Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έναρξη συνομιλών Ρωσίας - Τουρκίας για την επέκταση της συμφωνίας στο φυσικό αέριο

Έναρξη συνομιλών Ρωσίας – Τουρκίας για την επέκταση της συμφωνίας στο φυσικό αέριο

Μία ημέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον South Stream, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλ.Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκαν για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με την επέκταση της συμφωνίας τροφοδοσίας της γείτονος με ρωσικό φυσικό αέριο.

27

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλ.Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκαν για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με την επέκταση της συμφωνίας τροφοδοσίας της γείτονος με ρωσικό φυσικό αέριο, παρά την πρόσφατη στήριξη που παρείχε η Αγκυρα στον αγωγό Nabucco, ο οποίος προορίζεται να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Μία ημέρα μετά την υπογραφή στο Σότσι συμφωνιών με τους εταίρους της Ρωσίας στο πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream -υπό τα όμματα των Βλαντιμίρ Πούτιν και Σίλβιο Μπερλουσκόνι- ο Ρώσος πρωθυπουργός δέχθηκε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε ταχύτατα διαπραγματεύσεις για την επέκταση ενός από τα συμβόλαια προμήθειας της Τουρκίας με φυσικό αέριο το οποίο λήγει το 2011 και αφορά σε 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου» είπε μετά τη συνάντηση ο Ρώσος πρωθυπουργός.

«Θα εξετάσουμε με προσοχή την πιθανότητα κατασκευής δεύτερης διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου Blue Stream» προσέθεσε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία και ευχαρίστησε τη Ρωσία για παράδοση επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου τον χειμώνα, όταν οι άλλοι προμηθευτές μείωσαν τις δικές τους παραδόσεις.

«Η Ρωσία ποτέ δεν εγκατέλειψε την Τουρκία όσον αφορά την τροφοδοσία με φυσικό αέριο. Οταν έχουμε δυσκολίες, η Ρωσία πάντα προστρέχει σε βοήθειά μας και αυξάνει τις αναγκαίες ποσότητες» είπε ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με το Interfax.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ρώσος πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με 23,8 δισ. κ.μ. το 2008, εκ των οποίων τα 10 δισ. απεστάλησαν μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Blue Stream.

Φέτος, η συνολική τροφοδοσία της γείτονος με ρωσικό φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθεί στα 25,5 δισ. κυβικά μέτρα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν την πιθανότητα πληρωμών στις διμερείς εμπορικές σχέσεις στα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών (η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και η γείτονα ο πέμπτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας).

«Πιστεύω ότι μια τέτοια κίνηση είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και θα μας επιτρέψει να εξαλείψουμε τους κινδύνους στις συναλλαγματικές ισοτιμίες» υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη σαφή στήριξη στο πρόγραμμα κατασκευής του Nabucco που παρείχε στις 8 Μαΐου στην Πράγα ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Η Τουρκία θα ανακοινώσει «εντός ολίγων ημερών» τα αποτελέσματα διαγωνισμού για την κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας, στον οποίο ο μοναδικός υποψήφιος είναι η ρωσική εταιρία Atomstroiexport, είπε ο κ. Ερντογάν, ενώ ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι ρωσικές εταιρίες θα συμμετάσχουν στην κατασκευή τεσσάρων σταθμών πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024