Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Και με τη βούλα στην πρώην ΥΦΑΝΕΤ το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη

Και με τη βούλα στην πρώην ΥΦΑΝΕΤ το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη

Στο πρώην βιομηχανικό συγκρότημα της ΥΦΑΝΕΤ στην Τούμπα Θεσσαλονίκης θα στεγαστεί το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην ιδιοκτησία του οποίου πέρασε το κτίριο, μετά από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν υπουργείο Πολιτισμού και Εθνική Τράπεζα, έναντι 10,2 εκατ. ευρώ.

53

Στην ιδιοκτησία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης πέρασε τελικά την Παρασκευή και μετά από διαπραγματεύσεις και πολυετείς αναβολές το πρώην βιομηχανικό συγκρότημα της ΥΦΑΝΕΤ στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης.

Η πράξη αγοράς του συγκροτήματος υπογράφηκε από εκπροσώπους του υπουργείου Πολιτισμού και της πωλήτριας Εθνικής Τράπεζας αντί του τιμήματος των 10,2 εκατομμυρίων ευρώ – ποσό που εξασφαλίστηκε από την ένταξη του στο Γ Κοινοτικό Πλαίσιο στήριξης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού «το διατηρητέο κτήριο θα στεγάσει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και άλλες πολιτιστικές λειτουργίες».

Στην ίδια εξάλλου ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η μελέτη και ολοκλήρωση του έργου θα προχωρήσουν στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2007-2013) με πόρους, που έχουν ήδη εξασφαλιστεί», καθώς και ότι «με τις μεθοδικές και συντονισμένες ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, το συγκρότημα αυτό εντάσσεται πλέον στον ζωντανό ιστό της πόλης, η οποία εξοπλίζεται με άλλον ένα σημαντικό χώρο πολιτισμού, προκειμένου να καταστεί κέντρο παραγωγής πολιτισμού στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου».

H δημιουργία του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Θεσσαλονίκη ανακινήθηκε στα 1985 από την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη. Τότε υποδείχθηκε και ο χώρος του εγκαταλειμμένου από τα τέλη του 60 βιομηχανικού συγκροτήματος της ΥΦΑΝΕΤ.

Τα 12 στρέμματα του χώρου και τα (στεγασμένα) 18.000 τ.μ. του ιστορικού υφαντουργείου στην Κάτω Τούμπα είχαν ήδη περάσει από την περίοδο της χούντας στην Εθνική Τράπεζα, ύστερα από κατάσχεσή τους λόγω χρεών του ιδιοκτήτη.

Το θέμα επανήλθε επιτακτικά το 1997 οπότε η Θεσσαλονίκη απέκτησε τη Συλλογή Κωστάκη, «μαγιά» για το μουσείο. H ανάπλαση εντάχθηκε με προϋπολογισμό 2,2 δισ. δραχμές στα Έργα Πολιτισμού (του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας), με προγραμματιζόμενη περάτωση το Δεκέμβριο του 1997.

Νομικά – πολεοδομικά κωλύματα την ανέβαλαν. Ακολούθησε τροπολογία στη Βουλή και ένταξη στο πρόγραμμα «Πολιτισμός» του ΥΠΠΟ, ως προστάδιο για το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Το τεχνικό δελτίο κατατέθηκε στις αρχές του 2004, και τελικά μετά από σειρά προβλημάτων η τελική πράξη αγοράς υπογράφηκε την Παρασκευή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024