Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αύξηση του αφορολόγητου για τις γονικές παροχές μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές

Αύξηση του αφορολόγητου για τις γονικές παροχές μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές

Σε αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών μετά την προεξοφλημένη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αργότερα μέσα στο έτος. Ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου.

2

Σε αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών μετά την προεξοφλημένη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αργότερα μέσα στο έτος και πιθανότατα εντός του πρώτου εξαμήνου.

Η επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών (οι οποίες είναι «παγωμένες» από το 2007 στα εντός και από το 2006 στα εκτός σχεδίου ακίνητα) θα είναι μεσοσταθμικά 30% περίπου, ωστόσο στις περιοχές όπου είναι μεγάλη η «ψαλίδα» με τις εμπορικές αξίες η αναπροσαρμογή θα είναι αισθητά υψηλότερη.

Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου θα είναι -ποσοστιαία- μικρότερη από την άνοδο των αντικειμενικών.

Εν τω μεταξύ, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ξεκινά την Δευτέρα η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις γονικές παροχές (και τις αυξήσεις σε ποτά και τσιγάρα) στη Βουλή. Το ν/σ θα ψηφιστεί την Τρίτη.

Το αφορολόγητο όριο (ισχύει αναδρομικά από 8 Ιανουαρίου) για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές αυξάνεται στα 150.000 από 95.000 ευρώ, ενώ το αφορολόγητο για την πρώτη κατοικία παραμένει στα 200 τ.μ. Αν γίνει καποια αλλαγή, αυτή θα είναι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Το αφορολόγητο θα συνυπολογίζεται για όλες τις προγενέστερες δωρεές και γονικές παροχές, για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση έχει γεννηθεί σε χρόνο κατά τον οποίο δεν έχει παραγραφεί το δικαίωμα του Δημοσίου για επιβολή φόρου, δηλαδή σε υποθέσεις για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση έχει γεννηθεί από 1/1/1990.

Έτσι, αν κάποιος προέβη σε γονική παροχή ακινήτου αξίας 90.000 ευρώ το 1995 και τώρα προχωρήσει σε νέα παροχή, τα 90.000 ευρώ θα αφαιρεθούν από το νέο αφορολόγητο των 150.000 ευρώ και ο φορολογούμενος θα έχει αφορολόγητο 60.000 ευρώ (150.000-90.000).

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης:

1) Ο υπολογισμός του φόρου για τους άμεσους συγγενείς (Α΄ κατηγορία) γίνεται με τον ίδιο τρόπο, ανεξάρτητα από την αιτία μεταβίβασης αυτής, δωρεά ή γονική παροχή.

2) Αν ο κληρονόμος του αποβιώσαντος είναι επιζών σύζυγος ή ανήλικα τέκνα του, παραμένει αφορολόγητη η περιουσία που κληρονομείται από αυτούς μέχρι 400.000 ευρώ ανά δικαιούχο.

3) Καθιερώνεται ενιαίος τρόπος καταβολής του φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών σε 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 500 ευρώ, πλην της τελευταίας, ανεξάρτητα από το είδος του περιουσιακού στοιχείου που αποκτάται ή από τον τίτλο βεβαίωσης του φόρου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, πλέον οι χρηματικές δωρεές των γονέων προς τα παιδιά τους θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ  με συντελεστή 10%. Το αφορολόγητο όριο για τις δωρεές και παροχές χρηματικών ποσών ήταν 95.000 ευρώ και 20.000 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024