Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έφυγε από τη ζωή ο Λάσαλι - Είχε πάρει Όσκαρ Φωτογραφίας για τον «Ζορμπά»

Έφυγε από τη ζωή ο Λάσαλι – Είχε πάρει Όσκαρ Φωτογραφίας για τον «Ζορμπά»

Ο Γουόλτερ Λάσαλι, ο κινηματογραφιστής που κέρδισε Όσκαρ Φωτογραφίας για την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» πέθανε το πρωί της Δευτέρας στο Νοσοκομείο Χανιών σε ηλικία 91 ετών. Ο Λάσαλι λάτρεψε τον Σταυρό Ακρωτηρίου, όπου γυρίστηκε η ταινία, και ζούσε εκεί από το 1991.

Ο Γουόλτερ Λάσαλι δεν αγάπησε απλώς την Κρήτη. Της αφοσιώθηκε με πάθος και το έκανε μέχρι τέλους. Ήταν εκείνος μου με την εξαιρετική φωτογραφία στην ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» το 1964 ανέδειξε όσο κανένας τον Σταυρό στο Ακρωτήρι, εκείνος που της χάρισε το Όσκαρ Φωτογραφίας για την ίδια ταινίας και εκείνος που επέστρεψε στο νησί το 1991 μαζί με τη σύζυγο του για να ζήσουν την υπόλοιπη της ζωή του.

Ο Λάσαρι έφυγε από τη ζωή το πρωί της Δευτέρας στο Γενικό Νοσοκομείο Χανιών που όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα. Ήταν 91 ετών και η τελευταία του επιθυμία ήταν να συναντήσει τον Μίκη Θεοδωράκη η μουσική του οποίου έντυσε τον Ζορμπα. Ο Θεοδωράκης βρέθηκε της προηγούμενες ημέρες στα Χανιά για να παραστεί στην τελετή ονοματοδοσίας θεάτρου στο Παλιό Λιμάνι που πλέον φέρει το όνομά του αλλά οι γιατροί του Λάσαλι δεν του επέτρεψαν να βρεθεί στην εκδήλωση.

Η επιθυμία που μπορεί να μην πραγματοποιήθηκε ωστόσο το μεγάλο όνειρό του να ζήσει στην Κρήτη του χάρισε αμέριστη ευτυχία. Όταν το 1991 παντρεύτηκε τη Νάντια, ινδιάνα που γνώρισε σε ένα από τα ταξίδια του αποφάσισαν να επιστρέψουν σε όλα τα μέρη που είχε βρεθεί ο Λάσαλι είτε για ταινία, είτε για φωτογράφηση.

Κάπως έτσι βρέθηκαν και στο Σταυρό στο Ακρωτήρι και δεν έφυγαν από εκεί ποτέ. Ακριβώς στο σημείο όπου είχε γυριστεί ο Ζορμπάς, στα ίδια μέρη που περπάτησε ο Άντονυ Κουίν ο φωτογράφος έφτιαξε τον δικό του παράδεισο που δυστυχώς δεν μπόρεσε να μοιραστεί για πολλά χρόνια με τη σύζυγο καθώς εκείνη πέθανε τρία χρόνια αργότερα.

Από τότε ο Λάδαλι ζούσε απομονωμένος σε ένα μικρό σπιτάκι στη θάλασσα μαζί με τέσσερα σκυλιά που λάτρευε και περνούσε τις ώρες του δίπλα στη θάλασσα. Μια ζωή σαν ταινία, σαν αυτές που ο Γουόλτερ φωτογράφιζε με πάθος. Μια ζωή δίπλα στο κρητικό πέλαγος, μια ζωή όπως την ονειρεύτηκε.

Το Όσκαρ της ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς» το είχε διαθέσει σε επιχείρηση εστίασης της παραλίας του Σταυρού, όπου είχαν γίνει τα γυρίσματα της ταινίας, για να μπει σε προθήκη και να το θαυμάζει ο κόσμος. Όμως, το Όσκαρ χάθηκε όταν η συγκεκριμένη επιχείρηση καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά.

Στις δυσάρεστες λεπτομέρειες του θανάτου του Λάσαλι ανήκει η προσπάθεια των φίλων του να συγκεντρώσουν τα χαρτιά για την κηδεία του καθώς ο ίδιος δεν έχει κάποιο συγγενή στη χώρα μας και ακόμα και το διαβατήριό του είναι στην Αγγλία, όπου το είχε στείλει πριν λίγο καιρό για ανανέωση. Όπως έλεγε ο ίδιος: «Και ακίνητος να μείνω, σαν σε πόζα φωτογραφίας, δύσκολα θα με ξεφορτωθείτε από τον Σταυρό».

Νατάσα Μαστοράκου

in.gr

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024