Τριάντα χρόνια μετά

Αθώωση του Ρομάν Πολάνσκι ζητούν οι συνήγοροί του

Αθώωση του Ρομάν Πολάνσκι ζητούν οι συνήγοροί του
Ο Ρομάν Πολάνσκι   (Φωτογραφία:  Reuters )
in.gr audio player
Λος Αντζελες
Οι δικηγόροι του Ρομάν Πολάνσκι, φυγόδικου εδώ και 30 χρόνια για την υπόθεση σεξουαλικής επαφής με 13χρονο κορίτσι, κατέθεσαν αίτηση για αθώωση του πελάτη τους επικαλούμενοι «ανίερη συμμαχία μεταξύ του δικαστηρίου και του εισαγγελέα».

Η αίτηση, που υποβλήθηκε την Τρίτη, αναφέρει ότι ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε πέρυσι για τον σκηνοθέτη αποκάλυψε συνεννόηση ανάμεσα στον εισαγγελέα και τον δικαστή της υπόθεσης κατά του Πολάνσκι.

«Αυτή η υπόθεση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς το δικαστικό μας σύστημα μπορεί να λειτουργήσει καταχρηστικά και να ποδοπατήσει τα δικαιώματα του κατηγορούμενου από μια ανίερη συμμαχία μεταξύ των δικαστηρίων και των εισαγγελέων».

Ο πολωνικής καταγωγής 75χρονος Πολάνσκι ζει αυτοεξόριστος στο Παρίσι, αφότου διέφυγε από τις ΗΠΑ το 1978. Τότε είχε παραδεχτεί ότι είχε έρθει σε σεξουαλική επαφή με το 13χρονο κορίτσι, στο Λος Αντζελες.

Στην αρχή είχε κατηγορηθεί για έξι κακουργήματα και αντιμετώπιζε έως και ισόβια κάθειρξη. Όμως, έκανε συμφωνία με τον εισαγγελέα, δήλωσε ένοχος για τη σεξουαλική επαφή με ανήλικη και οι κατηγορίες για τα πέντε κακουργήματα αποσύρθηκαν.

Λίγο αργότερα διέφυγε στη Γαλλία, και ο δικαστής εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψή του, το οποίο ισχύει ακόμη.

Η ακρόαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 21 Ιανουαρίου στο Λος Αντζελες.

Δημιουργός μεγάλων επιτυχιών όπως Το Μωρό της Ρόζμαρι και το Τσάιναταουν, ο Πολάνσκι συνέχισε να κάνει ταινίες από τη Γαλλία. Αποκορύφωμα αποτελεί η ταινία Ο Πιανίστας με την οποία κέρδισε το Όσκαρ σκηνοθεσίας το 2002.

Πάντως, η γυναίκα με την οποία ο Πολάνσκι παραδέχτηκε ότι έκανε σεξ έχει δηλώσει πως θέλει να αποσυρθούν οι κατηγορίες και να επιστρέψει ο σκηνοθέτης στις ΗΠΑ.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη