Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συγκρατημένη αισιοδοξία για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2011 εκφράζει ο ΥΠΟΙΚ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2011 εκφράζει ο ΥΠΟΙΚ

H Ελλάδα κινείται γρήγορα, επιτυγχάνοντας τους στόχους της όσον αφορά τα δημοσιονομικά και τις μεταρρυθμίσεις τονίζει στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών. Τονίζει ότι αναμένει ηπιότερη ύφεση φέτος και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2011. Ωστόσο επισημαίνει ότι ακόμη ελλοχεύουν κίνδυνοι που δεν πρέπει να υποτιμούνται. Δεν υπάρχουν σχέδια για νέα μέτρα, λέει, και αποκλείει εκ νέου ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους. Τι λέει για Ασφαλιστικό, τράπεζες και έκτακτη εισφορά επιχειρήσεων.

H Ελλάδα κινείται γρήγορα, επιτυγχάνοντας τους στόχους της όσον αφορά
τα δημοσιονομικά και τις μεταρρυθμίσεις τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο
Reuters.

Τονίζει ότι αναμένει ηπιότερη -από την προβλεπόμενη- ύφεση
φέτος και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις
αγορές ομολόγων το 2011. Ωστόσο, επισημαίνει ότι ακόμη ελλοχεύουν
κίνδυνοι που δεν πρέπει να υποτιμούνται, όπως οι υπερβάσεις δαπανών σε
νοσοκομεία και Ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχέδια για νέα μέτρα, τονίζει και αποκλείει εκ νέου το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους.

«Ο στόχος μας είναι να κλείσουμε το έτος με τρία καλά νέα: μια προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος που θα είναι πειστική και εντός του στόχου, μία προσπάθεια για διαρθρωτικές αλλαγές που θα είναι πειστική και απολύτως επιτυχής στην επίτευξη των κριτηρίων και ένα καλύτερο του αναμενόμενου ρυθμό ανάπτυξης», είπε ο υπουργός Οικονομικών στο Reuters.

«Αυτά τα τρία πιστεύω ότι θα αλλάξουν την αντίληψη, θα πείσουν αυτούς που δυσκολεύονται να πειστούν ότι είμαστε σε σωστό δρόμο και θα κάνουν ευκολότερη κάποια στιγμή το 2011 την επιστροφή στις αγορές», πρόσθεσε.

Ωστόσο, επισήμανε, ότι δεν έχουν εξαλειφθεί οι κίνδυνοι και οι σημαντικότεροι εξ’ αυτών έγκεινται στην υπερβάσεις δαπανών στα νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά ταμεία, και τόνισε ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει ακούραστα την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας -που κυμαίνεται στα 300 δισ. ευρώ-, και είπε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνει την προσοχή της στην εφαρμογή του προγράμματος.

«Όπως έχω πει συχνά, δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης. Επικεντρωνόμαστε στην επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος».

Ο υπουργός είπε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση έχουν αρχίσει να αποδίδουν και ότι δεν υπάρχουν σχέδια για λήψη νέων, ενώ ανέφερε ότι οι κίνδυνοι στην εφαρμογή του προγράμματος δεν πρέπει να υποτιμούνται.

«Υπάρχουν δύο πράγματα που αποτελούν πάντα πιθανούς κινδύνους. Το ένα είναι οι υπερβολικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης και το άλλο είναι η κόπωση με τις μεταρρυθμίσεις. Τα καλά αποτελέσματα που έχουμε δεν πρέπει να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι τελειώσαμε με τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Δεν έχουμε τελειώσει. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν», είπε.

Αναμένει ηπιότερη ύφεση

Οι δαπάνες των νοσοκομείων και ορισμένων ασφαλιστικών ταμείων είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες, αλλά έχουν ενσωματωθεί και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τον στόχο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ φέτος, από 13,6% το 2009, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Είπε ότι οι θετικές ενδείξεις στο μέτωπο του ΑΕΠ, που έχει προβλεφθεί στο -4% φέτος, είναι ενθαρρυντικές. Το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ ήταν στο -2,5% και το δεύτερο προβλέπεται στο -3%. Ο πληθωρισμός, που αναμένεται στο 1,9%, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί υψηλότερα φέτος.

«Με αυτή την τάση, ελπίζουμε να κλείσουμε το έτος με καλύτερες επιδόσεις από τις προβλεπόμενες», είπε ο υπουργος και πρόσθεσε:

«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε, οτιδήποτε μεταξύ 3% και 4% […] Θα εξαρτηθεί από το εάν θα υπάρξει μείωση το τρίτο τρίμηνο, καθώς τα μέτρα θα εφαρμόζονται, ή εάν το τρίτο τρίμηνο θα αποτελέσει την αρχή για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

Με τόσο καλές ενδείξεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου φιλοδοξεί να επιστρέψει η χώρα στις αγορές ομολόγων του χρόνου, αν και η τριετής συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ δίνει στην χώρα μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου.

Ωστόσο, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε δημοπρασία έντοκων γραμματίων δημοσίου τον Ιούλιο προκειμένου να καλύψει τη λήξη αντίστοιχων παλαιότερων τίτλων. Θα είναι η πρώτη έξοδος της χώρας στις αγορές από την υπογραφή του μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ το Μάιο.

Ο Γ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι δυο δημοπρασίες που θα πραγματοποιηθούν στις 13 και 20 Ιουλίου, στοχεύουν στην άντληση ποσού ελαφρώς υψηλότερου των 4 δισ. ευρώ.

«Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω να προσπαθούμε να αντλήσουμε περισσότερα», είπε. «Δεν σκοπεύουμε να στείλουμε κάποιο μήνυμα. Οπότε, θα είναι μια απλή μηχανική άσκηση» πρόσθεσε.

Ωστόσο, είπε ότι η επιτυχής έκδοση ισπανικών ομολόγων την Τρίτη, η οποία προσέλκυσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, αποτέλεσε ενθαρρυντική εξέλιξη.

«Οτιδήποτε στέλνει το μήνυμα ότι το κρατικό χρέος δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο πίστευαν κάποιοι νομίζω ότι αποτελεί καλή ένδειξη και για την Ελλάδα», σημείωσε ο υπουργός.

Έπονται και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές

Ο υπουργός είπε ότι στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν περιλαμβάνεται το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, διατάξεις που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις και πολλές αποκρατικοποιήσεις.

Πάντως διέψευσε δημοσιεύματα για επέκταση της έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις και πέραν του 2013.

Όσον αφορά τις τράπεζες, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα τα πάνε καλά στα stress tests, ωστόσο, θα πρέπει να σκεφτούν τις συγχωνεύσεις για να αντέξουν στην κρίση.

«Είναι σαφές ότι το μόνο σημείο για το οποίο μπορεί να υπάρξει κριτική είναι η έκθεσή τους σε ελληνικά ομολόγα. Πέραν αυτού συνεχίζουν να είναι φερέγγυες», είπε.

«Την ίδια στιγμή, έχουν ξεκάθαρα πει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να σκεφτούν την επόμενη ημέρα, θα πρέπει να σκεφτούν στρατηγικές κινήσεις, πρέπει να σκεφτούν πιθανές συνεργασίες».

Ο τουρισμός, από τους στυλοβάτες της οικονομίας, αναμένεται να εμφανίσει έσοδα μειωμένα κατά 10-15% φέτος, εντός των προβλέψεων της αγοράς, είπε ο υπουργός.

Για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Βουλή θα τις υπερψηφίσει και ότι οι όποιες προσφυγές δεν θα θέσουν εμπόδια στην εφαρμογή τους.

«Δεν ανησυχούμε καθόλου ότι θα υπάρξει πρόβλημα να περάσουν οι αλλαγές στη Βουλή», είπε. «Δεν υπάρχει εναλλακτική για την δημιουργία ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι κρίσιμο να πειστεί η κοινωνία ότι υπάρχει φως στο τούνελ και ότι τα μέτρα είναι κοινωνικά δίκαια και αυτό είναι ο λόγος που η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να πατάξει την φοροδιαφυγή.

«Ο κόσμος είναι σε δύσκολη κατάσταση. Συχνά θυμώνει με αυτά που συμβαίνουν, αλλά κατανοεί ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή και αποδέχεται τις θυσίες όσο βλέπει ότι υπάρχει δικαιοσύνη και φως στο τούνελ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024