Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ρεκόρ βραβείων για τις «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη στη Θεσσαλονίκη

Ρεκόρ βραβείων για τις «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη στη Θεσσαλονίκη

Θριάμβευσαν, όπως αναμενόταν, οι Νύφες του Παντελή Βούλγαρη, αφού εκτός από το βραβείο σκηνοθεσίας, από το οποίο ο ίδιος ο δημιουργός είχε εξαιρέσει τον εαυτό του, σάρωσαν σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες. Συνολικά η ταινία απέσπασε δέκα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας.

37

Με δέκα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη οι Νύφες του Παντελή Βούλγαρη, μεταξύ των οποίων και αυτό της καλύτερης ταινίας.

Η ιστορία των 700 περίπου νεαρών γυναικών από την Ελλάδα, τη Ρωσία και τα παράλια της Μικράς Ασίας που κατευθύνονται στην Αμερική, για να ενώσουν τις ζωές τους με τους γαμπρούς της φωτογραφίας, απέσπασε τα περισσότερα βραβεία που έχει κερδίσει ποτέ ταινία από το 1998, όταν δηλαδή ιδρύθηκε ο θεσμός των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας από το υπουργείο Πολιτισμού.

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε από πέρυσι ο Τάσος Μπουλμέτης με την ταινία Πολίτικη Κουζίνα.

Το δεύτερο βραβείο καλύτερης ταινίας απονεμήθηκε στο Rakushka της Φωτεινής Σισκοπούλου, η οποία απέσπασε και το βραβείο σκηνοθεσίας. Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στην Τεστοστερόνη του Γιώργου Πανουσόπουλου.

Οι τρεις πρώτες διακρίσεις για τις καλύτερες ταινίες συνοδεύονται από τα χρηματικά ποσά των 58.700, 44.025 και 29.350 ευρώ.

Στους ηθοποιούς, το βραβείο α γυναικείου ρόλου κέρδισε η Βικτώρια Χαραλαμπίδου για την ερμηνεία της στις Νύφες, ενώ το βραβείο α ανδρικού ρόλου απέσπασε ο Δημήτρης Λιακόπουλος για την ερμηνεία του στην ταινία Τεστοστερόνη.

Το βραβείο β γυναικείου ρόλου κέρδισε Εύη Σαουλίδου για την ερμηνεία της στις Νύφες, ενώ με το βραβείο β ανδρικού ρόλου τιμήθηκε ο Βαγγέλης Μουρικής για την ερμηνεία του στη Rakushka.

Τα υπόλοιπα βραβεία:

  • Σεναρίου: Φωτεινή Σισκοπούλου (Rakushka)
  • Φωτογραφίας: Γιώργος Αρβανίτης (Νύφες)
  • Σκηνογραφίας: Δημήτρης Κατσίκης (Νύφες)
  • Μουσικής: Σταμάτης Σπανουδάκης (Νύφες)
  • Ήχου: Νίκος Παπαδημητρίου – Θύμιος Κολοκούσης (Νύφες)
  • Μοντάζ: Τάκης Γιαννόπουλος (Νύφες)
  • Ενδυματολογίας: Δαμιανός Ζαρίφης – Εύα Νάθενα (Νύφες)
  • Μακιγιάζ: Φανή Αλεξάκη (Νύφες)
  • Ταινία τεκμηρίωσης: Μασσαλία μακρινή κόρη του Μάρκος Γκαστίν
  • Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη: Χαραλάμπους Κωνσταντίνος (Αγάπη στα 16)

Η ιστορία των Νυφών

Η ταινία του Παντελή Βούλγαρη διαδραματίζεται το καλοκαίρι του 1922 πάνω στο υπερωκεάνιο King Alexander, που έχει προορισμό τη Νέα Υόρκη. Μαζί με τις νύφες ταξιδεύει και ο φωτογράφος Νόρμαν Χάρις, ο οποίος συγκινείται από το θέαμα των ξεριζωμένων γυναικών της γ θέσης και αποφασίζει να τις φωτογραφίσει.

Εκεί γνωρίζει και ερωτεύεται τη Νίκη, όμως ο επίλογος του έρωτά τους γράφεται στο κατάστρωμα του υπερωκεανίου.

Το σενάριο της ταινίας υπογράφει η Ιωάννα Καρυστιάνη, η οποία έχει δηλώσει ότι η ταινία είναι φόρος τιμής στις μετανάστριες κάθε εποχής.

Οικοδεσπότες της νοσταλγικής βραδιάς απονομής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, που ήταν πλημμυρισμένη από τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, ήταν ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και η Μαρία Ναυπλιώτου.

Τα βραβεία απένειμαν οι ηθοποιοί Αιμίλιος Χειλάκης, Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Λυδία Φωτοπούλου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιάννης Βογιατζής, Μηνάς Χατζησάββας, Λένα, Κιτσοπούλου, Κάτια Γέρου, Ρένη Πιτακή και Λυδία Κονιόρδου.

Μ.Δημόπουλος: «Πάνω απ όλα οι άνθρωποι»

Με τη λήξη του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο διευθυντής του Μισέλ Δημόπουλος ευχαρίστησε όλο το ανθρώπινο δυναμικό που εργάστηκε για τη διοργάνωσή του.

Η ανακοίνωσή του έχει ως εξής: «Μια διοργάνωση όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δεν είναι μόνο ταινίες και εκδηλώσεις, τα πράγματα δηλαδή που συνθέτουν το προσκήνιό του. Πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι οι άνθρωποι που εργάστηκαν ακούραστα και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να ζωντανέψουν τη σημαντικότερη κινηματογραφική, αλλά και εν γένει πολιτιστική γιορτή της χώρας μας.

»Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους που υπερέβαλαν εαυτόν και συνέβαλαν με μεράκι και αγάπη, ο καθένας από τη θέση του, για να ζήσει η πόλη της Θεσσαλονίκης επί δέκα ημέρες στους ρυθμούς του σινεμά.

»Θα ήθελα ακόμη να ευχαριστήσω όλους τους προσκεκλημένους, δημοσιογράφους, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, παραγωγούς, φιλοξενούμενους και φυσικά όλους τους απλούς θεατές που πλημμύρισαν τις αίθουσες και συμμετείχαν ενεργά στην επιτυχία της φετινής διοργάνωσης».

Προβολές στην Αθήνα

Οι ταινίες μεγάλου μήκους (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ), που προβλήθηκαν σε πρώτη προβολή στο πλαίσιο του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, «κατεβαίνουν» από τις 3 ώς τις 9 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Οι προβολές θα γίνουν στον κινηματογράφο Τριανόν Filmcenter.

Αποστολή: Νένα Σώκου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Είμαστε σε συζητήσεις με τη διοίκηση για το ρόστερ της νέας σεζόν»

Η πρώτη ατάκα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για τον Ολυμπιακό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024