Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος ζητά η Κομισιόν

Πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος ζητά η Κομισιόν

Μπορεί η κυβέρνηση να διαψεύδει τα περί «υποτιμητικής συμπεριφοράς» από τους κοινοτικούς που κλήθηκαν να εξετάσουν τα δημόσια οικονομικά, ωστόσο, η Κομισιόν δεν φαίνεται να έχει πειστεί για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί και ζητά επιπλέον μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

2

Μπορεί η κυβέρνηση επισήμως να διαψεύδει τα περί «υποτιμητικής συμπεριφοράς» από τους ελεγκτές της Κομισιόν, ωστόσο, η Επιτροπή ζητά από την Αθήνα πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για μείωση του ελλείμματος.

«Δεν θα γινόταν αποδεκτές τέτοιες συμπεριφορές από την ελληνική κυβέρνηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πεταλωτής, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι τον έλεγχο της κατάστασης και τον τελευταίο λόγο για το τι θα περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και την πολιτική που θα ακολουθηθεί τον έχει η Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ των Νέων του Σαββάτου, η κοινοτική αντιπροσωπεία υπολόγισε ότι με βάση τα μέτρα που έχει ώς τώρα ανακοινώσει η κυβέρνηση για το 2010, το έλλειμμα δεν προβλέπεται να μειωθεί ούτε καν κάτω από 10% του ΑΕΠ, από 12,7% το 2009.

Λείπουν, συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους κοινοτικούς υπολογισμούς, μέτρα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ για να πετύχει η κυβέρνηση τον στόχο της, να φτάσει δηλαδή το έλλειμμα στο 8,7% του ΑΕΠ.

Εναλλακτικά, η κυβέρνηση πρέπει να τους πείσει, εξειδικεύοντας τα μέτρα που έχει ανακοινώσει, ότι αυτά επαρκούν για να εξασφαλιστούν τα ποσά αυτά.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προχώρησε -με την κατάθεση τροπολογίας- στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τσιγάρα και ποτά με στόχο να μπει στα δημόσια ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ.

Η ισχύς των διατάξεων για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα τσιγάρα αρχίζει από την Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, ενώ για τα ποτά από την Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 95-79: Ξέσπασε και ισοφάρισε σε 1-1

Ο Παναθηναϊκός πάτησε… γκάζι μετά το πρώτο δεκάλεπτο και επικράτησε με 95-79 της Μακάμπι, με τους Πράσινους να ισοφαρίζουν σε 1-1 τη σειρά των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024