Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

«Σύμφωνο Ρευστότητας» κυβέρνησης – τραπεζών για την τόνωση της αγοράς

Τους βασικούς άξονες του «Συμφώνου Ρευστότητας» για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία συμφώνησαν την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδης, με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Χρεωστική κάρτα, στην οποία θα υπάρχει ο ΑΦΜ, θα χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή και θα απαλλάξει τους πολίτες από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων.

Τους βασικούς άξονες του «Συμφώνου Ρευστότητας» για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία συμφώνησαν την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδης, με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών κυριάρχησαν τα προβλήματα ρευστότητας που απασχολούν την αγορά, ο πολύ χαμηλός ρυθμός αύξησης στις χορηγήσεις δανείων, αλλά και η επέκταση του πυλώνα των εγγυήσεων του πακέτου στήριξης των τραπεζών κατά 25 δισ. ευρώ. Ακόμη, συζητήθηκε η εφαρμογή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και η πορεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.

Στην συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Β.Ράπανος, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Ν.Νανόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δ.Ματζούνης, ο Σταύρος Λεκάκος από την Τράπεζα Πειραιώς και ο γγ της ΕΕΤ, Χρ.Γκόρτσος.

Στο πλαίσιο του «Συμφώνου Ρευστότητας», συμφωνήθηκε ότι οι τράπεζες που θα μετέχουν στον πυλώνα των εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ θα συνομολογήσουν ένα πλαίσιο δεσμεύσεων, το οποίο θα παρακολουθείται από την Τράπεζα της Ελλάδος και τους επιτρόπους του Δημοσίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πόροι θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία.

Οι υπουργοί και το προεδρείο της ΕΕΤ συμφώνησαν οι τράπεζες να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών, των επιχειρήσεων που θα υπαχθούν στη ρύθμιση για την περαίωση. Ακόμη, συμφώνησαν να συμπράξουν στην υλοποίηση του νέου φορολογικού νόμου, σε τομείς όπως η λειτουργία επαγγελματικών λογαριασμών, ώστε να μειωθεί η χρήση των μετρητών.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών θα συνεργασθεί με τις τράπεζες στη διάθεση ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όπως η έκδοση χρεωστικής ηλεκτρονικής κάρτας στην οποία θα «περνούν» όλες οι συναλλαγές των φορολογουμένων. Η εν λόγω κάρτα θα χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή και θα απαλλάξει του πολίτες από τη υποχρέωση συλλογής αποδείξεων, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να έχει πλήρη εικόνα του ΦΠΑ.

Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου η κάρτα αυτή θα φέρει τον ΑΦΜ κάθε πολίτη, θα χορηγείται είτε από κάθε τράπεζα ξεχωριστά είτε από το υπουργείο Οικονομικών και μέσω των μηχανημάτων ανάγνωσης καρτών (POS) που έχουν τα καταστήματα θα εγγράφονται στον λογαριασμό του φορολογουμένου οι πόντοι από τις αποδείξεις.

Τέλος, συμφωνήθηκε η ανάγκη δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, ενώ αναφέρθηκε ότι στο νέο αναπτυξιακό νόμο το ΤΕΜΠΜΕ θα αντικατασταθεί από το «Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης», όπου το Δημόσιο σε συνεργασία με τις τράπεζες θα συνεπενδύει με επιχειρηματικά κεφάλαια, διοχετεύοντας φτηνή ρευστότητα στην αγορά, ενισχύοντας ακόμα και επενδύσεις υψηλού ρίσκου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εκτίμησε πως με την στήριξη των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων , την τραπεζική χρηματοδότηση και τα ίδια κεφάλια των επιχειρήσεων την περίοδο 2010-2011 θα κινητοποιηθούν συνολικά κεφάλαια 2 δισ. ευρώ, ενώ σε ορίζοντα τετραετίας θα φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Β.Ράπανος, διαβεβαίωσε πως παρά τις δυσκολίες το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και τόνισε πως στο πλαίσιο του «Συμφώνου Ρευστότητας» θα διοχετευτεί ρευστότητα στην αγορά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Η κάνουλα δεν είναι κλειστή, αλλά η δεξαμενή δεν έχει ρευστό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ράπανος, σημειώνοντας πως σε περιβάλλον ύφεσης η ζήτηση για χορηγήσεις είναι μειωμένη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να απορροφήσουν όλο το πακέτο τον 25 δισ. ευρώ, στο ποσοστό που αναλογεί σε κάθε μία, και προσέθεσε πως οι τράπεζες λειτουργούν σε καθεστώς διαφάνειας και ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει πως χρησιμοποιούν τη ρευστότητα τους.

Ο κ. Νανόπουλος τόνισε πως στη συνάντηση εξετάστηκε η χρήση νέων εργαλείων για την στήριξη της οικονομίας και της ρευστότητας, όπως είναι οι δράσεις του ΕΣΠΑ, τα νέα συστήματα πληρωμών και το ΤΕΜΠΜΕ.

Για «νέα εξαπάτηση του λαού» μιλά η Αριστερά

«Η κυβέρνηση συνεχίζει την εκστρατεία εξαπάτησης του λαού» σχολίασε το ΚΚΕ.

«Η αιτία της κρίσης δεν προέρχεται από έλλειψη ρευστότητας, όπως ισχυρίζεται μαζί με τους τραπεζίτες αλλά από το ότι δεν βρίσκουν διέξοδο υψηλής κερδοφορίας τα συσσωρευμένα κεφάλαια των επιχειρηματικών ομίλων. Για τη στήριξη της κερδοφορίας τους και για την εξαγωγή κεφαλαίων δίνεται και το νέο πακέτο των 25 δισ. ευρώ.»

»Η κυβέρνηση και οι τράπεζες δεν ήταν ούτε μπορούν να γίνουν στήριγμα των μικρών επιχειρήσεων με τον πιο ενεργό ρόλο τους στη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών. Αντίθετα θα σφίγγουν όλο και πιο πολύ τη θηλιά στους καταχρεωμένους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς εμπόρους και βιοτέχνες» καταλήγει το ΚΚΕ.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε χαρακτηριστικά: «Σύμφωνο ρευστότητας υπάρχει και λειτουργεί εδώ και καιρό, ανάμεσα στο δημόσιο και τις τράπεζες, στη βάση του οποίου το τραπεζικό κεφάλαιο έχει προικοδοτηθεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μέσα από τη λεηλασία του ελληνικού λαού, με περίπου 80 δισ. ευρώ για να συνεχίζει ακώλυτα το ληστρικό του ρόλο σε βάρος της οικονομίας και των πολιτών».

«Το νέο σημερινό «Σύμφωνο ρευστότητας», για το οποίο κάνουν λόγο οι κ.κ. Γ.Παπακωνσταντίνου και Μιχ.Χρυσοχοϊδης, δεν είναι τίποτε άλλο παρά «φύλο συκής», άλλοθι και στάχτη στα μάτια του κόσμου, προκειμένου να «τσεπώσουν» χωρίς αντιδράσεις οι τράπεζες το νέο πακέτο των 25 δισ. εγγυήσεων του δημοσίου, με βάση τα οποία θα κερδοσκοπήσουν δανειζόμενες χαριστικά με επιτόκιο 1% από την ΕΚΤ!» προσθέτει ο κ. Λαφαζάνης.

»Σε μια περίοδο που το κράτος έχει κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών, το ΤΕΜΠΜΕ έχει στην πράξη ακυρωθεί, πλήττοντας τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι Τράπεζες, παρά το δημόσιο χρήμα, μειώνουν μήνα το μήνα τη χρηματοδότηση και η χώρα βουλιάζει σε βαθιά ύφεση, η ρευστότητα στην οικονομία προϋποθέτει μια μεγάλη πολιτική και οικονομική ανατροπή σε προοδευτική και σοσιαλιστική κατεύθυνση. Πρώτο μεγάλο βήμα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να είναι η εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ως θεμελιώδης προϋπόθεση χρηματοδότησης της οικονομίας για την αναπτυξιακή, παραγωγική και κοινωνική αναγέννησή της» καταλήγει ο κ. Λαφαζάνης.

Την αντίθεσή του δηλώνει και ο ΣΥΝ: «Αυτό που απαιτείται σήμερα για την αναστροφή της καθοδικής πορείας της αγοράς είναι μια καθολική παρέμβαση και όχι «συμφωνίες κυρίων» με τις τράπεζες που μέχρι τώρα χρησιμοποίησαν όλα τα πακέτα στήριξης προς ίδιον όφελος και μόνο».

«Το πρώτο που θα όφειλε να κάνει η κυβέρνηση, είναι η δρομολόγηση διαδικασιών για τη δημιουργία μια τράπεζας ειδικού σκοπού με προσανατολισμό τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το δεύτερο, να σταματήσει το ιδιότυπο καθεστώς της παύσης πληρωμών σε σχέση με τις υποχρεώσεις της. Κυρίως, όμως, η κυβέρνηση θα έπρεπε να αποκαταστήσει τη βίαιη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και συνταξιούχων που επέβαλλε όλο το προηγούμενο διάστημα. Όλα αυτά, βέβαια, προϋποθέτουν την εγκατάλειψη της πολιτικής του μνημονίου, το οποίο δεν προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση και θα πρέπει να της επιβληθεί» επισήμανε ο κ. Πάνος Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024