Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πειθαρχικά μέτρα για υπερβολικό έλλειμμα κατά της Γερμανίας και άλλων οκτώ κρατών

Πειθαρχικά μέτρα για υπερβολικό έλλειμμα κατά της Γερμανίας και άλλων οκτώ κρατών

Στη διαδικασία πειθαρχικών μέτρων εναντίον της Γερμανίας και οκτώ άλλων χωρών αποφάσισε την Τετάρτη να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το δημοσιονομικό τους έλλειμμα ξεπέρασε το όριο του 3% του ΑΕΠ.

27

Στη διαδικασία πειθαρχικών μέτρων εναντίον της Γερμανίας και οκτώ άλλων χωρών αποφάσισε την Τετάρτη να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το δημοσιονομικό τους έλλειμμα ξεπέρασε το όριο του 3% του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ξεκίνησε τη διαδικασία πειθαρχικών μέτρων εναντίον της Αυστρίας, του Βελγίου, της Τσεχίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας.

Φέτος, τα 20 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ φαίνεται πως θα υπερβούν το όριο του 3%, κυρίως λόγω των μειωμένων φορολογικών εσόδων και των δαπανών για τα κρατικά μέτρα στήριξης.

«Αν και τα επίπεδα των ελλειμμάτων έχουν ιδιαίτερη φύση, καθώς οφείλονται κυρίως σε μία οικονομική κρίση απρόβλεπτης κλίμακας, δεν είναι κοντά στο όριο, ούτε είναι προσωρινά», τονίζει η Κομισιόν.

Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα στήριξης, μέχρι να ανακάμψει η οικονομία, ωστόσο θα πρέπει ακόμα να βρουν το πότε και το πως θα αποπληρώσουν το αυξημένο δημόσιο χρέος.

«Τώρα είναι η στιγμή να εξετάζουμε την πραγματοποίηση συντονισμένων κινήσεων, ώστε όταν έρθει ο κατάλληλος χρόνος να μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα χρέους» τόνισε.

Όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης αναμενεται να ξεπεράσουν φέτος το όριο του 3%. Στη Γερμανία το έλλειμμα θα ανέλθει στο 3,7% του ΑΕΠ, ενώ στη Γαλλία θα εκτοξευθεί στο 8,2% φέτος και στο 8,5% το 2010.

Μήνυμα Αλμούνια

Εν τω μεταξύ, από τη γερμανική έκδοση των Finacial Times διέρρευσε τμήμα της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για την ευρωζώνη, η οποία δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο κ. Αλμούνια λέει πως αρκετές χώρες με υπερβολικά πλεονάζοντα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών (Γερμανία) δεν κατάφεραν να δώσουν κίνητρα για να ενισχύσουν την εσωτερική τους ζήτηση και «η μη ισορροπημένη οικονομική τους στρατηγική προκάλεσε σημαντικά προβλήματα για ολόκληρη την ευρωζώνη».

Οι ανισορροπίες θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί πολύ πριν από την κρίση, αλλά αυτοί που καθορίζουν τις πολιτικές τις αγνόησαν «όταν τα πράγματα ήταν καλά», σημειώνει ο κ. ΑΛμούνια 

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμα και στις αποτυχίες άλλων κρατών, όπως κυρίως της Γαλλίας, να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους κατά τη διάρκεια των «καλών καιρών» της οικονομικής ανάπτυξης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024