας σε σύγκριση με τις κλαδικές συμβάσεις και την εθνική γενική συλλογική σύμβαση. Έντονες αντιδράσεις από τα συνδικάτα.

Με υπουργική απόφαση που θα υπογράψει η Λ.Κατσέλη μέσα στο Νοέμβριο θα επιτραπεί, υπό προϋποθέσεις, η δυνατότητα εφαρμογής -με επιχειρησιακές συμβάσεις ή συμφωνίες σε τοπικό επίπεδο- δυσμενέστερων όρων αμοιβής και εργασίας σε σύγκριση με τις κλαδικές συμβάσεις και την εθνική γενική συλλογική σύμβαση.

«Οταν μια γεωγραφική περιοχή ή μια επιχείρηση βρίσκεται σε διαρθρωτική κρίση και σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης θα δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας, έτσι ώστε να μπορούν να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας», δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Εργασίας.

«Αν μια επιχείρηση είναι έτοιμη να κλείσει και χρειάζεται να κάνει μια διευθέτηση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είναι κάτι που προσωπικά και ως κυβέρνηση το βλέπουμε θετικά», σηνείωσε, επαναβεβαιώνοντας την πολιτική απόφαση για την ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης, η οποία περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο.

Η υπουργός είπε ακόμα ότι «θα γίνει μια προσεκτική ρύθμιση, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και να υπάρξει μια μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτές τις περιπτώσεις».

Από την πλευρά των συνδικάτων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη διάταξη «επιεικώς απαράδεκτη» και τόνισε ότι «επ’ ουδενί δεν πρέπει να εφαρμοστεί» κάτι τέτοιο ως γενικός κανόνας.

Σε μεμονωμένες και ειδικές περιπτώσεις, αν μια επιχείρηση βρίσκεται πραγματικά πριν το λουκέτο, τότε γίνονται διαπραγματεύσεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για τη διάσωση της επιχείρησης και των θέσεων εργασίας, είπε ο Γ.Παναγόπουλος.

Ακόμη ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι η διάταξη του μνημονίου για τις κλαδικές συμβάσεις προσκρούει στο Σύνταγμα, στους νόμους, αλλά και σε διεθνείς συμβάσεις που έχει κυρώσει η χώρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φιορεντίνα: Με αυτή την εμφάνιση θα παραταχθεί στον τελικό με τον Ολυμπιακό (pic)

Η ιταλική ομάδα μετράει αντίστροφα για τον τελικό του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024