Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο πρωτοπόρος τραγουδιστής του «Νέου Κύματος» Γιώργος Ζωγράφος

Πέθανε ο πρωτοπόρος τραγουδιστής του «Νέου Κύματος» Γιώργος Ζωγράφος

Σε ηλικία 69 ετών πέθανε ο τραγουδιστής και ηθοποιός Γιώργος Ζωγράφος. Ο Γιώργος Ζωγράφος ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπου του «Νέου Κύματος». Βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμα όπου έμενε μόνος στο Σύνταγμα.

53

Σε ηλικία 69 ετών πέθανε ο τραγουδιστής και ηθοποιός Γιώργος Ζωγράφος. Ο Γιώργος Ζωγράφος ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπου του «Νέου Κύματος», του μουσικού ρεύματος της δεκαετίας του 1960.

Ο τραγουδιστής βρέθηκε νεκρός το μεσημέρι της Παρασκευής στο διαμέρισμα όπου έμενε μόνος, στο Σύνταγμα.

Τον Γ.Ζωγράφο βρήκε ένας φίλος του, ο οποίος είχε ανησυχήσει, καθώς ο τραγουδιστής είχε να δώσει σημεία ζωής για περίπου 15 ημέρες.

Τα αίτια του θανάτου του, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι πιθανότατα παθολογικά, ωστόσο διατάχθηκε νεκροτομή και διενεργείται προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος.

Ο Γιώργος Ζωγράφος είχε γεννηθεί στην Αθήνα στις 4 Αυγούστου του 1936 και ήταν γιος της ηθοποιού Αλίκης Ζωγράφου.

Ο Γιώργος Ζωγράφος, που ξεκίνησε πρώτα ως ηθοποιός (απόφοιτος της Σχολής Καρόλου Κουν) πρωτοτραγούδησε στην μπουάτ «Θαλάμη» της Μυκόνου και ύστερα για δύο δεκαετίες είχε κάνει σπίτι του τις πλακιώτικες μπουάτ: «Συμπόσιο», «Εσπερίδες», «Απανεμιά», «Τετράδιο», «Δώμα», «Χρυσό κλειδί». Στο «Συμπόσιο» είχε εμφανισθεί το 1962-63 με τον Δήμο Μούτση, την Ντόρα Γιαννακοπούλου και τον Διονύση Σαββόπουλο.

Στη δισκογραφία του «Nέου Kύματος» ο Γιώργος Ζωγράφος υπήρξε πρωτοπόρος με μεγάλες επιτυχίες. Τραγούδησε: «Άκρη δεν έχει ο ουρανός» του Νότη Μαυρουδή, «Πέρα από τη θάλασσα» του Μαρκόπουλου, «Ο Ιρλανδός κι ο Ιουδαίος» του Χατζιδάκι, «Μαουτχάουζεν» του Θεοδωράκη, «Συλλογή ποιητών» του Μαμαγκάκη.

Με συγκινεί και με ευχαριστεί το γεγονός ότι οι καλλιτέχνες της σημερινής γενιάς έχουν πάρει υγιείς βάσεις από τους μουσικούς της δικής μου εποχής, είχε δηλώσει το Δεκέμβριο του 2002 μιλώντας στα Νέα και στον Πάνο Γεραμάνη, τον οποίο επίσης χάσαμε (τόσο νωρίς) πριν από λίγους μήνες. «Νοσταλγώ, πράγματι, εκείνα τα χρόνια που τραγουδούσαμε στις μπουάτ, χωρίς όμως να αρνούμαι το σήμερα και τις εξελίξεις που ζούμε» είχε πει.

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Γιώργος Ζωγράφος υπήρξε ένας από τους γνησιότερους εκφραστές της γενιάς του και πρωτοπόρους του "Νέου κύματος". Η συνειδητή επιλογή του να υπηρετήσει την τέχνη, με σεμνότητα και ευαισθησία, χαρακτηρίζει την ποιότητα του έργου, αλλά και του χαρακτήρα του. Στους οικείους του εκφράζω τα συλλυπητήριά μου».

«Ο Γιώργος Ζωγράφος εξέφρασε με μοναδικό τρόπο, μέσα από τα τραγούδια που τραγούδησε, μια εποχή αναζητήσεων, δημιουργίας και αγώνων για την Ελλάδα. Αλλά και με την προσωπική του στάση έδινε πάντα την αίσθηση της ήρεμης δύναμης, που τόσο είχε ανάγκη εκείνη την περίοδο η ελληνική κοινωνία. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα για το θάνατο του Γιώργου Ζωγράφου έστειλε προς τους οικείους του η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και ο Συνασπισμός.

«Σας εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατο του Γιώργου Ζωγράφου. Θα μείνει αξέχαστος για τις ξεχωριστές του ερμηνείες σε σπουδαία τραγούδια. Η παρουσία του συνδέεται με μια δημιουργική περίοδο για το τραγούδι στη χώρα μας» αναφέρει στο τηλεγράφημα η κ. Παπαρήγα.

«Έφυγε και ο Γιώργος Ζωγράφος. Ο πιο χαρακτηριστικός εκφραστής μιας ολόκληρης μουσικής εποχής. Έζησε όπως τραγούδησε και τραγούδησε όπως έζησε. Στα χαμηλά φώτα. Με τη γλώσσα της ηχώς που ξεγελάει το φως. Αντίο, Γιώργο. Αντίο, παλιέ μας φίλε» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΝ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Μακάμπι Τελ Αβίβ – Παναθηναϊκός 88-95: Το έκανε 2-2 και… βλέπει Βερολίνο

Ο Παναθηναϊκός έκαμψε την αντίσταση της Μακάμπι Τελ Αβίβ επικρατώντας με 95-88, ισοφάρισε τη σειρά σε 2-2 και θα παίξει την πρόκρισή του στο Final Four στο ΟΑΚΑ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024