Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αναστέλλεται η λειτουργία του Ελληνικού Νηογνώμονα

Αναστέλλεται η λειτουργία του Ελληνικού Νηογνώμονα

Εκπνέει σήμερα, Τρίτη, η προσωρινή παράταση λειτουργίας των 17 μηνών που είχε παραχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Ελληνικό Νηογνώμονα, ώστε να εναρμονιστεί με τους κανόνες λειτουργίας των Ευρωπαϊκών Νηογνωμόνων.

Εκπνέει την Τρίτη η προσωρινή παράταση λειτουργίας των 17 μηνών που είχε παραχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Ελληνικό Νηογνώμονα, ώστε να εναρμονιστεί με τους κανόνες λειτουργίας των Ευρωπαϊκών Νηογνωμόνων.

Από την 1η Σεπτεμβρίου η εταιρεία δεν θα δικαιούται να επιθεωρεί ή να εκδίδει πιστοποιητικά για πλοία με Κοινοτική σημαία, ενώ όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν ή θεωρήθηκαν μέχρι χθες θα ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης ή θεώρησής τους και πάντως όχι αργότερα από την 28η Φεβρουαρίου 2011.

Στις 30 Μαρτίου 2009 είχε παρασχεθεί παράταση στον Ελληνικό Νηογνώμονα προκειμένου να βελτιώσει τις υποδομές και την απόδοσή του στα θέματα μηχανογράφησης, εκπαίδευσης και κανονισμών, ωστόσο, στις επιθεωρήσεις που διεξήχθησαν ενδιάμεσα, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε ικανοποιητική εξέλιξη.

Η διοίκηση του ελληνικού νηογνώμονα έχει ζητήσει από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πρόσθετο χρόνο ώστε να εναρμονισθεί με τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Θαλάσσια Ασφάλεια. Όπως υποστηρίζουν, ήδη από τον Μάρτιο 2009 μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει συμμορφωθεί με τις 15 από τις 18 παρατηρήσεις που τις είχαν γίνει από τις κοινοτικές υπηρεσίες.

Η οριστική απόφαση για την πιστοποίηση ή μη του ελληνικού νηογνώμονα θα ληφθεί στις 14 Οκτωβρίου, όταν και θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Θαλάσσια Ασφάλεια.

Μετά από ενέργειες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα Τοπικά Κλιμάκια Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων των Λιμενικών Αρχών θα εποπτεύουν την εφαρμογή της απόφασης που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να αποφευχθούν κατά το δυνατόν καθυστερήσεις στα δρομολόγια των επιβατηγών πλοίων.

Πλέον, οι πλοιοκτήτριες εταιρίες πλοίων των οποίων τα πιστοποιητικά λήγουν το επόμενο διάστημα θα αναζητήσουν άλλους νηογνώμονες προκειμένου να τους επιτραπεί ο απόπλους και η εκτέλεση ναύλων.

Ουσιαστικά,η αναστολή λειτουργίας του νηογνώμονα επηρεάζει κάποια υπό ελληνική σημαία ποντοπόρα πλοία, κάποια πλοία της ακτοπλοΐας, αλιευτικά σκάφη και αρκετά μεγάλα γιοτ.

Πάντως, ήδη τον τελευταίο χρόνο πολλές εφοπλιστικές επιχειρήσεις που είχαν τα πλοία τους εγγεγραμμένα στον ελληνικό νηογνώμονα μεταπήδησαν σε άλλους αναγνωρισμένους νηογνώμονες.

Διευκρινίσεις από το υπουργείο

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής Αρχής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορηγήθηκε με απόφασή της περιορισμένη αναγνώριση στον Ελληνικό Νηογνώμονα για την παροχή υπηρεσιών επιθεώρησης και έκδοσης πιστοποιητικών των πλοίων, που μετά από ανανεώσεις έληξε την 30.08.2010.

Κατόπιν ολοκλήρωσης των ελέγχων του Ελληνικού Νηογνώμονα από την αρμόδια Κοινοτική Υπηρεσία (EMSA) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την 10.08.2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού
391/2009/ΕΚ δεν δύναται να προβεί σε παράταση αναγνώρισης του Ελληνικού Νηογνώμονα.

Κατόπιν αυτών, οι υπηρεσίες του Υπουργείου εξέδωσαν σχετική εγκύκλιο (Α.Π.4124.1/22/2010/27-08-2010), σύμφωνα με την οποία:

«Πιστοποιητικά κλάσης και κυβερνητικής πιστοποίησης που εκδόθηκαν ή θεωρήθηκαν μέχρι την 30.08.2010 εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης αυτών ή την ημερομηνία θεώρησής τους και πάντως όχι αργότερα από την 28.02.2011.

»Σε περιπτώσεις βλάβης/ ζημιάς πλοίου ο Ελληνικός Νηογνώμονας δύναται να διενεργεί τις αναγκαίες επιθεωρήσεις και να εκδίδει τα προβλεπόμενα βεβαιωτικά μόνο υπό την επίβλεψη της Ελληνικής Αρχής.

»Μετά τις 30/8/2010 ο Οργανισμός δεν έχει το δικαίωμα να εκδίδει νέα πιστοποιητικά πλοίων, σύμφωνα με την εθνική, διεθνή και κοινοτική νομοθεσία».

Τα εν λόγω μέτρα έχουν προσωρινό χαρακτήρα μέχρι τη λήψη οριστικής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί του αιτήματος χορήγησης αναγνώρισης στον Οργανισμό.

Η αντίδραση της ΝΔ

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε αναφορικά με το ενδεχόμενο παύσης της λειτουργίας του Ελληνικού Νηογνώμονα:

«Για μια ακόμη φορά, η Ναυτιλία μας δέχτηκε ένα καίριο πλήγμα από την ηθελημένη ή αθέλητη αντίδραση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τη λειτουργία του Ελληνικού Νηογνώμονα (Ε.Ν).»

»Συγκεκριμένα, έληξε χθες η Περιορισμένη Αναγνώριση του Ελληνικού Νηογνώμονα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το αρμόδιο Υπουργείο όχι μόνο αποφάσισε να αναστείλει τη διμερή συμφωνία του, αλλά διεύρυνε την άρση της εξουσιοδότησης και αναγνώρισης του ΕΝ να εκδίδει Κυβερνητικά Πιστοποιητικά.»

»Το παράλογο έγκειται στο ότι ο Ελληνικός Νηογνώμονας ελέγχθηκε πρόσφατα, τόσο από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσο και από τη Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας και Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, η οποία μάλιστα κοινοποίησε (στις 5/8/2010) στον Ε.Ν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το θετικό της πόρισμα για συνέχιση της περιορισμένης αναγνώρισης, κάτι ωστόσο το οποίο δεν έγινε.»

»Εύλογα, λοιπόν, ερωτήματα δημιουργεί η στάση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εφόσον ο Ελληνικός Νηογνώμονας εκπλήρωσε όλους τους όρους βελτίωσης που είχαν τεθεί από την Κοινοτική Απόφαση (2009/3540/EC) για την Περιορισμένη Αναγνώρισή του.»

»Οφείλει, λοιπόν, η Κυβέρνηση να δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις για την αδικαιολόγητη στάση της, η οποία όχι μόνο απαξιώνει το μοναδικό σχετικό εθνικό φορέα, το Ελληνικό Νηογνώμονα, αλλά παράλληλα «αφήνει στον αέρα» τις οικογένειες των 130 εργαζομένων.»

»Ακόμη, στο αέρα μένουν και τα πεντέμισι χιλιάδες (5.500) σκάφη αναψυχής, όλα τα αλιευτικά και τα μικρά ακτοπλοϊκά σκάφη με ό,τι επιπτώσεις συνεπάγεται αυτό».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολοταχώς για sold-out η Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League

Τα πέντε χιλιάδες εισιτήρια για τον τελικό του Conference League, έχουν ήδη εξασφαλίσει οι φίλαθλοι της Φιορεντίνα και πάνε φουλ για sold out.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024