Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κατά 32,3% περιορίστηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού το οκτάμηνο

Κατά 32,3% περιορίστηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού το οκτάμηνο

Το περιορισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά 32,3% για το οκτάμηνο ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι η μηνιαία πορεία μείωσης του συνεχίζει να κινείται καλύτερα από τις προβλέψεις του μνημονίου. Τα έσοδα, πάντως, αυξήθηκαν κατά 3,4%, ρυθμός που υπολείπεται σημαντικά του στόχου. Περιορισμένο κατά 32,8% το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το περιορισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά 32,3% για το οκτάμηνο ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι η μηνιαία πορεία μείωσης του ελλείμματος συνεχίζει να κινείται καλύτερα από τις προβλέψεις του μνημονίου, που προέβλεπε για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου μείωση 26,5% (έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5%).

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 3,4%, ρυθμός που υπολείπεται σημαντικά του στόχου. Ωστόσο το υπουργείο επαναλαμβάνει ότι δεν έχουν αποδώσει πλήρως τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Μειωμένες κατά 7,6%, έναντι στόχου για μείωση 5,5%, εμφανίζονται οι δαπάνες.

Περιορισμένο κατά 32,8% εμφανίζεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2010, «σε δημοσιονομική βάση, η μηνιαία πορεία μείωσης του ελλείμματος συνεχίζει να κινείται καλύτερα από τις προβλέψεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής».

Το έλλειμμα περιορίστηκε κατά 32,3% σε σχέση τις προβλέψεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 προέβλεπε μείωση 26,5% (έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5%.), δηλαδή 14.485 εκατ. ευρώ από 21.382 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Η πορεία μείωσης του ελλείμματος, σημειώνει το ΥΠΟΙΚ, «χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη συσσώρευση πληρωμών τόκων τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που συγκεντρώνουν περίπου το 40% του ετήσιου προγραμματισμού των αποπληρωμών τόκων, όπως επίσης και από υστέρηση των εσόδων».

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%.

«Η εξέλιξη αυτή έχει επιτευχθεί πριν αποδώσουν πλήρως τα μέτρα που έχουν ληφθεί όπως για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες που ισχύει από 1η Ιουλίου» επισημαίνει το υπουργείο.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν κατά 7,6% έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%.

Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες 12,1% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8%, ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 6,6% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.

Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για Ασφάλιση και Περίθαλψη (μείωση κατά 1.406 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών (μείωση κατά 1.008 εκατ. ευρώ), καθώς και στην μείωση των Αποδοχών και Συντάξεων κατά 1.041 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες, τέλος, του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 32,8% και τα έσοδα του κατά 2,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο «Superman» Ποντένσε έκλεισε εισιτήριο για τις 25 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όμως θέλει Ευρώπη στις… 25 Σεπτέμβρη (vids)

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ανάγκασε τη Λεωφόρο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και έκανε ήδη μια… δουλειά για τον Ολυμπιακό. Αλλά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024