Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μπαλτάς: Διάκριση αρμοδιοτήτων στους εποπτευόμενους φορείς

Μπαλτάς: Διάκριση αρμοδιοτήτων στους εποπτευόμενους φορείς

Την ανάγκη αποκατάστασης των εσωτερικών λειτουργιών των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Πολιτισμού με τη σαφή διάκριση αρμοδιοτήτων, δηλαδή της καλλιτεχνικής διεύθυνσης από τις διοικητικές, οικονομικές και νομικές αρμοδιότητες, τόνισε ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη.

Την ανάγκη αποκατάστασης των εσωτερικών λειτουργιών των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Πολιτισμού με τη σαφή διάκριση αρμοδιοτήτων, δηλαδή της καλλιτεχνικής διεύθυνσης από τις διοικητικές, οικονομικές και νομικές αρμοδιότητες, τόνισε ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη.

Όπως ανέφερε, δύο από τους βασικούς άξονες της πολιτικής του υπουργείου είναι η σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τον σύγχρονο πολιτισμό και οι συνέργειες πολιτιστικών φορέων. Με γνώμονα ακριβώς αυτές τις συνέργειες, είπε, επελέγησαν και τα νέα διοικητικά συμβούλια εποπτευόμενων φορέων, «ώστε να μπορούν να συνεννοούνται μεταξύ τους» και να μην υπάρχει ανταγωνισμός του ενός φορέα προς τον άλλον.

Ο υπουργός Πολιτισμού εξήγγειλε ότι θα κληθούν σύντομα όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς, τα διοικητικά συμβούλια και οι καλλιτεχνικοί διευθυντές τους, προκειμένου να γίνει μία συζήτηση για το πώς νοούν οι ίδιοι τις συνέργειες αυτές.

Ειδικά για το θέμα της λειτουργίας των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΠΟΑ, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα «ένα πιο πλήρες νομοθετικό πλαίσιο» και ανακοίνωσε τη σύσταση του Συμβουλίου Τεχνών, μιας ιδέας που προς το παρόν είναι στα σπάργανα και που θα βασίζεται σε αντίστοιχα συμβούλια που λειτουργούν στο εξωτερικό. Μία από τις αρμοδιότητές του Συμβουλίου θα είναι η υποβολή προτάσεων στην εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου για τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των εποπτευόμενων φορέων.

Αναφερόμενος στο θέμα της σύνδεσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τον σύγχρονο πολιτισμό, ο κ. Μπαλτάς υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει σύγχρονη δημιουργία σε οποιαδήποτε μορφή που να μην αναμετριέται με την αρχαία κληρονομιά». «Η πολιτιστική κληρονομιά και ο σύγχρονος πολιτισμός οφείλουν να συνδεθούν και να προχωρήσουν» συνέχισε, προαναγγέλλοντας τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Γυμνού Λόγου, το καλοκαίρι, όπου ηθοποιοί θα ανεβάσουν μικρής διάρκειας παραστάσεις σε διάφορα αρχαία θέατρα χωρίς τεχνικά μέσα.

Ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε, επίσης, ότι τους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στους δύο πρώτους ορόφους του κτηρίου του Ακροπόλ, επί της Πατησίων, και πως η Περιφέρεια Αττικής συμφώνησε στη χρηματοδότηση των περαιτέρω εργασιών. Ως προς τη χρήση του κτηρίου, ο κ. Μπαλτάς δήλωσε ότι η ιδέα είναι να λειτουργήσει ως «θερμοκοιτίδα πολιτισμού», δηλαδή ως χώρος όπου με τη συνδρομή του κράτους ή άλλων φορέων καλλιτεχνικές ομάδες θα μπορούν να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν τις ιδέες τους πριν τις παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό.

Για το προσφυγικό ο κ. Μπαλτάς είπε ότι το υπουργείο οφείλει να πράξει συγκεκριμένα πράγματα στο μέτρο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων του για το ζήτημα και στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών εντάσσεται η διοργάνωση της μεγάλη συναυλίας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, σε συνεργασία με την ΕΡΤ, της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση των προσφύγων. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου και, σύμφωνα με τον κ. Μπαλτά, η προθυμία των καλλιτεχνών να συμμετέχουν, αφιλοκερδώς, είναι πολύ μεγάλη.

Παράλληλα, την Τετάρτη ο υπουργός Πολιτισμού θα παρευρεθεί στην ιδρυτική παρουσίαση, στον ΟΛΠ, του Κοινωνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες. Όπως είπε ο κ. Μπαλτάς, πρόκειται για μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη δημιουργία μιας επιτροπής, κατά κάποιο τρόπο συντονιστικής, για το ζήτημα, και σε σχέση με την Ελλάδα και τη δυσκολία που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσει το ζήτημα και σε σχέση με τις ανάγκες διεθνούς ενεργοποίησης για συνδρομή στην κλίμακα της Ευρώπης.

Στην εκδήλωση θα γίνει η παρουσίαση της Ιδρυτικής Διακήρυξης, των στόχων που αναλαμβάνει η πρωτοβουλία, καθώς και των πρώτων υπογραφών από ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων των γραμμάτων, των τεχνών και του αθλητισμού, της αυτοδιοίκησης, της παιδείας και των κινημάτων αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Όσον αφορά στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ο κ. Μπαλτάς εξέφρασε την ελπίδα να έχει ανοίξει στις αρχές του 2017. «Ελπίζουμε πολύ νωρίτερα. Είναι ένα από τα δύσκολα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, υπήρχαν κενά, και από το υπουργείο, για να προχωρήσει το άνοιγμα του Μουσείου» πρόσθεσε, σημειώνοντας ωστόσο ότι το κτήριο θα μπορεί νωρίτερα να φιλοξενήσει περιοδικές εκθέσεις.

Για το Εθνικό Θέατρο, δήλωσε ότι άμεσα θα ανακοινωθούν τα ονόματα των προσώπων που θα αντικαταστήσουν τα παραιτηθέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ για τον καλλιτεχνικό διευθυντή Στάθη Λιβαθινό και τον αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή Θοδωρή Αμπαζή είπε ότι δεν έχουν προλάβει να δείξουν τη δική τους άποψη επί του καλλιτεχνικού προγράμματος, καθώς ακολούθησαν το πρόγραμμα που είχε ετοιμάσει ο Σ.Χατζάκης. Ωστόσο, έχει υποβληθεί η δική τους πρόταση και είναι προς συζήτηση στο ΔΣ του Εθνικού.

Ο κ. Μπαλτάς είπε, επίσης, ότι δεν μελετάται η συγχώνευση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το Ελληνικό Φεστιβάλ, αλλά οι σκέψεις που υπάρχουν αφορούν στη συστέγαση, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των εξόδων για τα ενοίκια.

Ειδικά για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ παρέπεμψε στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις 29 Μαρτίου ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του, Γιαν Φαμπρ.

Όσον αφορά στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, που η εφαρμογή του οποίου θα έπρεπε να έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και μήνες, ο κ. Μπαλτάς υποστήριξε ότι θα καθιερωθεί πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν, αλλά μετά την 1η Απριλίου.

Σε ερώτηση σχετικά με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, ο κ. Μπαλτάς επανέλαβε ότι το ΤΑΠ είναι φορέας που «παράγει πλούτο» και αποτελεί «οικονομικό κινητήρα» του υπουργείου και πως το μεγάλο στοίχημα ήταν η αναδιοργάνωσή του. Σημείωσε, επίσης, ότι το ΥΠΠΟΑ είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.

Ανακοίνωσε ακόμα πως σύντομα θα δημοσιευτεί η προκήρυξη για τη συμμετοχή καλλιτεχνών στη Biennale της Βενετίας, καθώς και ότι απομένει η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών για να προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη θέση του διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης.


Άννα Ανδίρα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Προκαλεί ίλιγγο το χρηματικό έπαθλο του φετινού Ρολάν Γκαρός (vids)

Αυξημένο 7.8% συγκριτικά με την περσινή σεζόν, με το συνολικό ποσό να φτάνει 53.5 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024