Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μαρίνα Αμπράμοβιτς: Όταν έρχομαι στην Ελλάδα είναι σαν να φτάνω στον τόπο μου

Μαρίνα Αμπράμοβιτς: Όταν έρχομαι στην Ελλάδα είναι σαν να φτάνω στον τόπο μου

Οκτώ ώρες μακριά από κινητά, τσάντες και αποκομμένοι από τον έξω κόσμο. Σε αυτή την κατάσταση επιχειρούν να μεταφέρουν οι ασκήσεις της Μεθόδου Αμπράμοβιτς το ελληνικό κοινό μέσα από το εγχείρημα As One που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη από τις 10 Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου. «Όταν έρχομαι στην Ελλάδα νιώθω σαν να επισκέπτομαι τον τόπο μου, δεν αισθάνομαι όμως τον ίδιο πόνο», σημείωσε η Μαρίνα Αμπράμοβιτς. Θα ακολουθήσει συνέντευξη του in.gr με την καλλιτέχνιδα.

Οκτώ ώρες μακριά από κινητά, τσάντες και αποκομμένοι από τον έξω κόσμο. Σε αυτή την κατάσταση επιχειρούν να μεταφέρουν οι ασκήσεις της Μεθόδου Αμπράμοβιτς το ελληνικό κοινό μέσα από το εγχείρημα As One που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη από τις 10 Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου.

«Όταν έρχομαι στην Ελλάδα νιώθω σαν να επισκέπτομαι τον τόπο μου, την Σερβία. Δεν αισθάνομαι όμως τον ίδιο πόνο», σημείωσε η Μαρίνα Αμπράμοβιτς. Ο φόβος αποτελεί πόλο έλξης για εκείνη, αφού όπως δηλώνει τα δύσκολα εγχειρήματα τη γοητεύουν και το ενδιαφέρον της εστιάζει σε πράγματα που μπορεί να αλλάξει.

Την τέχνη της περφόρμανς αναδεικνύει το πρόγραμμα της As One που σκοπό έχει να προσφέρει μια συμμετοχική εμπειρία. Φιλοδοξεί να στείλει ένα ενωτικό μήνυμα που θέλει τους ανθρώπους να παλεύουν ομαδικά για μια ιδέα.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, που ανακοίνωσε μια σημαντική συνεργασία με το Marina Abramovic Institute (MAI), επιχειρεί να φέρει το ελληνικό κοινό σε επαφή με τον σύγχρονο πολιτισμό. Η φιλοξενία του εγχειρήματος της καλλιτέχνιδας στο Μουσείο Μπενάκη δεν αφορά μια τυπική έκθεση τέχνης, αλλά μια σειρά ασκήσεων που τονίζουν τη δύναμη της θέλησης εστιάζοντας στη σημασία της συγκέντρωσης.

«Η περφόρμανς είναι μια σοβαρή υπόθεση», δήλωσε η γυναίκα που καθιέρωσε την περφόρμανς ως μορφή τέχνης, και «πάλεψε» για να θεωρείται σήμερα τέχνη.

Οι έλληνες καλλιτέχνες που κλήθηκαν να εφαρμόσουν τις ασκήσεις της για να τις παρουσιάσουν στο ελληνικό κοινό έπρεπε να βρίσκονται σε άριστη φυσική κατάσταση και να απέχουν για κάποιους μήνες από το αλκοόλ. Επιλέχθηκαν ανάμεσα σε εκατοντάδες που υπέβαλλαν αιτήσεις για τη συμμετοχή στο εγχείρημα, και εκπαιδεύτηκαν παρακολουθώντας το εργαστήριο Cleaning the House το οποίο ανέπτυξε η Αμπράμοβιτς πριν από 30 χρόνια. Χρειάστηκε, ακόμη, οι καλλιτέχνες να κολυμπήσουν στα παγωμένα νερά της ορεινής Κορινθίας για να μυηθούν στο συγκεκριμένο είδος τέχνης.

Η Μέθοδος Αμπράμοβιτς γεννήθηκε μετά από 40 χρόνια ασκήσεων και επαφών της καλλιτέχνιδας με διαφορετικούς πολιτισμούς.

Στο Μουσείο Μπενάκη, όπου και θα εφαρμοστεί η Μέθοδος, το κοινό θα πρέπει για οκτώ ώρες να αποχωριστεί το κινητό και την τσάντα του βάζοντάς τα σε φυλασσόμενο χώρο. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων θα φορά ακουστικά ώστε να χαθεί σε έναν διαφορετικό κόσμο. Σε μια από τις ασκήσεις το κοινό καλείται να μετρήσει αμέτρητους κόκκους φακής. Τα όρια της αντοχής και η αντίληψη του χρόνου υπό ένα διαφορετικό πρίσμα βρίσκονται ανάμεσα στις βασικές επιδιώξεις των ασκήσεων.

Η κ. Αμπράμοβιτς σημείωσε ότι η εφαρμογή της Μεθόδου της παρουσιάζεται σε μια εποχή αποξένωσης από την πραγματική επικοινωνία, και γι’αυτό σκοπό έχει να τονίσει την έννοια της αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων .

Όπως ανέφερε, δεν βρίσκεται στην Ελλάδα για να προβάλλει τον εαυτό της μέσα από την τέχνη της, αλλά για να «αφήσει» τη Μέθοδό της στις επόμενες γενιές. Για το λόγο αυτό δημιούργησε και το ινστιτούτο της, MAI, για να μην χαθεί η τέχνη της όταν φύγει από τη ζωή.

«Η τέχνη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Ο καλλιτέχνης όμως έχει τον ρόλο του υπηρέτη της κοινωνίας», τόνισε η κ. Αμπράμοβιτς, που είπε ότι τη Μέθοδό της έχουν ακολουθήσει από αγρότες μέχρι πολιτικοί και τραπεζίτες.

Ανήλικοι από 12 ετών μπορούν να παρακολουθήσουν εγχειρήματά της, στην Ελλάδα όμως το όριο αυτό της ηλικίας έχει ανέβει στα 15 έτη. Όπως είπε, οι νέοι είναι εκείνοι που πρώτοι ακολουθούν τη Μέθοδό της.

  • Θα ακολουθήσει συνέντευξη του in.gr με την Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αρσεναλ – Έβερτον

LIVE: Αρσεναλ - Έβερτον. Παρακολουθήστε live στις 18:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αρσεναλ - Έβερτον για την 38η αγωνιστική της Premier League. Τηλεοπτικά από Novasports 3HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024