Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επάγγελμα ρεπόρτερ στο σινεμά

Επάγγελμα ρεπόρτερ στο σινεμά

Με αφορμή το φιλμ «The Post» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που προβάλλεται στους κινηματογράφους, επιλέγουμε ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου για το δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Με αφορμή το φιλμ «The Post» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που προβάλλεται στους κινηματογράφους, τα Νέα επέλεξαν ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου για το δημοσιογραφικό επάγγελμα.

«Το τελευταίο ατού» 1951

Ξεπεσμένος ρεπόρτερ πηγαίνει ένα ταξίδι στο Νέο Μεξικό και πέφτει πάνω σε ένα δημοσιογραφικό λαβράκι: ένας άντρας, ο Λίο Μινόζα, έχει παγιδευτεί μέσα σε μια σπηλιά που κατέρρευσε. Πιστεύοντας ότι έχει βρει τη χρυσή ευκαιρία που θα τον ξαναφέρει στην επιφάνεια και θα του δώσει φήμη, εκμεταλλεύεται την είδηση και την κάνει πρώτο θέμα στις εφημερίδες. Γύρω από τον άτυχο παγιδευμένο άντρα ενορχηστρώνεται ένα μεγάλο δημοσιογραφικό γεγονός, που εξελίσσεται σε ένα καρναβάλι των μίντια. Κανείς όμως πια δεν μοιάζει να νοιάζεται για τη διάσωση του εγκλωβισμένου άντρα. Και ο μεγάλος σκηνοθέτης σαρκάζει με τον πιο κυνικό τρόπο την Τέταρτη Εξουσία σε μια ταινία που αγνοήθηκε στην εποχή της.
Σκηνοθεσία: Μπίλι Γουάιλντερ
Με τους: Κερκ Ντάγκλας,
Ζον Στέρλινγκ

«Ολοι οι άνθρωποι του Προέδρου» 1976

Η αληθινή ιστορία των δημοσιογράφων που ξεσκέπασαν το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, σκηνοθετημένο ως νουάρ θρίλερ από τον μάστορα Αλαν Πάκουλα. Μοντέλο «δημοσιογραφικής ταινίας». Ο Αλαν Πάκουλα χρησιμοποιεί ένα «στεγνό» ύφος, δίχως αισθητικές ωραιοποιήσεις, αναδεικνύοντας έτσι μια αυθεντική αίσθηση κινδύνου. Η αυθεντικότητα όμως του φιλμ προεκτάθηκε και στις ερμηνείες του: οι δυο πρωταγωνιστές πήγαιναν στα γραφεία της εφημερίδας «Washington Post» για μήνες προκειμένου να μαζέψουν πληροφορίες για τους ρόλους τους. Σημειώστε πως ο τότε διευθυντής της εφημερίδας δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση των γυρισμάτων στα γραφεία της και γι’ αυτό τον λόγο έγινε πιστή αναπαράσταση των γραφείων στα στούντιο Burbank του Χόλιγουντ.
Σκηνοθεσία: Αλαν Πάκουλα
Με τους: Ντάστιν Χόφμαν,
Ρόμπερτ Ρέντφορντ

in.gr

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024