Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιταχύνεται η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, επιπλέον 10 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ

Επιταχύνεται η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, επιπλέον 10 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ

Η κερδοσκοπική «καταιγίδα», που εκτός από την Ελλάδα αρχίζει να κτυπά και άλλες οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου, επιταχύνει τις εξελίξεις για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Στις 2 Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και την ΕΕ και στις 6 ή 7 Μαΐου η συμφωνία θα συζητηθεί στη Βουλή. Επιπλέον 10 δισ. ευρώ δίνει το ΔΝΤ.

Η κερδοσκοπική «καταιγίδα», που εκτός από την Ελλάδα αρχίζει να κτυπά και άλλες οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου, επιταχύνει τις εξελίξεις για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και την Ευρωπαική Ένωση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα θα έχουν ολοκληρωθεί στις 2 Μαΐου, ενόψει της Συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης στις 10 Μαΐου για την έγκριση του σχεδίου.

Σύμφωνα με έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που δόθηκε στα μέλη της γερμανικής βουλής με πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, και το οποίο διέρρευσε στα ΜΜΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στις 4 Μαΐου ,το ελληνικό κοινοβούλιο θα συζητήσει το θέμα στις 6 ή τις 7 και στις 10 του μηνός θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Ένωσης Χέρμαν φαν Ρομπέι διαβεβαίωσε, την Τετάρτη, ότι «δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους» της Ελλάδας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τόκιο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας, τόνισε ότι «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ συνεχίζονται. Είναι σε καλό δρόμο και δεν τίθεται ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας».

«Μετά τις διαπραγματεύσεις που θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα αποφασίσουν στις 10 Μαΐου την καταβολή της βοήθειας προς την Ελλάδα», τόνισε.

Σήμερα, Τετάρτη, σε σύσκεψη τηςγερμανικής κυβέρνησης θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για τη βοήθεια στην Ελλάδα. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα κάνει δηλώσεις για την Ελλάδα στις 17:45, μετά τη συνάντησή της με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο.

Βοήθεια 25 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ

Σε δημοσίευμα των Financial Times, την Τετάρτη,αναφέρεται ότι το ΔΝΤ σχεδιάζει να διαθέσει επιπλέον 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ανεβάζοντας σε 25 δισ. το σύνολο της βοήθειάς του προς τη χώρα μας.

«Η συνολική βοήθεια του ΔΝΤ θα ανέλθει σε 25 δισ. ευρώ», γράφει η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη τραπεζίτες και αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον και προσθέτει: «Η αύξηση κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ της βοήθειας του ΔΝΤ θα δοθεί με τη μορφή δανείου σε διάστημα τριών ετών».

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Πληροφορίες του διεθνούς Τύπου ανεβάζουν το ύψος του πακέτου στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ σε 70 δισ. ευρώ, από 45 δισ. ευρώ που εκτιμάτο αρχικώς.

Σϋμφωνα με όσα αναφέρει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου,η Ελλάδα είναι πιθανό να μη χρησιμοποιήσει τα επιπλέον κεφάλαια, αν δοθούν, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν τό νέο ποσό θα προστεθεί στα κεφάλαια που έχουν ήδη δεσμευτεί να παραχωρήσουν απο κοινού ΕΕ και ΔΝΤ ή αν θα είναι αποκλειστικά συμβολή του ΔΝΤ ως αντιστάθμισμα για τυχόν μείωση των κεφαλαίων που θα δοθούν από την ΕΕ.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Τετάρτη στη γαλλική εφημερίδα La Tribune, προειδοποιεί μάλιστα ότι αν δεν δοθεί βοήθεια προς την Ελλάδα η κατάσταση που θα αντιμετωπίσει θα είναι «αφόρητη».

«Οι Έλληνες πρέπει να καταπιούν ‘ένα πικρό φάρμακο’ και να αποδεχτούν τη βοήθεια από το εξωτερικό εάν θέλουν να ξεπεράσουν την κρίση με το χρέος τους, τονίζει και προσθέτει: «Βρισκόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους Έλληνες. Εάν δεν τους βοηθήσουμε, θα βρεθούν σε αφόρητη κατάσταση».

Το ευρώ υποχωρήσε την Τετάρτη στα 1,3167 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους(από τις 29 Απριλίου 2009), καθώς εντείνεται η αβεβαιότηταγια τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρώπη, κυρίως της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, έπειτα και από την υποβάθμιση των δύο χωρών από την Standard & Poor’s την Τρίτη.

Ωστόσο, το δημοσίευμα για επιπλέον βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ύψους 10 δισ. ευρώ, ώθησε υψηλότερα το ευρώ, έως τα 1,3197 δολάρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024