Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μηδενική ανάπτυξη και ανεργία άνω του 10% προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα το 2010

Μηδενική ανάπτυξη και ανεργία άνω του 10% προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα το 2010

Η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχισθεί το 2010, το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 12,2% του ΑΕΠ, από 12,7% το 2009, ενώ η ανεργία θα ξεπεράσει το 10%, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν. Το 2011 η ανάκαμψη, πιο σκληρή επιτήρηση προαναγγέλλει ο Χ.Αλμούνια.

27

Η συρρίνωση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχισθεί το 2010, αν και με ηπιότερο ρυθμό σε σχέση με φέτος, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 12,2% του ΑΕΠ, από 12,7% το 2009, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη και την ΕΕ έως το 2011, που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τρίτη.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα «κλείσει» φέτος στο -1,1% και ότι το 2010 η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ουσιαστικά μηδενική ανάπτυξη, με τη μείωση του ΑΕΠ να υπολογίζεται στο 0,3%.

Από το 2011, η Κομισιόν θεωρεί ότι θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7%. Σημειώνεται ότι η ελληνική οικονομία εισήλθε φέτος σε ύφεση για πρώτη φορά από το 1993.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται φέτος στο 12,7% του ΑΕΠ, για να υποχωρήσει ελαφρά στο 12,2% και να αυξηθεί εκ νέου (!) το 2011 στο 12,8%. Σημειώνεται ότι σε αυτή την πρόβλεψη δεν ενσωματώνονται τα έσοδα από τα φορολογικά και διαρθρωτικά μέτρα της κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 10% το 2010.

Δηλαδή, το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν σε αυτά τα επίπεδα τα επόμενα δύο χρόνια, αν η κυβέρνηση δεν ελάμβανε πρόσθετα μέτρα. Τα μέτρα που παρουσιάστηκαν τον Ιούνιο και τα οποία δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί στη διάρκεια του έτους, δεν έχουν ληφθεί υπόψη στη εκτίμηση για το έλλειμμα του 2009.

Η εκτίμηση για το έλλειμμα της φετινής χρονιάς βασίζεται στα αποτελέσματα των μέτρων που περιλαμβάνονται στον φετινό προϋπολογισμό, στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σσταθερότητας του Ιανουαρίου και τη δέσμη φορολογικών μέτρων που εξαγγέλθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα σκαρφαλώσει φέτος στο 112,6% του ΑΕΠ (από 99,2% το 2008), στο 124,9% το 2010 και το 135,4% το 2011.

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις για αύξηση της ανεργίας το επόμενο έτος, καθώς από το 9% φέτος (έναντι 7,7% το 2008) θα ξεπεράσει το 10% μέσα στο 2010 (10,2%) και θα ανέλθει στο 11% το 2011.

Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό είναι 1,2% φέτος, 1,4% το 2010 και 2,1% το 2011. Για το έλλειμμα του ισουζίου τρεχουσών συναλλαγών, προβλέπεται 8,8% φέτος, 7,9% το 2010 και 7,7%.

Οι νέες, ανοδικά αναθεωρημένες προβλέψεις της Κομισιόν για την οικονομία της ευρωζώνης το 2010, σημαίνουν ότι οι μεγάλες μειώσεις των ελλειμμάτων πρέπει να ξεκινήσουν από το 2011, κάτι που δεν ευνοεί ιδιαίτερα την Ελλάδα και τις προσπάθειες για τριετή παράταση στο χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος.

Όπως είχαν συμφωνήσει οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών (Ecofin) στις 20 Οκτωβρίου, αν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν έδειχναν ότι η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος και είναι διατηρήσιμη, τότε οι μειώσεις των ελλειμμάτων θα πρέπει να ξεκινήσουν, το αργότερο, εντός του 2011.

Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, την περασμένη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν αποφύγει να αναφερθούν στο 2011 και δεν είχαν συμφωνήσει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, περιμένοντας τη δημοσιοποίηση των προβλέψεων της Κομισιόν.

Οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

Το ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι: «Για τη δραματική κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός λαός, η ΕΕ είναι συνυπεύθυνη, όπως συνυπεύθυνοι είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που συναποφάσισαν με την ΕΕ την αντιλαϊκή πολιτική. Τώρα υποκριτικά παριστάνουν τους σωτήρες του λαού, αφού τα μέτρα που έχουν συναποφασίσει στόχο έχουν την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι. Αυτά που εισηγείται ο Αλμούνια είναι αποφασισμένα εδώ και χρόνια και εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν, κυβέρνηση και κόμματα, ότι η κατάσταση βρίσκεται στο μη παρέκει. Χρειαζόμαστε μεγάλη περιστολή δαπανών και ανάπτυξη που να μην σκοντάφτει σε μια γιγαντωμένη γραφειοκρατία. Αν περιμένουμε την πράσινη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται ο κ. Παπανδρέου, τότε το αποτέλεσμα θα είναι πράσινα άλογα…».

«Οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, αναμενόμενες άλλωστε, δεν θα πρέπει να αποτελέσουν άλλοθι για την επιβολή νέων σκληρών πολιτικών σε βάρος των οικονομικά αδυνάτων» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης: «Την στιγμή που οι ευρωπαίοι ομόλογοι του κ. Παπακωνσταντίνου προκρίνουν την ανάπτυξη, μεταθέτοντας το ζήτημα της μείωσης του ελλείμματος για αργότερα, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ακολουθήσει τις γνωστές μονεταριστικές λογικές της προηγούμενης κυβέρνησης».

»Δεν νοείται πολιτική εξόδου από την κρίση χωρίς ένα πλήρες σχέδιο για την αύξηση της απασχόλησης και την μείωση της ανεργίας. Πολύ δε περισσότερο που οι εκτιμήσεις μιλούν για εκτίναξη της ανεργίας το επόμενο διάστημα».

»Στις σημερινές συνθήκες ο ρόλος του δημόσιου τομέα στην διαμόρφωση μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής αναδεικνύεται καθοριστικός κυρίως μέσα από ένα σχέδιο δημοσίων επενδύσεων. Η λογική που επιφυλάσσει στο δημόσιο τομέα το ρόλο του παρατηρητή των οικονομικών εξελίξεων έχει παρέλθει».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024