Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σ.Ελευθερουδάκη: Θα ανοίξουμε ένα διαφορετικό βιβλιοπωλείο όταν αλλάξει η κατάσταση

Σ.Ελευθερουδάκη: Θα ανοίξουμε ένα διαφορετικό βιβλιοπωλείο όταν αλλάξει η κατάσταση

Η Σοφίκα Ελευθερουδάκη, ιδιοκτήτρια του ομώνυμου γνωστού βιβλιοπωλείου, μιλώντας στο in.gr δεν κάνει λόγο για λουκέτο, αλλά για μια νέα σελίδα, μια νέα εποχή. Στο άκουσμα της είδησης για το κλείσιμο του τελευταίου βιβλιοπωλείου «Ελευθερουδάκης», στην Πανεπιστημίου 15, «το τέλος μιας εποχής» είναι ο τίτλος που τις τελευταίες ώρες κυριαρχεί στα μέσα ενημέρωσης.

Συνυφασμένο με την ιστορία του κέντρου της Αθήνας, αποτέλεσε σήμα κατατεθέν μιας πόλης που αναζητούσε νέες πολιτιστικές προκλήσεις. Στο άκουσμα της είδησης για το κλείσιμο του τελευταίου βιβλιοπωλείου «Ελευθερουδάκης», στην Πανεπιστημίου 15, «το τέλος μιας εποχής» είναι ο τίτλος που τις τελευταίες ώρες κυριαρχεί στα μέσα ενημέρωσης.

Θα είναι η πρώτη φορά από το 1898 που δεν θα υπάρχει ο οίκος αυτός των βιβλίων στην Αθήνα. Η δυσάρεστη είδηση συμπίπτει χρονικά με την ανακοίνωση της UNESCO σύμφωνα με την οποία η πόλη της Αθήνας επιλέγεται ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018.


Διαβάστε επίσης:

Ωστόσο, τα δεδομένα στην εγχώρια αγορά του βιβλίου δημιουργούν ανησυχία για το μέλλον των βιβλιοπωλείων. Η Σοφίκα Ελευθερουδάκη, ιδιοκτήτρια του ομώνυμου βιβλιοπωλείου μαζί με την Μαρίνα Ελευθερουδάκη, μιλώντας στο in.gr δεν κάνει λόγο για λουκέτο, αλλά για μια νέα σελίδα, μια νέα εποχή.

«Στόχος μας είναι να ανοίξουμε ένα άλλο βιβλιοπωλείο. Θα είναι διαφορετικό από τα γνωστά βιβλιοπωλεία. Εάν, όμως, δεν έρθει η κατάλληλη στιγμή δεν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τίποτα. Ετοιμάζουμε το επιχειρηματικό μας σχέδιο κι όταν αλλάξει η κατάσταση, θέλω να ελπίζω ότι θα υλοποιηθούν τα πλάνα μας» αναφέρει χωρίς να αποκαλύπτει περισσότερα για το επόμενο βήμα. Σε εκείνο όμως που εστιάζει είναι το ξεκίνημα νέων εγχειρημάτων μετά από σοβαρές κρίσεις.

«Στα 118 χρόνια λειτουργίας, έχουμε περάσει πολέμους. Ο παππούς μου έφτασε στο όριο της πτώχευσης όταν έκανε εγκυκλοπαίδεια. Η επιχείρηση κόντεψε να κλείσει όταν πέθανε ο πατέρας μου, Γιώργος Ελευθερουδάκης, στα 49 του χρόνια. Πάντα υπήρχαν κρίσεις και καταφέρναμε και στεκόμασταν όρθιοι. Τα ωραιότερα χρόνια ήταν στην Πανεπιστημίου 17 στο οκταώροφο κτίριο. Η προετοιμασία του ήταν μια μοναδική εμπειρία», επισημαίνει για να μιλήσει για τις σοβαρές επιπτώσεις της παρατεταμένης ύφεσης και των κεφαλαιακών ελέγχων στην επιχείρησή της.

«Τα capital controls συνετέλεσαν στο κλείσιμο. Ήταν δύσκολες εκείνες οι μέρες. Στο εξωτερικό δεν μας έχουν εμπιστοσύνη, αναγκαζόμαστε να προπληρώνουμε τα πάντα», δηλώνει η κ. Ελευθερουδάκη για να προσθέσει ότι το κατάστημα της Πανεπιστημίου 15, που κλείνει στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν γνώρισε ποτέ χρυσή περίοδο.

«Δεν έζησε χρυσή περίοδο το κατάστημα στην Πανεπιστημίου 15 γιατί μεταφερθήκαμε εκεί το 2013, έχοντας κλείσει ένα μεγάλο κατάστημα», αναφέρει για να θυμίσει ότι εξαιτίας της κρίσης αναγκάστηκαν να κλείσουν το οκταώροφο βιβλιοπωλείο της Πανεπιστημίου 17 έπειτα από 16 χρόνια λειτουργίας.

Τονίζει ότι η επιχείρηση θα συνεχίσει να υπάρχει διαδικτυακά. «Θα δώσουμε έμφαση στην ιστοσελίδα μας, στη δημιουργία βιβλιοθηκών που κάνουμε σε συνεργασία με επιχειρήσεις, στη χονδρική και στην συνεργασία με οποιονδήποτε θέλει να τυπώσει το δικό του βιβλίο», καταλήγει ανοίγοντας παράθυρο για το μέλλον, χωρίς όμως να κρύβεται ο προβληματισμός για την πορεία του κλάδου.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο Τσικίνιο για Κάρμο, Ιωαννίδη και τον διαιτητή του τελικού του Conference League

Ο Τσικίνιο έδωσε συνέντευξη σε Μέσο της Πορτογαλίας και μίλησε για αρκετά θέματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024