Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας

«Κατακτήσαμε τους πρώτους στόχους που είχαμε θέσει» τόνισε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο. Μικρή και συγκυριακή η υστέρηση εσόδων, λένε κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Πρόσω ολοταχώς για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ το κοινωνικό πακέτο φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ και αφορά σε στοχευμένες δράσεις.

«Κατακτήσαμε τους πρώτους στόχους που είχαμε θέσει» τόνισε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.

Οι επόμενοι στόχοι είναι η δημιουργία κλίματος ασφάλειας, σιγουριάς, κοινωνικής δικαιοσύνης και η ανάπτυξη της οικονομίας, προσέθεσε ο κ. Παπανδρέου.

«Τα δημοσιονομικά έχουν τεθεί υπό έλεγχο, παρά τα όποια προβλήματα. Δημιουργούνται συνθήκες για έναν ενάρετο κύκλο στην οικονομία. Αφήνουμε πίσω το φαύλο κύκλο» είπε από την πλευρά του ο κ. Προβόπουλος, πριν ξεκινήσει η συνεργασία τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση, που διήρκησε μία ώρα, παρευρέθη και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε επίσης ότι οι πρωτοβουλίες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «θα αποδώσουν καρπούς».

Στο μεταξύ, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ως μικρή και συγκυριακή την υστέρηση στα έσοδα, ύψους 800 εκατ. ευρώ, και πιστεύουν ότι δεν θα συνεχιστεί, ενώ προσθέτουν ότι το κράτος αναμένει εισπράξεις από το ΕΤΑΚ του 2009, τον ΦΜΑΠ και τα φυσικά πρόσωπα, στην εκκαθάριση των οποίων σημειώνεται μια μικρή καθυστέρηση.

Αναφορικά με τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως τα διαρθρωτικά μέτρα είναι μπροστά μας και εκτιμούν χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση προχωράει ακάθεκτη για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό πακέτο, οι κύκλοι αυτοί αναφέρουν πως τα περιθώρια είναι γνωστά, προσθέτουν δε ότι υπάρχει ένα υπόλοιπο 100 εκατ. ευρώ από τα επιδόματα στο Ταμείο Αλληλεγγύης για στοχευμένες δράσεις και ρίχνοντας το βάρος στον εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών σημειώνουν χαρακτηριστικά πως το θέμα είναι το πώς διαχειρίζεσαι αυτά που δίνεις, τα οποία είναι πολλά.

Αναφορικά με τις τράπεζες, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως αυτές εξήλθαν με καλά αποτελέσματα από το πρόσφατο στρες-τεστ και θεωρούν ότι εξίσου καλά θα είναι και τα αποτελέσματα του επόμενου τεστ.

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως το κράτος θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που επιθυμεί η ΑΤΕ, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ύψος του ποσοστού αυτής της συμμετοχής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο «Superman» Ποντένσε έκλεισε εισιτήριο για τις 25 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όμως θέλει Ευρώπη στις… 25 Σεπτέμβρη (vids)

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ανάγκασε τη Λεωφόρο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και έκανε ήδη μια… δουλειά για τον Ολυμπιακό. Αλλά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024