Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέλος στα σενάρια για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ βάζει η κυβέρνηση

Τέλος στα σενάρια για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ βάζει η κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής διέψευσε, τη Δευτέρα, τα σενάρια για επιβολή ενιαίου ΦΠΑ για όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, τα οποία πυροδότησε σχετική δήλωση της υπουργού Οικονομίας Λ.Κατσέλη. «Δεδομένη» πρέπει να θεωρείται η επέκταση του ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες.

2

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής διέψευσε, την Δευτέρα, τα σενάρια για επιβολή ενιαίου ΦΠΑ για όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Το σχέδιο αυτό έφερε στην επιφάνεια την Κυριακή η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη: «Είναι μέσα στη διαβούλευση. Ο υπουργός Οικονομικών θα αναγγείλει όλα τα μέτρα με το φορολογικό νομοσχέδιο όταν κατατεθεί» δήλωσε.

Ωστόσο, τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε αυτά τα σενάρια. Ο Γιώργος Πεταλωτής ξεκαθάρισε στο press room πως δεν υπάρχει καμία σκέψη, καμία πρόταση και καμία εισήγηση για το θέμα στο οικονομικό επιτελείο.

H ίδια η κα Κατσέλη, προέβη τη Δευτέρα σε διευκρινιστική δήλωση: «Αυτό που είπα για το ΦΠΑ είναι ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις είναι σε διαβούλευση και ο υπουργός Οικονομικών όταν θα καταθέσει το φορολογικό νομοσχέδιο θα γνωστοποιήσει και την τελική πρόταση εάν κι εφόσον υπάρχει κάτι για το ΦΠΑ».

Σήμερα ισχύουν τρεις συντελεστές ΦΠΑ: 4,5% (βιβλία και εφημερίδες), 9% (τρόφιμα και ΔΕΚΟ) και 19%. Στα νησιά ισχύει ειδικός συντελεστής 6% και 13%.

Η αύξηση των χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ (9%) πλήττει αντικειμενικά περισσότερα τα χαμηλά εισοδήματα, καθώς εκτιμάται ότι οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 5,5%.

Ο συντελεστής αυτός επιβάλλεται σε είδη τροφίμων (κρέατα, γάλα, φρούτα, αναψυκτικά, εμφιαλωμένο νερό, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά), τον ηλεκτρισμό, την ύδρευση, τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, τα φάρμακα, τα εστιατόρια, τα καφενεία, και τα ζαχαροπλαστεία.

Παράλληλα, μικρά είναι τα «κέρδη» από τη μείωση του ανώτερου συντελεστή 19% σε 15%, καθώς αφορά σε προϊόντα όπως είδη ένδυσης και υπόδησης, καύσιμα, ακίνητα, αυτοκίνητα τσιγάρα και αλκοολούχα ποτά.

Τα έσοδα από την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ υπολογίζονται στα 4-5 δισ. ευρώ.

Αλλο σενάριο που φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση είναι η αύξηση όλων των συντελεστών κατά 1-2 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση, ένα τέτοιο μέτρο θα φέρει περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία μόνο αν υπάρχουν ισχυροί -και ενεργοί- φοροελεγκτικοί μηχανισμοί.

Πάντως, δεδομένη, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οιικονομικών, πρέπει να θεωρείται η κατάργηση της απαλλαγής ΦΠΑ για επαγγελματικές ομάδες όπως γιατροί, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, καθώς και στα τυχερά παιχνίδια.

Επιπλέον, θα υπάρξουν κίνητρα, όπως σημαντική έκπτωση των συγκεκριμένων δαπανών από το εισόδημα ή το φόρο, ώστε οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024