Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλιμακωτές περικοπές επιδομάτων στο Δημόσιο και «πάγωμα» συντάξεων άνω των 1.500 ευρώ

Κλιμακωτές περικοπές επιδομάτων στο Δημόσιο και «πάγωμα» συντάξεων άνω των 1.500 ευρώ

«Πάγωμα» των μισθών στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και κλιμακωτές περικοπές επιδομάτων ως 20%, προβλέπει το βασικό σενάριο για την εισοδηματική πολιτική του 2010, που θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας. Εισηγήσεις για «πάγωμα» συντάξεων άνω των 1.500 ευρώ.

2

«Πάγωμα» των μισθών στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και κλιμακωτές περικοπές επιδομάτων ως 20%, προβλέπει το βασικό σενάριο για την εισοδηματική πολιτική του 2010, η οποία θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

Η εισοδηματική πολιτική περιλαμβάνει και ένα δεύτερο σκληρότερο σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και παράταση του «παγώματος» των αυξήσεων το 2011.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, το λεγόμενο «πάγωμα» είναι ουσιαστικά μείωση των αποδοχών, τάση η οποία επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα, όπως φαίνεται και στο «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων ΓΣΕΕ-ΣΕΒ για τη συλλογική σύμβαση εργασίας του 2010.

Ο μέσος όρος περικοπών θα ανέλθει στο 10% και από αυτές θα εξαιρεθούν το χρονοεπίδομα και το οικογενειακό επίδομα. Στους δημοσίους υπαλλήλους με χαμηλά επιδόματα, όπως αυτούς που εισπράττουν μόνο το επίδομα των 176 ευρώ, η μείωση θα είναι της τάξεως του 5%.

Πάνωτς, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ακυρωθεί δικαστικά, από τις προσσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων, οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης των επιδομάτων, κυρίως σε ό,τι αφορά επιδόματα για τα οποία έχει κριθεί ότι αποτελούν στην ουσία τμήμα του μισθού, όπως το οικογενειακό επίδομα.

Έτσι στην πολύωρη σύσκεψη που έγινε την Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, η αρχική εισήγηση ήταν να ξεκινήσουν οι περικοπές των σταδιακά από την Υγεία, την Παιδεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις συντάξεις η κυριότερη εισήγηση προβλέπει μηδενικές αυξήσεις πάνω από τα 1.500 ευρώ (με εναλλακτικό σενάριο τα 1.000 ευρώ) και για τις χαμηλότερες συντάξεις αυξήσεις 1,5%.

Το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024