Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαρθρωτικά μέτρα για τον ερχόμενο Οκτώβριο προαναγγέλλει ο Γ.Παπαθανασίου

Διαρθρωτικά μέτρα για τον ερχόμενο Οκτώβριο προαναγγέλλει ο Γ.Παπαθανασίου

Τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος και έχουν πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις, υπερασπίστηκε τη Δευτέρα ο Γ.Παπαθανασίου, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ. Νέο πακέτο μέτρων τον Οκτώβριο. Να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τυχόν νέα μέτρα, ζητά ο Γ.Αλογοσκούφης.

27

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για τις αντιδράσεις κατά των φορολογικών μέτρων εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο Γ.Παπαθανασίου, ενώ αναφέρθηκε και στα «μακροπρόθεσμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα» μέτρα που θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο, ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2010, αλλά και της υποβολής στην Ευρωπαϊκή Ένωση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι «τα μέτρα αυτά, σίγουρα, δεν είναι ευχάριστα και πρώτα από όλα για την κυβέρνηση. Είναι όμως αναγκαία και κατά το δυνατόν δίκαια κατανεμημένα:»

«Αναγκαία, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι απώλειες εσόδων που προκαλεί η κρίση. Και δίκαια κατανεμημένα, γιατί το βάρος πέφτει σε όσους έχουν αποδεδειγμένα μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες και μπορούν να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια».

«Εκτίμησή μας είναι ότι και η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει προς το τέλος του 2009 και θα έχει επιστρέψει έγκαιρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2010» σημείωσε.

Ο κ. Παπαθανασίου επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «μια νέα σειρά αντιφατικών και ασυνάρτητων αντιδράσεων», καθώς, όπως είπε, «φορολογικό ξεζούμισμα ασφαλώς δεν αποτελεί για παράδειγμα η αύξηση του φόρου στην κινητή τηλεφωνία, η οποία και δεν αποτελεί ανελαστική δαπάνη» και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι με τις προτάσεις του απειλεί με «ξεζούμισμα» τη μεσαία τάξη της χώρας.

Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα του επόμενου Οκτώβρη.

«Τα μέτρα που είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τον Οκτώβριο […] θα είναι μακροπρόθεσμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα. Αλλωστε, το 2010 δεν προβλέπεται να έχουμε τις έκτακτες απώλειες που είχαμε εφέτος λόγω της κρίσης. Θέλω να είμαι επίσης ξεκάθαρος, ότι τα μέτρα θα κινούνται στους εξής δύο άξονες: Πρώτον, στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και δεύτερον στον περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η Λούκα Κατσέλη επισήμανε πως η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, καθώς αντιμετωπίζει υψηλό έλλειμμα και παράλληλα πρόβλημα σε ό,τι αφορά τον υψηλό δανεισμό και τη μακροχρόνια ανταγωνιστικότητα.

Υποστήριξε ότι στη χώρα έχει αυξηθεί το αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το μέλλον, καθώς δεν υπάρχει μόνο οικονομική κρίση αλλά και κρίση εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και στους βασικούς θεσμούς.

Τόνισε πως πρέπει να υπάρξουν πολιτικές σε τρεις βασικές κατευθύνσεις: για την εξωστρέφεια της οικονομίας (αλλαγή του μοντέλου παραγωγής της χώρας), για την εξοικονόμηση και χρηστή διαχείριση πόρων (που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη και τις κοινωνικές δαπάνες) και για την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την επιχειρηματικότητα (και που στην παρούσα φάση, όπως είπε, χαρακτηρίζεται από την αδιαφάνεια και τη γραφειοκρατία).

Η καΚατσέλη επισήμανε πως η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας πρέπει να γίνει με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη (για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας) και να στηριχθεί στην αναδιάρθεωση του θεσμικού πλαισίου (με στόχο την άρση των αντικινήτρων), την αναχρηματοδότηση και τις συμπράξεις τόσο μεταξύ εταιριών ιδιωτικού τομέα όσο και μεταξή του δημισίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνος είπε ότι «εμείς κατανοούμε ότι υπάρχει θέμα δημοσιονομικού ελλείμματος, υπάρχει θέμα χρέους, αλλά δεν μπορεί να τα πληρώσει αυτά ο κόσμος. Ειδικά με την αύξηση των εμμέσων και άλλων φόρων».

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, προσέθεσε, «κατευθύνονται σε άλλες πλευρές: Μείωση των δαπανών για τους εξοπλισμούς, άμεση διερεύνηση του ρόλου και μέτρα για τις παράκτιες εταιρίες και της τεράστιας φοροδιαφυγής που γίνεται, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, φορολόγηση των εφοπλιστών, επαναφορά του φόρου για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

«Αμφιβόλου αποτελεσματικότητας» χαρακτήρισε τα φορο-μέτρα η 59η Σύνοδος των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ), καθώς «δεν δίνουν οριστική λύση στην υστέρηση των δημοσίων εσόδων και στη μείωση του διογκωμένου ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού», ενώ «η αύξηση στην τιμή των καυσίμων επιβαρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά και συρρικνώνει παραπέρα τα λαϊκά εισοδήματα».

Τη διαμαρτυρία των καταναλωτών για τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης εκφράζει με ανακοίνωσή του το νέο ΙΝΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών), εκτιμώντας ότι «έρχονται να συνεχίσουν ένα φαύλο κύκλο μέτρων που, όχι άδικα, αποκλήθηκαν φοροεπιδρομή και έρχονται άμεσα να θίξουν την, ούτως ή άλλως, μειωμένη δυνατότητα των Ελλήνων να έχουν πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, που πλέον θεωρούνται δεδομένες στον σύγχρονο κόσμο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024