Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η σταθερότητα των τιμών πρέπει να παραμένει ο πρωταρχικός στόχος, λέει το ΔΝΤ

Η σταθερότητα των τιμών πρέπει να παραμένει ο πρωταρχικός στόχος, λέει το ΔΝΤ

«Η σταθερότητα των τιμών πρέπει να παραμείνει πρωταρχικός στόχος της νομισματικής πολιτικής», αναφέρει το ΔΝΤ σε επίσημο κείμενο του για τα «διδάγματα από την κρίση στη χρήση των κεντρικών τραπεζών». Επίσης, εκτιμά ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να διαδραματίσουν «σημαντικό ρόλο» για να διασφαλίσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε ότι η σταθερότητα των τιμών παραμένει ο «πρωταρχικός στόχος» των κεντρικών τραπεζών του κόσμου.

«Η σταθερότητα των τιμών πρέπει να παραμείνει πρωταρχικός στόχος της νομισματικής πολιτικής», αναφέρει το ΔΝΤ σε επίσημο κείμενο του με τίτλο: «Διδάγματα από την κρίση στη χρήση των κεντρικών τραπεζών».

Το ΔΝΤ διευκρινίζει σε ανακοίνωση του ότι αυτή η άποψη εξασφάλισε μια ευρεία συμφωνία των μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου (αποτελείται από εκπροσώπους είκοσι τεσσάρων χωρών ή ομάδων χωρών), σε μια συνεδρίαση αφιερωμένη στο κείμενο αυτό τον Ιούνιο.

Η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από το σκάσιμο της φούσκας των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ, πυροδότησε μια συζήτηση μεταξύ των οικονομολόγων, αλλά και στο εσωτερικό των κεντρικών τραπεζών, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, για το αν θα πρέπει ή όχι να αναλάβουν δράση για να αποτρέψουν τις οικονομικές φούσκες.

Σύμφωνα με τα κείμενα που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ εκτιμά ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να διαδραματίσουν «σημαντικό ρόλο» για να διασφαλίσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και σημειώνει ότι αρκετές από αυτές έχουν ήδη παίξει αυτό το ρόλο όταν η κρίση βρισκόταν στο απόγειο της.

Στο κείμενο εργασίας επισημαίνεται ωστόσο ότι, αν και έχουν επίγνωση των κινδύνων που δημιουργούνται από τις οικονομικές φούσκες, οι κεντρικές τράπεζες γενικά δεν προτιμούν να παρεμβαίνουν εναντίον τους, εκτιμώντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιορίσουν ότι μία φούσκα βρίσκεται σε διαδικασία σχηματισμού, και η προσφυγή στην αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες για την οικονομική δραστηριότητα στο σύνολό της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Επίσημο: Τέλος από τον Παναθηναϊκό ο Φατίχ Τερίμ

Παρελθόν και επίσημα από τον Παναθηναϊκό αποτελεί ο Φατίχ Τερίμ με τους πράσινους να ανακοινώνουν την αποχώρηση του Τούρκου τεχνικού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024