Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Μετά τη θριαμβευτική υποδοχή στην Επίδαυρο οι «Όρνιθες» πάνε Στέγη

Μετά τις δύο sold out παραστάσεις στην Επίδαυρο την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Αυγούστου (20.000 θεατές) η επιτυχημένη παράσταση «Όρνιθες» του Νίκου Καραθάνου -ο οποίος υπογράφει τη διασκευή της αριστοφανικής κωμωδίας- θα παρουσιαστούν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για 5 παραστάσεις. Την παράσταση υποδέχτηκαν θριαμβευτικά στο κλείσιμο των Επιδαυρίων περίπου 20.000 θεατές.

Μετά τις δύο sold out παραστάσεις στην Επίδαυρο την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Αυγούστου (20.000 θεατές) η επιτυχημένη παράσταση «Όρνιθες» του Νίκου Καραθάνου -ο οποίος υπογράφει τη διασκευή της αριστοφανικής κωμωδίας- θα παρουσιαστούν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για 5 παραστάσεις στις 17, 18 και 21, 22, 23 Σεπτεμβρίου. Την παράσταση υποδέχτηκαν θριαμβευτικά στο κλείσιμο των Επιδαυρίων περίπου 20.000 θεατές.

Οι Όρνιθες είναι η ανάγκη του ανθρώπου να πετάξει, να δημιουργήσει ένα νέο κόσμο, να έρθει σε επαφή με την αληθινή του επιθυμία. Ο Νίκος Καραθάνος και ο θίασος του, μετά την Επίδαυρο, παρουσιάζoυν στην Αθήνα μια παράσταση-γιορτή των αισθήσεων, ριζωμένη στην αξεπέραστη ποιητική δύναμη της καταπληκτικής αυτής κωμωδίας.

Το έργο αφηγείται την ιστορία δύο φίλων, του Πεισθέταιρου και του Ευελπίδη, που εγκαταλείπουν την πόλη τους, την Αθήνα, για να αναζητήσουν μια νέα πολιτεία «μαλακιά και παχουλή σαν πουπουλένιο στρώμα ή σαν την κοιλίτσα του μωρού». Και τη βρίσκουν στη χώρα των πουλιών, που την ονομάζουν «Νεφελοκοκκυγία». Τα πουλιά δέχονται τους δύο ξένους, τους δίνουν φτερά και όλοι μαζί ρίχνονται με ενθουσιασμό στην ανοικοδόμηση ενός τείχους στους αιθέρες, που αποκόπτει την επικοινωνία ανάμεσα στους θεούς και τους ανθρώπους. Η ευδαιμονία της νέας πολιτείας στηρίζεται σε αυτή την πρωτόγνωρη ιδέα. Φαντασία και πραγματικότητα, άνθρωποι, θεοί και ζώα μπλέκονται μοναδικά σε έναν κόσμο που έχει τη σοβαρότητα του παιχνιδιού, τη ρευστότητα του ονείρου και τη γλυκιά μελαγχολία της ζωής. Μια παράσταση που δοκιμάζει να δει τον Αριστοφάνη με καθαρό βλέμμα, με στόχο να ακουστεί και να αγαπηθεί από την αρχή ο λόγος του κορυφαίου Αττικού κωμωδού. Ένας θίασος «που θέλει να πετάξει πέφτοντας», που αναζητά, τολμά και αναμετριέται με «μια ευτυχία άπιαστη, τόσο μεγάλη που δεν μπορείς να την πεις και δεν μπορείς να την πιστέψεις».

Λίγα λόγια για την παράσταση

Εκτός από ουτοπική αλληγορία, οι «Ορνιθες» δεν παύουν να είναι ένας γοητευτικός μύθος που απαιτεί το ξεχείλωμα των αισθήσεων σε βαθμό σουρεαλιστικό: οι άνθρωποι αποφασίζουν να ιδρύσουν μια πολιτεία στον αέρα, όπου η ηθική και η δικαιοσύνη θα είναι νόμοι παντοτινοί. Στη Νεφελοκοκκυγία του 2016, ωστόσο, κράτος και εξουσία έχουν η ελαφράδα, η ηδονή και το πείραγμα. «Είσαι ηλίθιος» λέει κάποια στιγμή ο Πεισθέταιρος στον Ευελπίδη. «Ναι, αλλά μ’ αγαπάς» ανταπαντάει η άλλη όψη του νομίσματος.

Οι «Ορνιθες» που φαντάστηκε ο Καραθάνος γεννήθηκαν από το περίσσευμα των δικών του (και δικών μας) βιωματικών εμπειριών: από οικογενειακές βεγγέρες, φωτογραφίες συγγενών (ο Αγγελος Παπαδημητρίου μπορεί πλέον να κατοχυρωθεί ως θεατρικός τύπος όταν υποδύεται τη συμπεθέρα που φωνάζει «να μας ζήσει» ή τη Σωτηρία Μπέλλου σε παραδοσιακό γλέντι), από αγαπημένους πίνακες ζωγραφικής, από την ανάμνηση ενός μπάνιου σε καταπράσινο κήπο (αυτό το κάδρο, που θύμιζε τις «Λουόμενες» του Σεζάν, ήταν μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της σκηνογράφου Ελλης Παπαγεωργακοπούλου).

Στιγμιότυπα μιας ζωής όπου το πραγματικό θαύμα είναι η αναζήτηση της ελάχιστης ουτοπίας. Η στιγμή που όλοι θέλουν να «ησυχάσουν» (από τις κομβικές λέξεις μέσα στην παράσταση) και να κυνηγήσουν το «απίστευτο» (άλλη λέξη – κλειδί). Με χιούμορ, με πλάκα, με τα παιχνίδια της μεταμφίεσης (ο Λούλης – Εποπας είναι ένας ήρωας χωρίς ιδιότητες: ούτε άνθρωπος ούτε πουλί), με αυτοσχεδιασμούς της παρέας (ο διάλογος της Γαλήνης Χατζηπασχάλη – Ιριδας με τον Πεισθέταιρο, όπως σε ασπρόμαυρη ελληνική ταινία).

Μόνο τα σώματά μας υπάρχουν μοιάζει να λέει ο Καραθάνος και οι ηθοποιοί του που στιγμές στιγμές αφήνουν την εντύπωση ότι σκηνοθετούν μαζί του. Για να βγουν κυριολεκτικά από τα ρούχα τους, όταν οι άνθρωποι ταράζουν τη νιρβάνα τους. Προφανώς αποτελεί ευτυχή συγκυρία για τον Αριστοφάνη της νέας εποχής ότι δύο αναγνώσεις έργων του στην Επίδαυρο του 2016 –«Λυσιστράτη» και «Ορνιθες» –ανέδειξαν το γυμνό σώμα σε κλειδί για την εκ νέου ανακάλυψη της χαμένης αθωότητας ή ποιητικότητας.

Κατά την είσοδο των πουλιών στην ορχήστρα, το προσκλητήριο στους φίλους μετατρέπεται σε εύρημα: ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης καλούν κοντά τους τα πουλιά της προσωπικής τους ευαισθησίας: τον λέλεκα, τον Βαγγέλη, τον Διονύση, τον Ψαραντώνη, τον κούκο και –έκπληξη! –τον Λούκο. Ηταν η δεύτερη αναφορά της φετινής Επιδαύρου στον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ (μετά την αφιέρωση του Μαρμαρινού) και αναγνωρίστηκε στο χειροκρότημα των θεατών.

Τα πάντα στην παράσταση στροβιλίζονταν γύρω από την κίνηση της Αμάλια Μπένετ, που τοποθετούσε σε σπείρα τις κυκλικές επιθυμίες των ανθρώπων και υποδείκνυε την καταφυγή στην παιδικότητα ως αντίβαρο στη σοβαροφάνεια. Οι ηθοποιοί τρέχουν και ιδρώνουν σε ένα απολύτως σωματικό θέατρο επιστρέφοντας σε ό,τι θέλησαν να ονειρευτούν. Η μουσική του Αγγελου Τριανταφύλλου, από την άλλη, μέσα σ’ αυτό το καρναβάλι των πουλιών εκτάθηκε από τους βοκαλισμούς της Μποφίλιου ώς το σολάρισμά της («Εξω βρέχει», τραγούδι που γράφτηκε απ’ τον ηθοποιό – συνθέτη για να θυμίζει Αττίκ), τους απόηχους της χιπ χοπ, την «Ουτοπία» του ουρουγουανού ποιητή Μάριο Μπενεντέτι («Cómo voy a creer/ que la útopia ya no existe») και το κλασικό ροκ που αναγεννήθηκε μέσα από ένα μοτίβο μακεδονίτικου τραγουδιού στα «βαφτίσια» της Νεφελοκοκκυγίας.

————————————————

Συντελεστές
Μετάφραση: Γιάννης Αστερής
Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος
Διασκευή: Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Αστερής
Σκηνικά – Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Σίμος Σαρκετζής
Κίνηση: Amalia Bennett

Ο θίασος: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Αλίκη Αλεξανδράκη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασιλική Δρίβα, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Έκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης, Γρηγορία Μεθενίτη, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Νατάσσα Μποφίλιου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Φοίβος Ριμένας, Μιχάλης Σαράντης, Γιάννης Σεβδικαλής, Άρης Σερβετάλης, Άγγελος Τριανταφύλλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη

Παίζουν ζωντανά οι μουσικοί: Μάριος Δαπέργολας, Σοφία Ευκλείδου, Δημήτρης Κλωνής, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Τίγκας

Βοηθός σκηνοθέτις: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Το ποίημα «Πού είναι τα πουλιά;» που ακούγεται στην παράσταση είναι του Γιώργη Παυλόπουλου.

Πληροφορίες:
Οι Όρνιθες είναι η πρώτη παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση στις 17, 18 & 21, 22, 23 Σεπτεμβρίου – Κεντρική Σκηνή
Παραστάσεις: Σάββατο, Κυριακή, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 20:30
Στην παράσταση της Τετάρτης 21 Σεπτεμβρίου δεν συμμετέχει η Νατάσα Μποφίλιου. Tα τραγούδια της παράστασης θα ερμηνεύσει o θίασος.
Διάρκεια παράστασης: 130 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Πληροφορίες: τηλ. 210 900 5 800

Τιμές εισιτηρίων:
Ζώνη Α1: 40€ /Ζώνη Α2: 35€ /Ζώνη Β: 25€ /Ζώνη Γ: 15€
Ζώνη Περιορισμένης Ορατότητας: 10€
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5€
Ειδικές τιμές για παρέες θεατών
Ζώνη Τετάρτης 21/9: 7€

entertainment.in.gr

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024