Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην κατηγορία «junk» υποβάθμισε την Ελλάδα η Standard & Poors

Στην κατηγορία «junk» υποβάθμισε την Ελλάδα η Standard & Poors

Σε ΒΒ+ από BBB+ υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η S&P, με αρνητικές προοπτικές. Πρόκειται για την χειρότερη κατηγορία την επονομαζόμενη «junk». Την υποβάθμιση δεν απέφυγαν και τέσσερις ελληνικές τράπεζες. Την ίδια ώρα το κόστος δανεισμού σημείωνε νέο ρεκόρ, με το spread να ξεπερνά τις 700 μονάδες βάσης. Δεν αντανακλά τα δεδομένα της οικονομίας η υποβάθμιση, λέει το ΥΠΟΙΚ.

Σε ΒΒ+ από BBB+ υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η Standard & Poors , διατηρώντας αρνητικό outlook. Πρόκειται για την χειρότερη κατηγορία για τα ελληνικά ομόλογα, την επονομαζόμενη «junk» (υψηλού ρίσκου, στην κυριολεξία σημαίνει «σκουπίδια»).

Ο Οίκος προειδοποιεί μάλιστα τους κατόχους ελληνικών ομολόγων ότι περιορίζονται στο 30-50% οι πιθανότητες να μην χάσουν τα κεφάλαιά τους σε περίπτωση αναδιάρθρωσης τους ελληνικού χρέους ή χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Οι Οίκοι Αξιολόγησης είχαν προειδοποιήσει ότι το υψηλό κόστος δανεισμού μπορεί να οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση. Ενδεικτικό είναι ότι την Τρίτη το spread των ελληνικών ομολόγων ξεπέρασε τις 700 μονάδες βάσης.

Την υποβάθμιση δεν απέφυγαν από την S&P και τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, αφού όπως εκτίμησε ο Οίκος υπάρχει κίνδυνος για την κερδοφορία τους στα επόμενα τρίμηνα.

Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών που τονίζει ότι: «η σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας δεν αντανακλά τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας ούτε την πρόοδο στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη».

Προσθέτει δε ότι «οι σημερινές εξελίξεις είναι δε, μέρος ευρύτερων κινήσεων στις αγορές που έχουν αγγίξει πολλές χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας».

Ακομη το ΥΠΟΙΚ σπεύδει να υπερασπιστεί και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σε μια προσπάθεια διάλυσης των φόβων που αναπτύσσονται για τη ρευστότητα των τραπεζών, η ενίσχυση των οποίων θα μπορούσε να όδηγήσει τους πελάτες των τραπεζών σε σπασμωδικές κινήσεις με απρόβλεπτες και επώδυνες συνέπειες.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά και με την επέκταση του προγράμματος των 28 δισ. για άλλο ένα εξάμηνο παραμένει σταθερό και με την απαιτούμενη ρευστότητα. Εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα άντλησης όλης της απαιτουμένης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» τονίζει το υπουργείο Οικονομικών και καταλήγει: 

«Για τη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός της ύπαρξης του μηχανισμού στήριξης, ο οποίος έχει αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το πλαίσιο των πολιτικών και της χρηματοδότησης προχωρούν κανονικά και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες. Με την ολοκλήρωσή τους θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και η χώρα μας θα μπορεί να συνεχίζει να εξυπηρετεί απρόσκοπτα τις δανειακές τις υποχρεώσεις».

Οι λόγοι της υποβάθμισης

Όπως εξηγεί ο αναλυτής της S&P, Μάρκο Μίρσνικ: «η υποβάθμιση οφείλεται στην αναθεωρημένη εκτίμηση των πολιτικών, οικονομικών και δημοσιονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειές της να οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε βιώσιμη πτωτική πορεία».

«Πιστεύουμε πως οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης μειώνονται λόγω των επιδεινούμενων προοπτικών ανάπτυξης της Ελλάδας, σε μία στιγμή που οι πιέσεις για περισσότερο δυναμικά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής αυξάνονται. Επιπλέον, κατά την άποψή μας, οι μεσοπρόθεσμοι χρηματοδοτικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τα υψηλό βάρος από το χρέος αυξάνονται παρά τα ήδη μεγάλης έκτασης μέτρα προσαρμογής. Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις μας για τις οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως η πιστοληπτική ικανότητα δεν είναι συμβατή με την κατηγορία επένδυσης».

Πάντως ο οίκος εκτιμά ότι η κυβέρνηση είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη μείωσης του ελλείμματος για το 2010. «Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η δυναμική της κρίσης εμπιστοσύνης έχει εγείρει αβεβαιότητες τόσο για την ικανότητα της κυβέρνησης για γρήγορη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, όσο και για την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει σε πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής σύγκλισης».

Νέα υποβάθμιση είναι πιθανή, αναφέρει ο οίκος, αν η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπονομευτεί από την εγχώρια πολιτική αντιπολίτευση ή αποδυναμωθεί ουσιαστικά για άλλους λόγους.

Αντίθετα, ο οίκος εκτιμά ότι ανοδική αναθεώρηση του outlook σε σταθερό θα μπορούσε να ακολουθήσει αν θεωρήσει ότι η πολιτική στήριξη για τις κυβερνητικές πολιτικές παραμένει ισχυρή και οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας αποδειχθούν πιο ισχυρές απ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Υποβάθμιση και τραπεζών από την S&P

O οίκος Standard & Poors υποβάθμισε την Τρίτη την αξιολόγηση τεσσάρων ελληνικών τραπεζών μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά 3 βαθμίδες στην κατηγορία junk. Υποβάθμισε την αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας σε ΒΒ+, της Alpha Bank σε ΒΒ, της Eurobank σε ΒΒ και της Πειραιώς σε ΒΒ. Οι προοπτικές είναι αρνητικές στις αξιολογήσεις των τεσσάρων τραπεζών, είπε η S&P αναφέροντας την μεγάλη έκθεσή τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, την αύξηση του κόστους χρηματοδότησής τους και το επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν. Πιστεύουμε ότι η κερδοφορία τους θα μειωθεί περαιτέρω στα επόμενα τρίμηνα, κυρίως λόγο των μεγάλων πιέσεων στα περιθώρια των τραπεζών και στις αυξημένες προβλέψεις

Εντείνονται οι πιέσεις στην Πορτογαλία

Νωρίτερα την Τρίτη η Standard & Poors υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες (σε Α- από Α+) με αρνητικές προοπτικές, ενισχύοντας τους φόβους που έχουν εκφραστεί ευρέως η ελληνική κρίση χρέους να μεταδοθεί και να παρατηρηθούν φαινόμενα «ντόμινο».

Το φόβο ότι το επόμενο «θύμα» των κερδοσκόπων και κατ επέκταση η επόμενη ανοιχτή πληγή για την Ευρωζώνη θα είναι η Πορτογαλία, ενισχύει και η ανοδική πορεία σε ιστορικά υψηλά των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων της, καθώς και των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024