Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιτυχής η δοκιμαστική μεταφορά της πρώτης αρχαιότητας στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Επιτυχής η δοκιμαστική μεταφορά της πρώτης αρχαιότητας στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με επιτυχία η δοκιμαστική μεταφορά του πρώτου εκθέματος από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης στο Νέο Μουσείο. Η κανονική διαδικασία ξεκινά το πρωί της Κυριακής.

38

Παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με επιτυχία η δοκιμαστική μεταφορά του πρώτου εκθέματος από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης στο Νέο Μουσείο.

Πρόκειται για λίθινο όγκο βάρους 2,5 τόνων, όσο δηλαδή ζυγίζει και τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα, η οποία θα μεταφερθεί το πρωί της Κυριακής.

Η διαδικασία ξεκίνησε πριν από τις 8 το πρωί και περιλάμβανε τη μεταφορά του αντικειμένου με τρεις γερανούς, από το παλαιό μουσείο της Ακρόπολης στο νέο. Ο πρώτος γερανός ήταν εγκατεστημένος κοντά στο παλαιό μουσείο της Ακρόπολης, ο δεύτερος στην οδό Τριπόδων και ο τρίτος σε βάθρο στη γέφυρα εισόδου του νέου μουσείου.

Τα κιβώτια μεταφοράς είναι μεταλλικά με ξύλινους σκελετούς στο εσωτερικό και αφρώδες υλικό, προκειμένου να μην υπάρξουν ζημιές. Για πιο ευαίσθητα αντικείμενα θα χρησιμοποιηθούν άλλα κιβώτια με ενισχυμένη προστασία. Συνολικά θα χρησιμοποιηθούν έξι ειδών κιβώτια.

Η μεταφορά όλων των αντικειμένων θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες. Το μουσείο θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2009, όμως θα μπορεί να είναι επισκέψιμο και πριν από τα επίσημα εγκαίνια.

Επικεφαλής του έργου είναι ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Ζάμπας, που έχει την εμπειρία των αναστηλωτικών έργων της Ακρόπολης.

Ο κ. Λιάπης χαρακτήρισε τη μεταφορά ιστορικό γεγονός, καθώς τα αντικείμενα μετακινούνται για πρώτη φορά από τον φυσικό τους χώρο έπειτα από 2.500 χρόνια, αλλά και τεχνικά δύσκολο.

«Αυτή η συγκυρία είναι η καλύτερη δυνατή για την επιστροφή των Μαρμάρων. Ο καλύτερος υποστηρικτής του παγκόσμιου αυτού χρέους -της επιστροφής των Μαρμάρων- είναι οι χιλιάδες επισκέπτες που θα βλέπουν τα ανάγλυφα και τα κενά που υπάρχουν γιατί βρίσκονται 4000 μίλια μακριά από τον χώρο του προορισμού τους» είπε ο κ. Λιάπης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024