Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο αγώνας για δραστική μείωση ελλειμμάτων μπορεί να πλήξει την απασχόληση, λέει ο ILO

Ο αγώνας για δραστική μείωση ελλειμμάτων μπορεί να πλήξει την απασχόληση, λέει ο ILO

Ο αγώνας για απότομη μείωση των ελλειμμάτων μπορεί να επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην ανάπτυξη και στην αποσχόληση, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για καταστροφικές κοινωνικές συνέπειες και συγκρούσεις. «Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάκαμψη χωρίς ενίσχυση της απασχόλησης», τονίζει και σημειώνει ότι μετά τα ποσοστά ρεκόρ της ανεργίας, δεν υπάρχουν ενδείξεις για μείωση της. «Ευρωπαϊκή ημέρα δράσης» με πορεία στις Βρυξέλλες διοργανώνει η ETUC στις 29/9, ημέρα που έχει προγραμματιστεί Ecofin.

Η πολύ απότομη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει την ανάπτυξη με καταστροφικές κοινωνικές συνέπειες, λόγω της καλπάζουσας παγκόσμιας ανεργίας, προειδοποίησε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας (OIT).

«Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάκαμψη χωρίς ενίσχυση της απασχόλησης», σημείωσε ο υπεύθυνος της γραμματείας του ΟΙΤ Χουάν Σομάβια εγκαινιάζοντας την 99η Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας, στην οποία μετέχουν περίπου 4.000 εκπρόσωποι κυβερνήσεων, εργαζομένων και εργοδοτών από τις 183 χώρες μέλη του ΟΙΤ και θα διαρκέσει έως τις 18 Ιουνίου.

Συνεπώς η νέα χρηματοπιστωτική κρίση και ο αγώνας κατά των δημοσίων ελλειμμάτων μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο αυτήν την αποστολή, προσέθεσε.

Μετά τα ποσοστά ρεκόρ που σημείωσε το 2009 η ανεργία (212 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, δηλαδή ποσοστό ανεργίας 6,6%) «δεν βλέπουμε καμία ένδειξη για μια συνολική μείωση του ποσοστού ανεργίας» παγκοσμίως, διαπίστωσε ο κ. Σομάβια.

Έρευνες του ΟΙΤ και άλλων οργανισμών καταδεικνύουν «ότι μια πρόωρη μείωση των ελλειμμάτων θα μπορούσε να επιβραδύνει ή να σταματήσει την ανάκαμψη. Αυτό θα αύξανε την ανεργία και, τα δύο επόμενα χρόνια, θα μπορούσε να προκαλέσει διεύρυνση των ελλειμμάτων λόγω της βουτιάς των φορολογικών εσόδων», συνέχισε ο Σομάβια.

Ο αξιωματούχος του Οργανισμού επέμεινε στις κοινωνικές συνέπειες της νέας κρίσης. «Οι κοινωνικές εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται. Ήδη υπάρχει πολύς θυμός και απογοήτευση για τη μηδαμινή ανάκαμψη της απασχόλησης», εξήγησε και προειδοποίησε ότι «τα προσεχή χρόνια θα είναι δύσκολα για όλους μας: τους εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες, τις επιχειρήσεις και τους πολιτικούς υπευθύνους και για το πολύπλευρο σύστημα».

Κατά συνέπεια, συμπέρανε, ο κοινωνικός διάλογος, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, συνιστά ένα από τα δυνατά σημεία του ΟΙΤ «είναι σήμερα πιο κρίσιμος από ποτέ: οφείλουμε το ταχύτερο να γίνουμε το εφαλτήριο μιας δημιουργικής ανάκαμψης της απασχόλησης».

Παράλληλα τα ευρωπαϊκά συνδικάτα ανακοίνωσαν σήμερα τα σχέδιά τους για την πραγματοποίηση στις 29 Σεπτεμβρίου μιας «Ευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης», κατά την οποία θα γίνει και πορεία στις Βρυξέλλες, σε διαμαρτυρία για τις περικοπές των δαπανών στην Ευρώπη.

Η πορεία προγραμματίστηκε, ώστε να συμπίπτει με σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ και τα συνδικάτα μπορούν επίσης να διοργανώσουν απεργίες ή διαμαρτυρίες σε άλλες χώρες, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) έπειτα από συνεδρίαση της εκτελεστικής της επιτροπής.

«Καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κινούνται συλλογικά για την περικοπή των δημοσίων δαπανών, συμπεριλαμβάνοντας τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και τις συντάξεις, την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία είναι εύθραυστη και ευάλωτη σε μια νέα ύφεση, η ETUC θα διοργανώσει μια συλλογική απάντηση των εργατικών συνδικάτων», αναφέρει η ίδια σε ανακοίνωσή της.

Οι διοργανωτές αναμένουν τη συμμετοχή τουλάχιστον 100.000 ανθρώπων από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ στην πορεία στις Βρυξέλλες στις 29 Σεπτεμβρίου, σημείωσε ένας αξιωματούχος της ETUC.

Ο αξιωματούχος της ETUC προσέθεσε εξάλλου ότι τα συνδικάτα της συνομοσπονδίας θα αποφασίσουν επίσης σε τοπικό επίπεδο τί άλλη δράση μπορεί να αναλάβουν. «Σε αυτή μπορεί να περιλαμβάνονται απεργίες, διαδηλώσεις, συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών», καταλήγει η ETUC, η οποία αντιπροσωπεύει 82 συνδικάτα σε 36 χώρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Η FIFA σκέφτεται να χρησιμοποιείται το VAR κατόπιν αιτήματος απ’ τις ομάδες (pic)

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, μίλησε για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας καινοτομίας για την χρήση του VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024