Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι επιστήμες στην υπηρεσία του αθλητισμού, σε έκθεση στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Οι επιστήμες στην υπηρεσία του αθλητισμού, σε έκθεση στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2004 θα παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου η έκθεση «Η Επιστήμη των Αθλημάτων», στόχος της οποίας είναι να εξηγήσει, μέσω διαδραστικών συστημάτων, τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμες υποστηρίζουν τον αθλητισμό.

43

Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2004 θα παρουσιάζεται στο νέο εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος Ευγενίδου η έκθεση «Η Επιστήμη των Αθλημάτων», στόχος της οποίας είναι να εξηγήσει, μέσω διαδραστικών συστημάτων, τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμες (Βιολογία, Φυσική, Χημεία) υποστηρίζουν τον αθλητισμό.

Μέσα από μια σειρά τεχνολογικών εφαρμογών με παιδαγωγικό αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, δίνεται η ευκαιρία στο κοινό, όχι απλώς να πληροφορηθεί την ιστορία των αθλημάτων, αλλά να δοκιμάσει στην πράξη τις δυνατότητές του σε διάφορα αθλήματα, μέσω της μεθόδου της προσομοίωσης.

Η «Επιστήμη των Αθλημάτων» αποτελείται από δύο ενότητες:

Πρώτον, τη Διαδραστική, όπου προβάλλονται δημοφιλή αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ, το τένις, ο στίβος και η αναρρίχηση σε βράχο δύο μέτρων. Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι η αναφορά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, όπου στο «Σπριντ σε αγωνιστικό αμαξίδιο» βιώνεται η εμπειρία του συγκεκριμένου Παραολυμπιακού αθλήματος με τη συμμετοχή σε μια αντίστοιχη προσπάθεια.

Επίσης παρουσιάζονται θέματα σχετικά με την επιστήμη του αθλητισμού, όπως είναι η διατροφή, τα αντανακλαστικά, η όραση, οι μύες, η ισορροπία, η εφίδρωση και οι βλαβερές επιπτώσεις από τη χρήση των αναβολικών στην υγεία των αθλητών.

Η κάθε θεματική ενότητα υποστηρίζεται από κείμενα και φωτογραφικό υλικό που εξηγούν με ποιο τρόπο η επιστημονική γνώση έχει εισχωρήσει σε όλα τα επίπεδα του αθλητισμού.

Δεύτερον, την Ιστορική, η οποία αναφέρεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαιότητας, της Αναβίωσης (1896), τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Συγκεκριμένα παρουσιάζεται ο χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου δίνονται πληροφορίες για την προέλευση, το τελετουργικό και τα έπαθλα των Αγώνων.

Στη συνέχεια οι επισκέπτες μεταφέρονται στο 19ο αιώνα, γνωρίζοντας μέσα από μια σειρά κειμηλίων και τεκμηρίων τις προσπάθειες των Ελλήνων για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896. Τα κειμήλια περιλαμβάνουν μετάλλια από τα λεγόμενα «Ολύμπια» (προ-Ολυμπιακοί Αγώνες), τα «Τήνια» (πανελλήνιοι προκριματικοί Αγώνες που διεξήχθησαν το 1895) και τη Μεσο-Ολυμπιάδα του 1906.

Επίσης, εκτίθεται πλήθος πρωτότυπων εικόνων του Παναθηναϊκού Σταδίου και της Αθήνας του 19ου αιώνα, σπάνιες φωτογραφίες και κάρτες, πρωτότυπες εκδόσεις και πρωτοσέλιδα εφημερίδων της εποχής, τα οποία αναφέρονται στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης περιλαμβάνεται και η Αναρρίχηση στο Διάστημα. Ειδικότερα, μια τετραμελής ομάδα Ελλήνων και Σουηδών φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πολυτεχνείου του Λουντ της Σουηδίας ερευνούν τις δυνατότητες εφαρμογής του αθλήματος της αναρρίχησης στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, συνδυάζοντας τη γυμναστική των αστροναυτών με τον αθλητισμό και το Ολυμπιακό πνεύμα.

Η έκθεση διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου και το Βρετανικό Μουσείο Επιστημών, εν όψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, αλλά και στο πλαίσιο του έτους 2004 που έχει χαρακτηρισθεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Εκπαίδευσης μέσω του Αθλητισμού.

«Η Επιστήμη των Αθλημάτων» φιλοξενήθηκε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αθήνα μέχρι σήμερα την έχουν επισκεφθεί περισσότερα από 6.000 άτομα.

Η έκθεση λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 π.μ. – 3:30 μ.μ. για τα σχολεία (τηλ. επικοινωνίας 210-9469641) και το Σάββατο από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ. για το κοινό κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο τηλέφωνο 210-9469681. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024