Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συνέδριο για τον Ελύτη από το Ζωγράφειο και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη

Συνέδριο για τον Ελύτη από το Ζωγράφειο και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται φέτος το 5ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο που διοργανώνει το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Ε.Μαντουλίδη.Το φετινό συνέδριο είναι αφιερωμένο στον Οδυσσέα Ελύτη, τον ποιητή του Αιγαίου.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται φέτος το 5ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο που διοργανώνει το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Ε.Μαντουλίδη.

Ο «Οδυσσέας Ελύτης. Ο ποιητής του Αιγαίου» είναι το αντικείμενο του συνεδρίου που φέτος εκτάκτως μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη από την Κωνσταντινούπολη, λόγω των ειδικών συνθηκών ασφαλείας που επικρατούν στη γειτονική χώρα, μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η κήρυξη των εργασιών του συνεδρίου έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 30 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 3 Απριλίου.

Η έναρξη του συνεδρίου έγινε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί το συνέδριο και στον οποίον είναι αφιερωμένο με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων της πατριαρχίας του.

Το πολυπληθές κοινό που αποτελούνταν από μαθητές, εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς, λογοτέχνες, ηθοποιού, μουσικούς και δημοσιογράφους καλωσόρισαν οι εμπνευστές του συνεδρίου Γιάννης Δεμιρτζόγλου, διευθυντής Ζωγραφείου Λυκείου και Ασπασία Χασιώτη, γενική διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη.

Την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου με τίτλο «Ο ήλιος ο ηλιάτορας» έκανε ο Θανάσης Βαλτινός, συγγραφέας, Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπική του προσέγγιση στο έργο Οδυσσέα Ελύτη και σε κάποιες επαφές που αργότερα είχε με τον ίδιο, « ελάχιστες και διακριτικές», όπως επισήμανε.

Ο κ. Βαλτινός τόνισε χαρακτηριστικά για την ποίηση του Ελύτη: «Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ποιητής. Η προσφορά του στη γλώσσα μας είναι σπουδαία και αυτό που έχει μεγάλη αξία είναι να διαβάζει κανείς τα ποιήματά του. Άλλος ποιητής δεν έχει δαμάσει ή δεν έχει οργιάσει τόσο πολύ, για να δώσω έναν ερωτικό χαρακτήρα, στον εναγκαλισμό του με την ελληνική γλώσσα».

Οι εργασίες του συνεδρίου

Εκτός από τις σημαντικές εισηγήσεις μαθητών από δεκαοχτώ σχολεία, εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών, λογοτεχνών, δημοσιογράφων που προσεγγίζουν τη ζωή και το έργο του κορυφαίου και βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας Έλληνα ποιητή, το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει επίσης:

  • Προβολή ταινιών στον Κινηματογράφο «Ολύμπιον» την Πέμπτη, 31 Μαρτίου: «Οδυσσέας Ελύτης», σε σκηνοθεσία Γιώργου Σγουράκη και «Ζωντανή ανθολογία», σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη.
  • Ξενάγηση από την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου στην έκθεση που φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών: «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και ζωγραφική» την οποία επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς, την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016 στις 13.00 μ.μ.
  • Ταξίδι με τον Οδυσσέα… Ελύτη: Συναυλία με το Μουσικό Σχολείο Βόλου, την Παρασκευή, 1 Απριλίου, στις 20.30. Θα προηγηθούν απαγγελίες ποιημάτων. Διαβάζουν οι: Μανώλης Αναγνωστάκης, Κατρίν Βελισσάρη, Δημήτρης Γεροθανάσης, Σταύρος Γιωλτζόγλου, Λία Καπετάνου, Νίκος Κόλμαν, Θωμάς Κοροβίνης, Peter Mackridge, Κωνσταντίνος Μπλιάτκας, Paola Maria Minucci, Γιάννης Πάσχος, Κυριάκος Συφιλτζόγλου και εκπρόσωποι των μαθητών
  • Συζήτηση με θέμα: «Με ανοιχτά χαρτιά για τον Οδυσσέα Ελύτη» στον Χώρο Τεχνών Βέροιας, το Σάββατο, 2 Απριλίου, στις 17.00 με τη συμμετοχή συγγραφέων, πανεπιστημιακών, ποιητών και δημοσιογράφων.

Στην επιτυχή διοργάνωση του συνεδρίου συμβάλλουν με τη συμμετοχή τους, μεταξύ άλλων, η Φιλαρέτη Κομνηνού, ο Θοδωρής Γκόνης, η Ναταλία – Άννα Βασιλέκα, η Εύα Οικονόμου – Βαμβακά, ο Δημήτρης Κοντός και η Ερατώ Χατζησάββα, επίκουρη καθηγήτρια της ΑΣΚΤ. Η σκηνοθεσία – επιλογή/επιμέλεια των κειμένων είναι του Θοδωρή Γκόνη και η σκηνογραφική επιμέλεια της Ελένη Στρούλια.

Στο συνέδριο συμμετέχουν τα σχολεία: Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – Pierce, «Άξιον» Ιδιωτικά Σχολεία, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, Εκπαιδευτήρια Σύγχρονη Παιδεία, Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλίνων, Ευρωπαϊκό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης, Ζάππειο Λύκειο, Ζωγράφειο Λύκειο, Ιόνιος Σχολή, Γυμνάσιο Ίμβρου, Κολλέγιο Αθηνών, Κολλέγιο Ψυχικού, Λύκειο Πεδινής Ιωαννίνων, Μουσικό Σχολείο Βόλου, Παγκύπριο Γυμνάσιο – Λύκειο Λευκωσίας, St. Catherine’s British School, Ορθόδοξη Ελληνική Κοινότητα Flushing Νέας Υόρκης.

Ζωγράφειος Αγών

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας εργασιών του συνεδρίου ανακοινώθηκαν και τα βραβεία για το διαγωνισμό διηγήματος «Ζωγράφειος Αγών» με θέμα: «Κωνσταντινούπολη: πόλη αληθινή ή πόλη ονειρική». Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Κατρίν Βελισσάρη, τέως Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), αφού ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό και μάλιστα εξέφρασε την έκπληξή της για τη μεγάλη συμμετοχή ανακοίνωσε τα ονόματα των βραβευθέντων.

  • 1ο Βραβείο το διήγημα «Μπίτ Παζάρ», της Δώρας Καραθανάση
  • 2ο Βραβείο το διήγημα «Καθημερινότητα», του Αλέξανδρου Χαρκιολάκη
  • 3ο Βραβείο, το διήγημα της Αλεξάνδρας Χρυσικοπούλου (χωρίς τίτλο)

Ο «Ζωγράφειος Αγών» είχε θεσμοθετηθεί από τον Ελληνικό Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως, στα τέλη του 19ου αιώνα, για τη βράβευση δέκα εκθέσεων «περί ζώντων μνημείων», δηλαδή εκθέσεων που παρουσίαζαν «τις ελληνικές διαλέκτους, τα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού λαού», με τη «γενναία χορηγία του αγωνοθέτου και μεγάλου του Συλλόγου ευεργέτου Χρηστάκη Εφέντη Ζωγράφου».

Την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού «Ζωγράφειος Αγών» απαρτίζουν: Κατρίν Βελισσάρη, τέως διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), Θανάσης Βαλτινός, συγγραφέας, πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, Κωνσταντίνος Μπλιάτκας, δημοσιογράφος, Θέμης Πάνου, ηθοποιός, Συγγραφέας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, συγγραφέας, Κατερίνα Σχινά, δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, μεταφράστρια.

url: www.zografeio.mandoulides.edu.gr

Γ.Μανδαλίδης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024