Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Ημι-αυτόματες κυρώσεις» για τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα εξετάζει η ΕΕ

«Ημι-αυτόματες κυρώσεις» για τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα εξετάζει η ΕΕ

Στην υιοθέτηση κυρώσεων και ποινών που θα επιβάλλονται «αυτόματα» στις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες, με μικρά περιθώρια διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες, προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το μέλλον μπορεί να μετατεθεί η συζήτηση για μόνιμο μηχανισμό οικονομικής στήριξης (που θα απαιτούσε αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών), καθώς το «έκτακτο δίχτυ» κρίνεται προς το παρόν επαρκές.

Στην υιοθέτηση κυρώσεων και ποινών που θα επιβάλλονται «αυτόματα» στις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες, με μικρά περιθώρια διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες, προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, φαίνεται ότι η συζήτηση για μόνιμο μηχανισμό οικονομικής στήριξης (που θα απαιτούσε αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών) ενδέχεται να μετατεθεί για το μέλλον, καθώς το «έκτακτο δίχτυ» κρίνεται προς το παρόν επαρκές.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ενόψει των συνεδριάσεων Ecofin και Eurogroup την Τρίτη, ο πρόεδρος του δεύτερου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως οι κυρώσεις για όσα κράτη-μέλη παραβαίνουν το Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να μπορούν να επισπεύδονται και να εφαρμόζονται με τρόπο «πιο αυτόματο», ώστε να παίξουν ρόλο στο επονομαζόμενο αποτρεπτικό βραχίονα.

Παρόμοιες και οι δηλώσεις του επιτρόπου για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, ο οποίος ανέφερε πως οι κυρώσεις θα πρέπει να είναι μία «φυσιολογική, ημι-αυτόματη επίπτωση» παραβάσεων, σύμφωνα με το Reuters.

«Είναι λίγο σαν το ποδόσφαιρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φινλανδός επίτροπος, οι κυρώσεις δεν θα λειτουργήσουν «εάν οι παίκτες αρχίζουν να διαφωνούν και να συζητούν τους κανόνες του
παιχνιδιού με τον διαιτητή κάθε φορά που σφυρίζει φάουλ».

Και οι δύο αξιωματούχοι, ερωτηθέντες για την προβλέψεις μόνιμου μηχανισμού στήριξης για την ΕΕ, υπογράμμισαν την ικανοποιητική λειτουργία των προβλέψεων του έκτακτου «διχτυού ασφαλείας» που αποφασίστηκε για την ΕΕ, λέγοντας πως δίνει περιθώρια χρόνου στις Βρυξέλλες να εξετάσουν το ζήτημα.

Οι θεσμικές αλλαγές που θα χρειαζόταν ένας μόνιμος μηχανισμός καθιστούν τη διαδικασία υιοθέτησής του δυσκολότερη και σχετικά πιο αβέβαιη.

«Θα απαιτούσε μια βασική αλλαγή στην συνθήκη» σχολίασε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, «δεν νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την συνθήκη». «Ίσως είναι σοφότερο να αναβάλουμε το ερώτημα για ένα επόμενο στάδιο» κατέληξε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το κλάμα του αρχηγού της Εθνικής πόλο Γιάννη Φουντούλη, οι συμπαίκτες του και το Παρίσι (pics)

«Δεν είμαι πολύ συναισθηματικός τύπος, αλλά ήταν πραγματικά μια μαγική στιγμή. Μόνο μια φορά στο παρελθόν, όταν είδα για πρώτη φορά τη νεογέννητη κόρη μου, ένιωσα τόσο έντονα που έβαλα τα κλάματα.»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024