Τρίτη 14 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η υστέρηση στα έσοδα και οι διαρθρωτικές αλλαγές στο επίκεντρο της τρόικας

Η υστέρηση στα έσοδα και οι διαρθρωτικές αλλαγές στο επίκεντρο της τρόικας

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, η πορεία των εσόδων και των διαρθρωτικών αλλαγών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας. Ζητήθηκε εντατικοποίηση της προσπάθειας για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ενώ έμφαση δόθηκε και στα θέματα που αφορούν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ΟΣΕ, ΔΕΚΟ, τράπεζες. «Τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας και δεν το κάνουμε για να απολογούμαστε σε καμία τρόικα», αλλά γιατί οι μεγάλες αλλαγές είναι αναγκαίες για τη διάσωση της χώρας, ήταν το σχόλιο του Γ.Πεταλωτή.

To προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 στον οποίο θα ενσωματώνονται όλα τα υπό συζήτηση φορολογικά μέτρα, η πορεία των εσόδων και οι διαρθρωτικές αλλαγές τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους κ. Τόμσεν (ΔΝΤ), Ντερούζ (ΕΕ) και Μαζούχ (ΕΚΤ).

Έμφαση δόθηκε στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων (αναδιοργάνωση ΟΣΕ και ΔΕΚΟ του τομέα των μεταφορών, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, αποκρατικοποιήσεις, στρατηγικές κινήσεις στο τραπεζικό σύστημα).

Παράλληλα, τέθηκε το θέμα της κάλυψης της υστέρησης των εσόδων και ζητήθηκε η εντατικοποίηση της προσπάθειας για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Επίσης αναζητήθηκαν τρόποι σχετικά με το πώς δεν θα εξανεμιστεί το «μαξιλάρι» στο σκέλος των δαπανών από τις αυξημένες ανάγκες νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων και ΟΤΑ για χρηματοδοτήσεις από τον προϋπολογισμό.

Κατά την αποχώρησή τους από το υπουργείο Οικονομικών τα μέλη της τρόικας δεν έκαναν δηλώσεις.

Το κλιμάκιο θα επανέλθει τον Οκτώβριο, ώστε να «κλείσουν» οι εκθέσεις για την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου εν όψει της εκταμίευσης της τρίτης δόση του δανείου.

Αναφορικά με τη συνάντηση του Γ.Παπακωνσταντίνου με εκπροσώπους της τρόικας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής είπε ότι «τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας και δεν το κάνουμε για να απολογούμαστε σε καμία τρόικα», αλλά γιατί οι μεγάλες αλλαγές είναι αναγκαίες για τη διάσωση της χώρας.

«Μπορούμε σήμερα να λέμε ότι είμαστε σε ένα σωστό δρόμο χωρίς να ξεχνάμε ότι πρέπει να τους τηρούμε απαρέγκλιτα, γιατί ακόμα είναι μακρύς ο δρόμος», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής.

Ερωτηθείς εάν ο μηχανισμός στήριξης θα παραταθεί και πέραν του της τριετίας ο κ. Πεταλωτής απάντησε: «έχουμε συγκεκριμένη πορεία και διαδρομή, στην οποία θέσαμε και χρονικό πλαίσιο» και πρόσθεσε πως το έργο της κυβέρνησης είναι να τηρεί απαρέγκλιτα τους στόχους της και ότι «έως τώρα βαδίζει πάρα πολύ καλά».

«Στόχος μας είναι να μπορούμε να βγούμε στις αγορές και πριν το 2012 και μέσα στο 2011, κάτι που χρειάζεται ακόμα περισσότερη ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και ακόμα μεγαλύτερη διόρθωση της εικόνας μας σε διεθνές επίπεδο», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα πάμε στις αγορές συντομότερα απ’ ό,τι προβλέπεται, αφού τηρούμε τους στόχους μας».

Συνάντηση με τον Μ.Χρυσοχοΐδη

Η τιμολογιακή πολιτική των πολυεθνικών επιχειρήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδη με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Όπως αναφέρθηκε η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν οι πολυεθνικές στη χώρα μας, οδηγεί τις τιμές βασικών αγαθών σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που διαμορφώνονται στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο υπουργός ενημέρωσε την τρόικα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του υπουργείου στο πλαίσιο της νομοθεσίας για το transfer pricing.

Επίσης γνωστοποίησε την πρόθεσή του παράλληλα με την ελεγκτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη να καλέσει τις αμέσως επόμενες ημέρες τους εκπροσώπους των πολυεθνικών στη χώρα μας για να συζητήσει μαζί τους το πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά γενικά την πορεία των τιμών, οι εκπρόσωποι της τρόικας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προσπάθεια που γίνεται και εκτίμησαν ότι θα καμφθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Επίσης, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και για τις διαδικασίες υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών.

Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση

Για κρυφά ανταλλάγματα προκειμένου να κερδίζει τα εύσημα της τρόικας κατηγορεί το ΚΚΕ την κυβέρνηση.

«Αν ο λαός μπορούσε να ακούσει τα ανταλλάγματα που προσφέρει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας και για να έχει τη στήριξη των ισχυρών δυνάμεων της ΕΕ και της τρόικας στην εφαρμογή της άγριας αντιλαϊκής πολιτικής της, τότε θα διαπίστωνε πόσο ψεύτικες είναι οι δικαιολογίες που προβάλει η κυβέρνηση και πόσο μάταιες είναι για τον ίδιο οι θυσίες του» αναφέρει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, ο εκπρόσωπος του Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Πέρα από κάθε αμφιβολία το Μνημόνιο είναι μία «πατερίτσα». Χρειάζεται, όμως, και ένα «Εθνικό Μνημόνιο» για να μπορέσει να «περπατήσει» η Ελληνική Oικονομία, την οποία σακάτεψαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».

Για ομολογία αποτυχίας της πολιτικής του μνημονίου που επιβεβαιώθηκε όταν «ευθέως δηλώνεται ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί την στήριξη του ΔΝΤ και μετά το 2013» μιλά ο ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της τρόικας.

«Η δε αναφορά πως το χρέος δεν αποτελεί προτεραιότητα, συνιστά κόλαφο προς την ίδια την κυβέρνηση η οποία στο όνομα της αποφυγής της χρεοκοπίας μας έριξε στο δόκανο του ΔΝΤ» προσθέτει ο ΣΥΝ.

«Εκείνο όμως που αποκαλύπτεται, είναι πως η κύρια στόχευση μέσω των περιβόητων διαρθρωτικών αλλαγών, δηλαδή της διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης, των εργασιακών σχέσεων και της μείωσης των εισοδημάτων, οδηγεί στην βίαιη ανακατανομή του πλούτου υπέρ των λίγων. Αυτή η πολιτική δεν έχει καμιά προοπτική και νομιμοποίηση. Όσο πιο γρήγορα ανατραπεί, τόσο το καλύτερο» καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Π.Σκουρλέτης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αλμέιδα: «Ο Ολυμπιακός ανυψώνει το ελληνικό ποδόσφαιρο, αξίζει να είναι στον τελικό του Conference League»

Ο Ματίας Αλμέιδα έβγαλε το καπέλο στον Ολυμπιακό για την πρόκριση στον τελικό του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Μαϊου 2024