Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής

Πρόγραμμα δράσεων 2,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης

Πρόγραμμα δράσεων 2,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης
Από τις δράσεις θα ωφεληθούν 500 χιλιάδες συμπολίτες μας, είπε η κ. Πετραλιά  
in.gr audio player
Αθήνα
Πρόγραμμα δράσεων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ για το 2009, σε μέτρα στήριξης της απασχόλησης, εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Μ.Τρίτης, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, όπως είπε η αρμόδια υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, «είναι η δική μας απάντηση στα όσα σήμερα συμβαίνουν και αντιμετωπίζουμε από την διεθνή οικονομική κρίση. Το 70% του προγράμματος προέρχεται από κοινοτικά κονδύλια, ενώ η εθνική συμμετοχή έχει ήδη προϋπολογιστεί».

Από τις δράσεις αυτές, υπογράμμισε η κ. Πετραλιά, θα ωφεληθούν 500 χιλιάδες συμπολίτες μας και στόχος είναι, όπως τόνισε η υπουργός, «να στηρίξουμε τους νέους και τις νέες, τις πιο ευπαθείς ομάδες και εκείνους τους κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα, όπως ο τουρισμός, η οικοδομή, οι μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Στόχος μας είναι πάντοτε, είπε η κ. Πετραλιά, να ελαστιχοποιήσουμε όλες τις παρενέργειες της κρίσης, στηρίζοντας την απασχόληση, τους εργαζομένους και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν θα ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ και θα συνταξιοδοτούνται στα 65, με βάση έκθεση της αναλογιστικής αρχής, η κυρία Πετραλιά ανέφερε ότι «μελέτες της αναλογιστικής αρχής είναι μελέτες. Την πολιτική την χαράζει και την εφαρμόζει η κυβέρνηση».

Ωστόσο το ΚΚΕ θεωρεί ότι η Αναλογιστική Αρχή προσπαθεί απλώς να προετοιμάσει το έδαφος. Όπως τονίζει: «η έκθεση της λεγόμενης Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής για το Ασφαλιστικό δεν είναι τυχαία. Γίνεται με κριτήρια που υπηρετούν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου. Εντάσσεται στην προετοιμασία και στην καλλιέργεια του εδάφους για τα χειρότερα μέτρα που ήδη έχουν αποφασιστεί στην ΕΕ, για νέα αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, μείωση συντάξεων και αύξηση εισφορών».

«Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν τα χειρότερα. Έχουν στα χέρια τους ισχυρά όπλα. Να αλλάξουν με τον αγώνα και την ψήφο τους τον συσχετισμό των δυνάμεων και να μην επιτρέψουν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να ολοκληρώσουν τα αντιασφαλιστικά τους σχέδια» καταλήγει το ΚΚΕ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη