Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανοικτό ενδεχόμενο για αλλαγές στον ΦΠΑ, ποιοι φόροι αυξάνονται το 2010

Ανοικτό ενδεχόμενο για αλλαγές στον ΦΠΑ, ποιοι φόροι αυξάνονται το 2010

Ανοικτό ενδεχόμενο για αύξηση του ΦΠΑ άφησε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, κάτι που αναμένεται να εξετάσει σοβαρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μόνο στην περίπτωση που στο τέλος του α΄τριμήνου του 2010 δεν υπάρξει βελτίωση στα κρατικά έσοδα. Ποιοι φόροι θα αυξηθούν το νέο έτος.

2

Ανοικτό ενδεχόμενο για αύξηση του ΦΠΑ άφησε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση του ΦΠΑ σε όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών που σήμερα εξαιρούνται.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μαξίμου, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας αύξησης του ΦΠΑ, απάντησε ότιδεν έχει γίνει καμία τέτοια εισήγηση από το υπουργείο Οικονομικών.

«Δεν υπάρχει στις εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου προς εμένα, δεν ξέρω, όμως, τι θα προκύψει από τη διαβούλευση» είπε χαρακτηριστικά,αποφεύγοντας να αποκλείσει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ant1, είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοια εισήγηση. Εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς».

Για κάθε μονάδα αύξησης τουΦΠΑυπολογίζεται ότι το Δημόσιο μπορεί, εφόσον λειτουργούν οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί, να αντλήσειέσοδα 1 δισ. ευρώ.

Το σενάριο της αύξησης του ΦΠΑ θα γίνει πραγματικότητα, μόνο εάν στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2010 δεν έχει υπάρξει οράτή βελτίωση στο μέτωπο των εσόδων.

Αυτό, επίσης, που εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση είναι η επέκταση του ΦΠΑ σε όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών που σήμερα εξαιρούνται, όπως γιατροί, δικηγόροι καιασφαλιστές.

Σίγουρες θεωρούνται οι αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά. Μενομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή τον Ιανουάριοθα αυξηθείο φόροςσε τσιγάρα και ποτά κατά 10%, γεγονός που συνεπάγεταιαύξηση 40 λεπτών ανά πακέτο τσιγάρων και 1-2 ευρώ ανά φιάλη ποτών.

Για το πετρέλαιο και τη βενζίνη, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις εντός του πρώτου εξαμήνου, αφήνοντας ανοικτό «παράθυρο» για το δεύτερο εξάμηνο.

«Προοπτικά θα υπάρξει μια αύξηση στη βενζίνη, καθώς στην Eλλάδα οι φόροι στη βενζίνη είναι όχι απλώς χαμηλότεροι αλλά υπάρχει η υποχρέωση να αυξηθούν ως το 2012» ήταν η δήλωση του.

Ειλημμένη απόφαση θεωρείται η καθιέρωση ταμειακών μηχανών σε όλα τα επαγγέλματα και στο σύνολο της αγοράς. Η έκδοση αποδείξεων μέσω ταμειακών μηχανών από όλους τους επαγγελματίες θα συνδυαστεί με τη σύνδεση του αφορολογήτου ορίου με τις αποδείξεις που θα συγκεντρώνουν οι πολίτες.

Επίσης, σχεδόν σίγουρες πρέπει να θεωρούνται οι οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, οι οποίες αναμένεται να συμβαδίσουν με την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και τις αλλαγές σε φόρους γονικών παροχών και κληρονομιών από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Τέλος, το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αναδρομική εφαρμογή(για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2009) ρυθμίσεων όπως η νέα φορολογική κλίμακα, τα τεκμήρια διαβίωσης και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και πολλών φοροαπαλλαγών.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότιθα συγκεντρώσει περισσότερα έσοδα μέσα στο 2010, αντί να περιμένει μέχρι το 2011.

* «Κάθε εξαγγελία της κυβέρνησης γύρω από τα ζητήματα της οικονομίας αποτελεί μια ακόμα αναίρεση των όσων έλεγε προεκλογικά. Κορυφαίο παράδειγμα, οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ. Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με τα νέα φορολογικά μέτρα και την ουσιαστική ακύρωση του αφορολόγητου ορίου, θα οδηγήσει στην οικονομική αφαίμαξη των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων αλλά και στο πλήρες βάλτωμα της αγοράς» δήλωσε ο υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ Π.Σκουρλέτης.

«Το πρώτο άλλωστε δείγμα γραφής για το τι μας περιμένει το είδαμε με τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Αφού τα πληρώσαμε, τώρα μας λένε ότι θα επανασχεδιαστούν εξ αρχής» προσέθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024