Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δεν αποκλείει ο Γ.Παπακωνσταντίνου κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού

Δεν αποκλείει ο Γ.Παπακωνσταντίνου κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού

Μεταβατικό προϋπολογισμό που σηματοδοτεί την προσπάθεια να βγει η χώρα από το τέλμα χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Παπακωνσταντίνου το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ δεν απέκλεισε «να προκύψουν κάποιες περαιτέρω αλλαγές στον προϋπολογισμό κατά την διάρκεια του έτους».

28

Μεταβατικό προϋπολογισμό που σηματοδοτεί την προσπάθεια να βγει η χώρα από το τέλμα χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Παπακωνσταντίνου το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ δεν απέκλεισε «να προκύψουν κάποιες περαιτέρω αλλαγές στη διάρκεια του έτους».

Παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού του 2010, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν «μάς πιέζουν για περαιτέρω μείωση (του ελλείμματος), εγώ όμως προτιμώ να καταθέσω έναν προϋπολογισμό που θα εκτελεστεί».

«Ο προϋπολογισμός είναι ένας μεταβατικός προϋπολογισμός» ώστε «να βγει η χώρα από την εντατική», όπως είπε ο πρωθυπουργός, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και δεν απέκλεισε «να προκύψουν κάποιες περαιτέρω αλλαγές στον προϋπολογισμό κατά την διάρκεια του έτους».

«Εάν χρειαστεί θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις […] θα υποβληθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός» είπε ο υπουργός Οικονομικών συμπληρώνοντας πως «ο προϋπολογισμός θα εκτελείται με μηνιαίο έλεγχο των δαπανών ανά υπουργείο από ειδικές επιτροπές.»

Τα επόμενα βήματα

Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα στην οικονομική πολιτική, ο κ. Παπακωνσταντίνου τα περιέγραψε ως εξής:

  • Ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας.
  • Πόρισμα ανεξάρτητης αρχής για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας (έως το τέλος 2009)
  • Αναστολή το 2010 των προσλήψεων στο Δημόσιο, εκτός από τους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας.
  • Από το 2011 μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, με την εξαίρεση και πάλι των τριών παραπάνω τομέων.
  • Σε διαβούλευση το Δεκέμβριο το νομοσχέδιο για το νέο φορολογικό σύστημα. Αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Μάρτιο.
  • Από τις αρχές του 2010 θα αρχίσει η κατάργηση και συγχώνευση των φορέων του Δημοσίου που δεν είναι αναγκαίοι.

Μηνιαίος έλεγχος

Επίσης, ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία κατάρτισης και υλοποίησης του προϋπολογισμού με βάση τον Προϋπολογισμό Προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τον έλεγχο των δαπανών του προϋπολογισμού ανά κωδικό σε κάθε υπουργείο.

«Ο προϋπολογισμός θα εκτελείται με μηνιαίο έλεγχο των δαπανών ανά υπουργείο από ειδικές επιτροπές.»

Εισοδηματική πολιτική

Ερωτηθείς για την εισοδηματική πολιτική του επόμενου έτους, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι οι αυξήσεις στους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους του Δημοσίου θα είναι ύψους 1,5%, ενώ το όριο των 2.000 ευρώ προκειμένου να δοθεί αύξηση αποτελεί ένα περίγραμμα.

Το ποια επιδόματα θα ενταχθούν στο πλαφόν των 2.000 ευρώ και το ποιοι υπάλληλοι θα λάβουν τελικά αυξήσεις θα εξειδικευθεί με το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική το επόμενο έτος.

Ο υπουργός επισήμανε ότι το πλαφόν των 2.000 ευρώ αφορά και τους συνταξιούχους και το όριο αυτό υπερβαίνει το περίπου 4% των συντάξεων που χορηγεί συνολικά το Δημόσιο.

Δημόσιο χρέος

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, παραδέχτηκε επίσης ότι «το χρέος της χώρας είναι πάρα πολύ μεγάλο και έχει μια επικίνδυνη δυναμική» και ότι «το έλλειμμα εμπιστοσύνης έναντι των ξένων αγορών μας φέρνει σε μια πολύ δύσκολη θέση για την κάλυψη των δανειακών αναγκών».

«Δεν έχει καθοριστεί ακόμα ο στόχος για τον συνολικό δανεισμό της χώρας το 2010» πρόσθεσε.

Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα περιγράφεται και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο βρίσκεται υπό επανεξέταση, καθώς και το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου για το 2010.

«Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων είναι υπό αναθεώρηση και θα παρουσιαστεί μαζί με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης» είπε.

Φορολογική πολιτική

Ερωτηθείς για τη φορολογική πολιτική και ειδικά τον «λογιστικό προσδιορισμό» των εισοδημάτων που αναφέρει ο προϋπολογισμός, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι θα υπάρξει ένα αντικειμενικό σύστημα για να αποτυπώνονται όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το εισόδημα κάθε φορολογουμένου και να είναι εφικτό να ελέγχεται κατά πόσον συνάδει το δηλωθέν εισόδημα με τον τρόπο διαβίωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διευρύνει τις ταμειακές μηχανές όπου μπορεί, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη απεικόνιση των εισοδημάτων και της φοροδοτικής ικανότητας».

Ο υπουργός απέκλεισε την επιβολή τεκμηρίων και την περαιτέρω αύξηση το 2010 του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε ποτά και τσιγάρα. Είπε χαρακτηριστικά ότι εάν διευρυνθεί η φορολογική βάση δεν θα απαιτηθούν πρόσθετα έκτακτα φορολογικά μέτρα.

Ειδικά για τους 150 γιατρούς στην περιοχή του Κολωνακίου, οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους βρέθηκαν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις να δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι αυτός ήταν ένας πρώτος δειγματοληπτικός έλεγχος. Στους γιατρούς αυτούς άρχισαν από χθες φορολογικοί έλεγχοι και θα ακολουθήσουν διασταυρώσεις και για άλλες επαγγελματικές ομάδες για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες φοροδιαφυγής.

* Ερωτηθείς για πιθανές ενστάσεις στο ΠΑΣΟΚ για την ασκούμενη οικονομική πολιτική, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «δεν έχω κανένα παράπονο από τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ ως κόμμα και των συναδέλφων μου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με Ρεάλ ο Ολυμπιακός, με Φενερμπαχτσέ ο Παναθηναϊκός – Το πρόγραμμα του Final Four

Πότε θα γίνουν οι ημιτελικοί του Final Four, αλλά και πότε είναι προγραμματισμένοι ο μεγάλος και ο μικρός τελικός.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024