Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σοβαρή αμέλεια του Eurogroup απέναντι στην Ελλάδα αναγνώρισε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ

Σοβαρή αμέλεια του Eurogroup απέναντι στην Ελλάδα αναγνώρισε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ

Το Eurogroup διέπραξε «ένα αρκετά σοβαρό σφάλμα αμελείας» με το να μην ασχοληθεί αρκετά με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, παραδέχθηκε ο πρόεδρός του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ. Πρόσθεσε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε ανεξέλεγκτες συνέπειες και ότι θα παρακολουθεί στενά τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις.

2

Το Eurogroup διέπραξε «ένα αρκετά σοβαρό σφάλμα αμελείας» με το να μην ασχοληθεί αρκετά με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, παραδέχθηκε ο πρόεδρός του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

«Θεωρούμε την έλλειψη ενασχόλησης με την κατάσταση της Ελλάδας ως αρκετά σοβαρό σφάλμα αμελείας» δήλωσε ο ίδιος.

Το Eurogroup «θα ασχοληθεί στο μέλλον πολύ πιο εντατικά και σοβαρά με την ανταγωνιστικότητα των χωρών» προειδοποίησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Δήλωσε ακόμη ότι ένας αποκλεισμός της Ελλάδας από τη ευρωζώνη «θα είχε συνέπειες αντίστοιχες με εκείνες ενός σεισμού, ανεξέλεγκτες» και θα επέφερε εκτεταμένη και αρνητική αντίδραση των αγορών.

«Η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ θα ισοδυναμούσε με το τέλος των πάντων για την Ελλάδα. Και θα ήταν επίσης απόλυτα αρνητική για την εικόνα της ευρωζώνης» πρόσθεσε.

«Δεν θα τους αφήσουμε ήσυχους… Θα ρωτάμε συνέχεια τους Έλληνες πού βρίσκονται με τον πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων» προειδοποίησε.

Επαναδιατυπώνοντας την πρόθεσή του να αντιμετωπίσει τις διαφορές στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ των χωρών-μελών είπε: «Οφείλουμε να επιδείξουμε προσοχή, ώστε οι διαφορές να μην αυξηθούν περισσότερο». «Μια νομισματική ζώνη δεν μπορεί να υπάρξει επ άπειρον, εάν οι διαφορές ανάμεσα στις επιδόσεις των εθνικών οικονομιών αυξάνονται υπερβολικά» προειδοποίησε.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε επίσης ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να είναι «πιο στενά συντονισμένη εντός της ευρωζώνης».

Σε άλλη συνέντευξή του, στην εφημερίδα Le Temps της Γενεύης, ο κ. Γιούνεκρ τονίζει ότι το Eurogroup θα συνδράμει την Ελλάδα, εφόσον και αυτή τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο κ. Γιούνκερ τονίζει ότι οι αγορές θα κατανοήσουν καλύτερα τις επόμενες ημέρες το μήνυμα της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την περασμένη Πέμπτη, που είναι διττό.

Αφενός η Ελλάδα δεσμεύεται να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κατά 4% του ΑΕΠ το 2010 και αν χρειασθεί να λάβει επιπρόσθετα μέτρα. Αφετέρου, αν η Eλλάδα σεβασθεί τις υποχρεώσεις της «και η ελληνική κυβέρνηση μας έχει πείσει ότι θα το πράξει, και αν οι αγορές εξακολουθούν να μην κατανοούν το μήνυμα μας, είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης και να συνδράμουμε την Ελλάδα».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να υπολογίζει σε ένα είδος γενναιοδωρίας εκ μέρους του Eurogroup, που δεν θα χρηματοδοτήσει τις αδυναμίες της και γι αυτό θα πρέπει πρώτα να τις θεραπεύσει. Ύστερα μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη μας. Η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας. Χωρίς αυτό δεν μπορούν να δοθούν χρήματα», επισημαίνει.

«Το ελληνικό σχέδιο πρέπει να φαίνεται αξιόπιστο. Αν οι αγορές αμφισβητήσουν την αξιοπιστία των ελληνικών μέτρων, τότε θα πρέπει να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα. Η ευρωζώνη δεν θα παρέμβει, παρά μόνο όταν γίνει αυτό. Πρόκειται για μία στήριξη υπό όρους» προσθέτει.

Οποιαδήποτε μορφή λάβει μία βοήθεια προς την Ελλάδα, αναφέρει ο κ. Γιούνκερ, θα πρέπει να διακρίνεται από συνέπεια, αποφασιστικότητα και συντονισμό εντός της ευρωζώνης. Οποιοδήποτε εργαλείο χρησιμοποιηθεί θα είναι εργαλείο αλληλεγγύης και όχι γενναιοδωρίας, θα συνοδεύεται από όρους και δεν θα δοθεί δωρεάν, υπογραμμίζει.

Μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας

Ο αρμόδιος για την Ενέργεια, επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, αναφέρεται στην υπόθεση τηςμεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας, με αφορμή τη συζήτηση γύρω από το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.

«Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να αρχίσουν να μειώνουν το έλλειμμά τους το 2011. Αν αρνηθούν, το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να μεταβληθεί έτσι ώστε τα ευρωπαϊκά όργανα να μπορούν να παρεμβαίνουν καλύτερα έναντι των εθνικών πολιτικών. Η σταθερότητα του ευρώ πρέπει να εξασφαλισθεί» λέει.

Ο Έτινγκερ, πρώην πρωθυπουργός του νοτιοδυτικού γερμανικού κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, εκτιμά στη συνέντευξή του ότι «το πιο σημαντικό δίδαγμα της κατάστασης στην Ελλάδα πρέπει να είναι ότι τα κράτη της ΕΕ θα δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο δημόσιο χρήμα και θα αναπτύξουν μια νέα δημοσιονομική δομή».

«Δεν είναι δυνατόν τα δημόσια χρέη να εκρήγνονται και ένας αυξανόμενος αριθμός χρεών να βαρύνει έναν όλο και μικρότερο αριθμό φορολογουμένων» σημειώνει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024