Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο τραπέζι η πρόταση για έκτακτο φόρο από τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις

Στο τραπέζι η πρόταση για έκτακτο φόρο από τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις

Η έκτακτη εισφορά στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της μείωσης του ελλείμματος και της προσπάθειας για εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ εντός του 2010. Δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, λέει ο υφυπουργός Οικονομικών.

27

Η έκτακτη εισφορά στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της μείωσης του ελλείμματος και της προσπάθειας για εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ εντός του 2010.

Καθώς το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να κλείσει φέτος κοντά στο 12% του ΑΕΠ, ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η μείωση σε «μονοψήφιοποσοστό», δηλαδή κοντά στο 9%, μέσω της εξοικονόμησης δαπανών ύψους 7,5 δισ. ευρώ περίπου.

Παράλληλα, θα πρέπει να βρεθούν άλλα 2,5 δισ. ευρώ για το πακέτο ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων και της τόνωσηςτς ρευστότητας στην αγορά.

Από τα 10 δισ. ευρώ,τα 5 θα βρεθούν από τη φορολογία και τα υπόλοιπα 5 από τις περικοπές δαπανών στο Δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά το -πολύ πιθανό- ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, το κριτήριο θα είναι το ύψος της κερδοφορίας, ώστε να αποφευχθεί η φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Toμέτρο της έκτακτης εισφοράς μπορεί να ισχύσει και για τη χρήση του 2009.

«Εξετάζουμε προτάσεις που θα βοηθήσουν στη μείωση του ελλείμματος, αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμα καμία απόφαση για τα τελικά μέτρα»,διευκρίνισε την Παρασκευήο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς στις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο υφυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται διαφορετικά σχέδια για τη μείωση του ελλείμματος το 2010και πολλά απ αυτά θα ανακοινωθούν με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών.

Το οικονομικό επιτελείο δύσκολα θα αποφύγει τη «λύση» της αύξησης των έμμεσων φόρων, ενώ αποκλείεται κατηγορηματικά η πιθανότητα αύξησης του ΦΠΑ. Από μία «λελογισμένη»αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα και τσιγάρα, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να ελπίζει σε έσοδα της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ περίπου.

Από το 2010, χωρίς να έχει αποκλειστεί η ισχύς για τα εισοδήματα του 2009, θα ισχύει η νέα ενιαία τιμαριθμοποιημένη κλίμακα με τη φορολόγηση των μερισμάτων με βάση την κλίμακα, όπως και των εισοδημάτων που φορολογούνται αυτοτελώς.

Επίσης, στόχος είναιτο έντονο κυνήγι της φοροδιαφυγής για την αύξηση των εισπράξεων από τονΦΠΑ,νέα αυστηρότερα τεκμήρια διαβίωσης στους κατόχους ΙΧ αυτοκινήτων, ακινήτων και σκαφών αναψυχής και η κατάργηση του ΕΤΑΚ καιτου φόρου 1% στις γονικές παροχές και στις κληρονομιές με επαναφορά του ΦΜΑΠ.

Πολύ πιθανή είναι και μίανέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Αναγκαίος είναι και ο νέος δανεισμός, την ώρα που ο ακαθάριστος κρατικός δανεισμός για το 2009 αγγίζει τα 63 δισ. ευρώ. Για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν έως το τέλος του 2009, θα απαιτηθεί πρόσθετος δανεισμός της τάξεως των 10 δισ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024