Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Ενδείξεις ανάκαμψης παρά την επώδυνη ύφεση διαπιστώνει η Alpha Bank

Σημάδια ανάκαμψης παρά την επώδυνη ύφεση διαβλέπει το τελευταίο δελτίο οικονομικής της Alpha Bank για την ελληνική οικονομία, διαπιστώνοντας βελτίωση στον τουρισμό και τις εξαγωγές το δεύτερο μισό του καλοκαιριού και ενίσχυση στις εισπράξεις από τη ναυτιλία στο επτάμηνο. Η ανάλυση της τράπεζας αναφέρει επίσης ότι φάνηκε η «δυνατότητα έγκαιρης βελτίωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων» με προϋπόθεση την είσπραξη των αναγκαίων εσόδων, κάτι που θα βελτιώσει το οικονομικό κλίμα.

Σημάδια ανάκαμψης παρά την επώδυνη ύφεση διαβλέπει το τελευταίο δελτίο οικονομικής της Alpha Bank για την ελληνική οικονομία, αναφέροντας ότι φάνηκε η «δυνατότητα έγκαιρης βελτίωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων» με προϋπόθεση την είσπραξη των αναγκαίων εσόδων, κάτι που θα βελτιώσει το οικονομικό κλίμα.

Η ανάλυση της τράπεζας διαπιστώνει επίσης βελτίωση στα στοιχεία από τον τουρισμό και τις εξαγωγές το δεύτερο μισό του καλοκαιριού και ενίσχυση στις εισπράξεις από τη ναυτιλία στο επτάμηνο.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, στην περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2010 η οικονομική δραστηριότητα στην ελληνική οικονομία επιβαρύνθηκε καταλυτικά από τις εξελίξεις όσον αφορά την κορύφωση της κρίσης στην αγορά δημοσίου χρέους και την εσπευσμένη θεσμοθέτηση και εφαρμογή εξαιρετικά περιοριστικών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και σημαντικών μεταρρυθμίσεων που προκάλεσαν σημαντική αναταραχή και αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και περιόρισαν την οικονομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών.

Στην περίοδο αυτή οι δείκτες οικονομικού κλίματος (καταναλωτικής εμπιστοσύνης και επιχειρηματικών προσδοκιών) κατέρρευσαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 1990. Οι επιχειρήσεις περιόρισαν τον Απρίλιο και τον Μάιο τις συνήθεις προσλήψεις εργαζομένων για την καλοκαιρινή περίοδο ενώ η οικοδομική δραστηριότητα βρισκόταν σε ταχεία πτώση. Επίσης, οι εκταμιεύσεις από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) ήταν σημαντικά μειωμένες κατά -39,8% στο πρώτο εξάμηνο του 2010.

Σε αυτό το περιβάλλον η σχετικά μεγάλη αύξηση της ανεργίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 ήταν αναπόφευκτη, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank, ενώ σε εξαιρετικά μειωμένα επίπεδα κινήθηκε και ο κύκλος εργασιών στον τομέα των υπηρεσιών, σε συνδυασμό και με τη μεγάλη πτώση των επενδύσεων (ιδιαίτερα των κρατικών). Αυτά οδήγησαν στη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ κατά -1,7% σε τριμηνιαία βάση και κατά -3,7% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2010.

Όμως, υποστηρίζει η ανάλυση της Alpha Bank, από τον Ιούλιο έγινε περισσότερο εμφανής η δυνατότητα της χώρας για έγκαιρη βελτίωση των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων, ιδιαίτερα αν η αναγκαία είσπραξη των δημοσίων εσόδων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης επιτευχθεί σε κάποιο αποδεκτό βαθμό. Αν αυτό επιβεβαιωθεί στην πράξη στους επόμενους μήνες μπορεί να οδηγήσει και σε περαιτέρω βελτίωση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, μετά την αξιόλογη βελτίωση που ήδη σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2010 και τον Αύγουστο του 2010, αναφέρει το δελτίο.

Επιπλέον, η δραστηριότητα στον τουρισμό και τις εξαγωγές αγαθών βελτιώθηκε τον Ιούλιο του 2010 και τον Αύγουστο του 2010 (παρά τις επιπτώσεις από τις κινητοποιήσεις των φορτηγών αυτοκινήτων τον Ιούλιο), ενώ και οι καθαρές εισπράξεις από την ναυτιλία και από τις λοιπές υπηρεσίες αυξάνονται με ρυθμό υψηλότερο του 10% στο επτάμηνο του 2010. Τέλος, οι δαπάνες του ΠΔΕ ήταν αυξημένες κατά 19,8% σε ετήσια βάση στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2010, έναντι της πτώσης τους κατά -39,8% στο πρώτο εξάμηνο του 2010.

Οι διαρθρωτικές μεταβολές σε σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με τη μεγάλη πτώση της εγχώριας ζήτησης που σημειώνεται στην τρέχουσα περίοδο λόγω των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και επίσης με την σημαντική αύξηση του εργατικού δυναμικού τα τελευταία έτη, έχουν συμβάλλει στην αύξηση της ανεργίας στο 11,8% στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, αναφέρουν οι αναλυτές.

Από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ προκύπτει ότι στον ιδιωτικό τομέα πραγματοποιήθηκαν 652,12 χιλιάδες προσλήψεις στο οκτάμηνο του 2010, οι οποίες ήταν μειωμένες κατά -0,8% έναντι του οκταμήνου του 2009 και κατά -14,8% έναντι του οκταμήνου του 2008. Ειδικότερα, στο τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου 2010 οι προσλήψεις ήταν αυξημένες κατά 0,8% σε ετήσια βάση.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει το δελτίο, στο οκτάμηνο του 2010 το σύνολο των απολύσεων και των οικειοθελών αποχωρήσεων ήταν μειωμένο κατά -4,7% έναντι του οκταμήνου του 2009. Ως αποτέλεσμα, στο οκτάμηνο του 2010 η απασχόληση ήταν αυξημένη κατά 49,94 χιλ. θέσεις εργασίας, έναντι αύξησης κατά 24,94 χιλ. θέσεις εργασίας στο οκτάμηνο του 2009 και κατά 102,41 χιλ. θέσεις εργασίας στο οκτάμηνο του 2008.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Ντέρμπι «αιωνίων» με στόχο την Ευρώπη

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός κοντράρονται στην τελευταία αγωνιστική των play off, με φόντο την τρίτη θέση και την έξοδο στην Ευρώπη, λίγες μέρες πριν τους δύο τελικούς που έχουν…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024