Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Η Κομισιόν τονίζει ότι δεν σχεδιάζει επέκταση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας

Η Κομισιόν είπε την Πέμπτη ότι δεν σχεδιάζει την παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ύψους 110 δισ. ευρώ. «Δεν υπήρξε ποτέ καμία συζήτηση, κανένα σχέδιο, καμία προετοιμασία για παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, δεν έχει νόημα, αφού γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει σωστά το πρόγραμμα» είπε ο εκπρόσωπος της. Για «μόνιμο μηχανισμό στήριξης» των κρίσεων στην ευρωζώνη μετά το 2013, έκανε λόγο ο Όλι Ρεν.

Η Κομισιόν είπε την Πέμπτη ότι δεν σχεδιάζει την παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ύψους 110 δισ. ευρώ.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ξεκαθάρισε ότι δεν βρίσκεται υπό συζήτηση κανένα σχέδιο για παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

«Όχι. Δεν υπήρξε ποτέ καμία συζήτηση, κανένα σχέδιο, καμία προετοιμασία για παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, δεν έχει νόημα, αφού γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει σωστά το πρόγραμμα» απάντησε συγκεκριμένα ο κ. Αλταφάζ ερωτηθείς σχετικά.

Μία από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι η γερμανική.

Το θέμα συζητήθηκε σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, όπου όμως διατυπώθηκαν διαφωνίες από διάφορες πλευρές.

Επίσης, οι πληροφορίες θέλουν να συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, το βράδυ της Τετάρτης.

Ωστόσο ο κ. Αλταφάζ διέψευσε τις φήμες αυτές. Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει αν το θέμα ετέθη στη συζήτηση που είχε ο υπουργός οικονομικών Γ.Παπακωσταντίνου με το Γερμανό ομόλογό του Β.Σόιμπλε, ο κ. Αλταφάζ απάντησε ότι δεν το γνωρίζει, σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν βλέπει το λόγο να γίνεται τέτοια συζήτηση, λαμβανομένου υπόψη ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα απαραίτητα μέτρα, οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν και οι στόχοι του προγράμματος τείνουν να εκπληρωθούν.

«Αυτά ακριβώς επισημαίνει η πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής για την υλοποίηση του προγράμματος σταθεροποίησης της Ελλάδας», συνέχισε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν και κατέληξε λέγοντας ότι η Επιτροπή πιστεύει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει σωστά το πρόγραμμα και πως στόχος είναι η χώρα να επιστρέψει στις αγορές, πριν από τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή πριν το 2013.

Πάντως ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε εκδήλωση, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπακωνσταντίνου, υπογράμμισε πως ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης δεν πρέπει να επεκταθεί πέρα από τα τρία έτη, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην αποτυχία επιβολής δημοσιονομικής πειθαρχίας και θα αύξανε τον ηθικό κίνδυνο που ανακύπτει, όταν διασώζονται οι μη πειθαρχημένοι οφειλέτες.

Όπως υποστήριξε, αυτό με την σειρά του θα τροφοδοτούσε νέες πιέσεις στο ευρώ και θα έθετε εκ νέου σε κίνδυνο την οικονομία της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει ήδη δηλώσει πως θα παρατείνει το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, εφόσον οι αγορές δεν είναι πρόθυμες να δανείσουν τη χώρα με λογικά επιτόκια και υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα έχει εφαρμοστεί το Μνημόνιο με συνέπεια.

Το συζητούμενο σενάριο παράτασης θα έχει βασικά τη μορφή της καθυστέρησης εξόφλησης του δανείου της τρόικας κατά 1-2 χρόνια, σε σχέση με τα συμφωνηθέντα βάσει του Μνημονίου.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συναινεί στην παράταση του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας μας, καθώς θεωρεί πως αυτό θα αποτελούσε κακό παράδειγμα και θα ενέτεινε τις πιέσεις στην Ευρωζώνη.

Όλι Ρεν: Μόνιμος μηχανισμός μετά το 2013

«Η ευρωζώνη θα κάνει πρώτα τον απολογισμό της από την εμπειρία του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης των κρατών-μελών της και στη συνέχεια θα σκεφτεί το ενδεχόμενο κατάρτισης ενός πιο μόνιμου πλαισίου», δήλωσε την Πέμπτη ο Φινλανδός επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Ζητημάτων της ΕΕ, Όλι Ρεν.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, σε εκδήλωση στο Βερολίνο, ο κ. Ρεν είπε ότι η Κομισιόν θα καταρτίσει μια ανάλυση με βάση τα διδάγματα που έχει αποκομίσει από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης και μόνο τότε θα εισηγηθεί έναν πιο «μόνιμο μηχανισμό» αντιμετώπισης των κρίσεων, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2013.

Τέλος, ο κ. Ρεν απέρριψε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και οποιοδήποτε άλλο κράτος της ευρωζώνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024