Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ελληνική οικονομία στο επίκεντρο του ΔΣ της ΕΚΤ

Η ελληνική οικονομία στο επίκεντρο του ΔΣ της ΕΚΤ

Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να συζητηθούν στο ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Πέμπτη στην Φρανκφούρτη. Η ευρωτράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα σχόλια του Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

2

Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να συζητηθούν στο ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Πέμπτη στην Φρανκφούρτη

Η ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική των αμετάβλητων επιτοκίων και το 2010, διατηρώντας τα επιτόκια αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 1% για κάποιο διάστημα, και να αναφερθεί και στα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

Το σύνολο των 80 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν ότι η ευρωτράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την Πέμπτη, με την πλειονότητα να εκτιμά ότι θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα και στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, καθώς η ΕΚΤ περιμένει να σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να συνεχίσει να σηματοδοτεί ότι η πολιτική [της ΕΚΤ] θα παραμείνει προσαρμοστική για αρκετό διάστημα», είπε στο Reutersοικονομολόγος της Fortis Bank.

Η αγορά αναμένει από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ να είναι φειδωλός στις δηλώσεις του όσον αφορά τα σχέδια της ΕΚΤ για απόσυρση των μέτρων ενίσχυσης ρευστότητας.

Πάντως, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνέντευξης τύπου για τις 15:30 ώρα Ελλάδας, ο κ. Τρισέ αναμένεται να «βομβαρδιστεί» με ερωτήσεις για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και για το αν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι επαρκή.

Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο Nomura, η ΕΚΤ θα εκφράσει την εμπιστοσύνη της απέναντι στις προθέσεις της κυβέρνησης και αναμένει από τον κ. Τρισέ ένα «μήνυμα ελπίδας», επαναλαμβάνοντας πιθανότατα ότι η κυβέρνηση θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά δε τα ελληνικά ομόλογα, η πιο πιθανή απάντηση του κ. Τρισέ, σύμφωνα με τη Nomura, είναι το «ουδέν σχόλιον».

Συνέντευξη Παπακωνσταντίνου στο Bloomberg

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι η αύξηση του κρατικού χρέους θα «κορυφωθεί» το 2010, με «άλμα« στο 120% του ΑΕΠ και στη συνέχεια θα αρχίσει να υποχωρεί.

Ο υπουργός τονίζει ακόμα ότι είναι πολύ δύσκολο να πείσει τους επενδυτές για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως και για το κυβερνητικό σχέδιο μείωσης του ελλλείμματος λόγω και της πληθώρας αρνητικών δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο.

Τέλος, αναφερόμενος στα πυρά που δέχεται η χώρα για την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων, ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει:

«Το χειρότερο πράγμα για εμένα είναι ότι πρέπει να πείσω για το αν τα στοιχεία μου είναι σωστά ή όχι. Αν δεν πιστεύουν τα στοιχελία σου, δεν πιστεύουν και τις πολιτικές σου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024