Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιάννης Μανιατάκος: Ο επί 50 χρόνια ζωγράφος του βυθού

Γιάννης Μανιατάκος: Ο επί 50 χρόνια ζωγράφος του βυθού

Υπήρξε ο ζωγράφος του βυθού επί μισό αιώνα. Ο Γιάννης Μανιατάκος, σπουδαίος γλύπτης και εκπαιδευτικός, έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Σε συνέντευξή του στο in.gr το 2016, ο Γ.Μανιατάκος είχε πει για τα έργα που φιλοτεχνούσε στον βυθό της θάλασσας: «Δεν το κάνω για να πρωτοτυπήσω. Η τέχνη είναι τροφή της ψυχής και όσο ζούμε πεινάμε».

Υπήρξε ο ζωγράφος του βυθού επί μισό αιώνα. Ο Γιάννης Μανιατάκος, σπουδαίος γλύπτης και εκπαιδευτικός, έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Γεννήθηκε στο Φλωμοχώρι της Μάνης το 1935. Σπούδασε γλυπτική με κρατική υποτροφία στην ΑΣΚΤ.

Ήταν το 1967 όταν για πρώτη φορά βρέθηκε να ζωγραφίζει στο βυθό προσπαθώντας να «πιάσει το πνεύμα του» τονίζει. Και αυτό έγινε τυχαία, όταν ανεβασμένος σε ένα βράχο στο Γύθειο έπεσε στη θάλασσα το τελάρο την ώρα που ζωγράφιζε. Όταν κατέβηκε για να το πιάσει, διαπίστωσε ότι τα χρώματα δεν είχαν αλλοιωθεί.

Από το 1967 μέχρι το 2017 απαριθμούσε 150 ζωγραφικούς πίνακες.

Με αφορμή την τελευταία του αναδρομική έκθεση στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών τον Απρίλιο του 2016 είχε δηλώσει -μεταξύ άλλων άλλων- στο in.gr για τα έργα ζωγραφικής που φιλοτεχνούσε στο βυθό της θάλασσας. «Δεν το κάνω για να πρωτοτυπήσω. Η τέχνη είναι τροφή της ψυχής και όσο ζούμε πεινάμε».

Γεννήθηκε στο Φλωμοχώρι της Μάνης το 1935. Σπούδασε γλυπτική με κρατική υποτροφία στην ΑΣΚΤ. Από το 1971 που διορίστηκε Διευθυντής του Προπαρασκευαστικού Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, έως το 2001 που συνταξιοδοτήθηκε, εκπαίδευσε περισσότερους από 300 μαθητές.

Μαρία Παπουτσή
video: Αλεξάνδρα Γρυπάρη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024