Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φως στο τούνελ βλέπει ο Γ.Παπακωνσταντίνου και αναμένει ύφεση κάτω του 4%

Φως στο τούνελ βλέπει ο Γ.Παπακωνσταντίνου και αναμένει ύφεση κάτω του 4%

Η ύφεση της οικονομίας θα είναι μικρότερη από το 4% που προβλέπεται στο πρόγραμμα, είπε ο υπουργός Οικονομικών στην Βουλή. Διέψευσε κατηγορηματικά τα περί λήψης νέων μέτρων και τόνισε με έμφαση ότι δεν υπάρχει νέο μνημόνιο, αλλά επικαιροποιημένο κείμενο. Ο κ. Παπακωνταντίνου ξεκαθάρισε ακόμη ότι «ποτέ δεν τέθηκε και δεν πρόκειται να τεθεί» θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους. Αναφερθείς δε, στον τραπεζικό τομέα επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης υπέρ ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα.

Η ύφεση της οικονομίας θα είναι μικρότερη από το 4% που προβλέπεται στο πρόγραμμα, είπε ο υπουργός Οικονομικών στην Βουλή. Διέψευσε κατηγορηματικά τα περί λήψης νέων μέτρων και τόνισε με έμφαση ότι δεν υπάρχει νέο μνημόνιο.

Ο κ. Παπακωνταντίνου ξεκαθάρισε ακόμη ότι ποτέ δεν τέθηκε και δεν πρόκειται να τεθεί θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους.

Αναφερθείς δε, στον τραπεζικό τομέα επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης υπέρ ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα.

Ειδικότερα, ο υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε στις πρόσφατες θετικές, διεθνείς αξιολογήσεις της πορείας της ελληνικής οικονομίας και σημείωσε πως «τα προβλήματα παραμένουν και η ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση, η οποία, ωστόσο, είναι πιο ρηχή από αυτήν που θα μπορούσαμε να αναμένουμε.»

»Η συρρίκνωση βρίσκεται κάτω από το 3% το πρώτο εξάμηνο – και το 2010 προβλέπουμε πως θα κλείσει κάτω από το προβλεπόμενο 4% του σχεδίου. Σίγουρα θα χαθούν θέσεις εργασίας στην προσπάθεια να οικοδομήσουμε μια οικονομία που δεν θα στηρίζεται σε πήλινα πόδια, αρχίζουμε, όμως, να βλέπουμε φως στο τούνελ, ύστερα από μήνες απόλυτης μαυρίλας για τις προοπτικές της χώρας».

«Η εικόνα αλλάζει», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Επίσης, ο υπουργός διέψευσε τα σενάρια για νέα μέτρα στην οικονομία. «Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο, δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Υπάρχει ένα κείμενο
μνημονίου το όποιο θα επικαιροποιείται […] όπως γίνεται με την
εξειδίκευση για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ».

Ακόμη τόνισε πως: «Ποτέ δεν τέθηκε και δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά μονάχα εφαρμογή προγράμματος συμμαζέματος και διαρθρωτικά μέτρα.»

«Αυτή είναι η απάντηση σε όσους εξακολουθούν να προβλέπουν ζοφερό μέλλον για την ελληνική Οικονομία» επισήμανε ο Γ.Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στην υπαγωγή προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ που εξετάζει το υπουργείο.

«Επιζητούμε εναλλακτικές λύσεις για δεσμεύσεις οι οποίες υπάρχουν, όπως για παράδειγμα τη μετάταξη ενός συγκεκριμένου ποσοστού προϊόντων από το ποσοστό 11% ΦΠΑ στο υψηλότερο του 23%. Αντιλαμβανόμαστε πάρα πολύ καλά ότι μια μαζική μετάταξη των προϊόντων από τον ένα στον άλλο συντελεστή θα δημιουργούσε πολύ μεγάλα προβλήματα στην οικονομία».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην κατάσταση του τραπεζικού κλάδου, τονίζοντας πως «παραμένουμε στη θέση μας. Θέλουμε έναν ισχυρό δημόσιο πυλώνα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Αναφερθείς δε στην τροπολογία για παροχή επιπλέον εγγυήσεων στις τράπεζες, ύψους 25 δισ. ευρώ, τόνισε πως «η ρευστότητα αυτή θα δοθεί με ένα προαπαιτούμενο, την κατάθεση συγκεκριμένων σχεδίων πιστωτικής επέκτασης από κάθε τράπεζα χωριστά».

» Μόνο έτσι θα δοθούν τα χρήματα αυτά στις ελληνικές τράπεζες. Τα χρήματα αυτά πρέπει και θα πάνε στην πραγματική οικονομία και στην πιστωτική επέκταση, θα πάνε στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Αυτός είναι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης».

Πυρ ομαδόν από την Αντιπολίτευση

Επίθεση στην κυβερνητική οικονομική πολιτική εστιάζοντας στην υστέρηση των εσόδων εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία.

«Τα στοιχεία τρομάζουν αλλά στην κυβέρνηση μυαλό δε βάζουν. Επανειλημμένες φορές έχουμε τονίσει στο παρελθόν ότι η υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας θα έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα στην Εθνική μας οικονομία. Λίγους μόνο μήνες μετά όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν το αληθές αυτών που λέγαμε» τονίζει ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου.

Ο κ. Καράογλου παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για τα μειωμένα έσοδα σε σχέση με τα προσδοκώμενα η αύξηση του ΦΠΑ κατά 4 μονάδες, η αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στα ποτά και στα τσιγάρα. «Συνολικά δηλαδή από τα 4,2 δισ. ευρώ που περίμενε να εισπράξει η κυβέρνηση με την εγκληματική αύξηση των φόρων, τελικά κατάφερε να εισπράξει μόνο 970 εκατ. ευρώ» επισημαίνει.

«Το μόνο που αυξήθηκε είναι η ανεργία που από 6,9% πριν ένα χρόνο είναι στο 12% σήμερα και με τάση να φτάσει στο τρομακτικό 20%!»

»Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε λίγους μόνο μήνες μέσα προκάλεσε μια τρομερή ύφεση στην αγορά (σε 45.000 εκτιμώνται τα λουκέτα σε καταστήματα), ανασφάλεια στους πολίτες, αύξηση πληθωρισμού και ανεργία. Η μείωση του Α.Ε.Π (θα φθάσει ακόμα και το 4,8% σύμφωνα με τον economist) είναι λογικό να προκαλεί μειωμένα έσοδα του κράτους» επισημαίνει ακόμη ο κ. Καράογλου.

«Όλα δείχνουν ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, αλλά δυστυχώς η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει την επιβολή νέων μέτρων αύξησης των φόρων και μείωσης των εισοδημάτων που θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή για τα νοικοκυριά και την γιγάντωση μιας πρωτοφανούς κρίσης για την Ελληνική κοινωνία […] Κάνουμε έκκληση να συνέλθει η κυβέρνηση το γρηγορότερο δυνατόν πριν να είναι αργά για την Ελληνική κοινωνία και οικονομία» καταλήγει ο κ. Καράογλου.

Για κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας που επιχειρούνα να διααμορφώσουν Κομισιόν και κυβέρνηση μιλά το ΚΚΕ, και το χαρακτηρίζει παρηγοριά στο άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του.

«Τα όσα ισχυρίζονται η κυβέρνηση και ο Όλι Ρεν είναι ‘παρηγοριά’ στο λαό μέχρι να ‘βγει η ψυχή’ του. Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται είναι φανερό ότι τα αντιδραστικά μέτρα που συνεχώς παίρνουν στηρίζουν την υψηλή κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων αλλά οδηγούν το λαό στην χρεοκοπία. Από την άλλη εμπαίζει το λαό η ΝΔ που δηλώνει ότι είναι κατά του μνημονίου, όταν συμφωνεί με την ΕΕ και στηρίζει τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Θέλουν να αποφύγουν την οργανωμένη λαϊκή απάντηση και καταδίκη τους» αναφέρει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Το οικονομικό επιτελείο του κ. Παπανδρέου δεν είναι ικανό να σχεδιάσει οικονομική πολιτική με προοπτική και περιορίζεται στο ρόλο του φοροεισπράκτορα. Οι κρατικές δαπάνες σαφώς πρέπει να περιορισθούν, αλλά να μην περιμένουν με τίποτε αύξηση εσόδων».

Καυστικό το σχόλιο του Παν.Λαφαζάνη του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου είτε βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου είτε υποτιμά κατάφωρα τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού είτε και τα δύο μαζί».

Όπως πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση πρέπει να διακατέχεται από πλήρη σύγχυση και πανικό εξαιτίας της παταγώδους αποτυχίας των επιλογών της, για να μη βλέπει ότι η ελληνική οικονομία βαδίζει, από τρίμηνο σε τρίμηνο, σε ελεύθερη πτώση και πολύ περισσότερο για να εμπαίζει τόσο εξοργιστικά τον ελληνικό λαό, ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχει νέο Μνημόνιο, που έχει προσυπογράψει, και το οποίο υπαγορεύει εντός του 2010 και του 2011 ένα δεύτερο γύρο μέτρων λεηλασίας, διάλυσης, κατεδάφισης και εκποίησης.»

»Χαρακτηριστικό δείγμα αυτού του κυβερνητικού εμπαιγμού είναι η χαριστική πραξικοπηματική Αυγουστιάτικη τροπολογία, με την οποία «δωρίζονται» και άλλα 25 δισ. στις τράπεζες, την ώρα που η κυβέρνηση λεηλατεί τον ελληνικό λαό στο όνομα της ‘δημοσιονομικής εξυγίανσης’».

«Το δίλημμα «Μνημόνιο ή πτώχευση», το οποίο συνεχώς επαναφέρει η κυβέρνηση, δεν έχει κανένα απολύτως έρεισμα αφού, με τη λεηλασία που συντελείται αυτήν την περίοδο στον τόπο, έχουμε, ταυτόχρονα, και Μνημόνιο και ουσιαστική κατάσταση χρεωκοπίας της χώρας!» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε ότι:

«Αυτήν την ώρα, η Ελλάδα χρειάζεται όσο ποτέ τη συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς και ένα μεγάλο ενιαίο μέτωπο του ελληνικού λαού για την απεμπλοκή από το Μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του, τη ριζοσπαστική αναδιάρθρωση του χρέους, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, ως αφετηρίες ενός προοδευτικού και σοσιαλιστικού προγράμματος αναπτυξιακής, παραγωγικής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης του τόπου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024