Μία δύσκολη απόφαση

Προς κατεδάφιση και τα τελευταία κτίρια δίπλα στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως

Προς κατεδάφιση και τα τελευταία κτίρια δίπλα στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως
Το νέο μουσείο της Ακρόπολης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
in.gr audio player
Αθήνα

«Πράσινο» από το ΥΠΠΟ για την κατεδάφιση και των τελευταίων κτιρίων δίπλα στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως. Πρόκειται για το ετοιμόρροπο νεοκλασικό επί των οδών Χατζηχρήστου και Μακρυγιάννη και τα πέντε κτίρια επί των οδών Χατζηχρήστου και Μητσαίων.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Παρασκευής, η απόφαση ελήφθη μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Η λύση της κατεδάφισης οδήγησε σε έντονη κόντρα αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες. Ωστόσο, προκρίθηκε για μια σειρά από λόγους. 

Καταρχήν η κατάστασή τους είναι κρίσιμη και επικίνδυνη, δεν κρίθηκαν ως σημαντικά από αρχιτεκτονικής άποψης και έχουν απαλλοτριωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού προς όφελος του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως.

Επιπλέον, στον συγκεκριμένο χώρο πρέπει να συνεχισθούν οι ανασκαφές, ενώ το ένα τουλάχιστον κτίριο θεωρήθηκε πως έχει ηλικία μικρότερη των 100 ετών και έτσι δεν θα μπορούσε να κηρυχθεί μνημείο και να σωθεί.

Εκφράστηκε επίσης η άποψη ότι τα κτίρια παρεμποδίζουν της θέασης του Νέου Μουσείου, καθώς και η δυσκολία που θα έχουν τα τουριστικά λεωφορεία κατά την προσωρινή τους στάθμευση.

Αντίθετη γνώμη διατύπωσε η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, που υποστήριξε τη διατήρηση των κελυφών των δύο κτιρίων και τον χαρακτηρισμό τους ως νεώτερα μνημεία, ενώ εναλλακτικά πρότεινε τη μεταφορά τους σε άλλη θέση.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη