Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε εικόνα προσφυγόπουλου κάτω από συρματόπλεγμα το World Press Photo

Σε εικόνα προσφυγόπουλου κάτω από συρματόπλεγμα το World Press Photo

Τραβηγμένη εν μέσω του εξελισσόμενου προσφυγικού δράματος, η φωτογραφία που κέρδισε το φετινό βραβείο World Press Photo είναι μία ασπρόμαυρη φωτογραφία του φωτογράφου Ουόρεν Ρίτσαρντσον από την Αυστραλία που δείχνει έναν πατέρα να παραδίδει το παιδί του κάτω από ένα συρματόπλεγμα που βρίσκεται σε συνοριακό πέρασμα. Φωτορεπορτάζ

Τραβηγμένη εν μέσω του εξελισσόμενου προσφυγικού δράματος, η φωτογραφία που κέρδισε το φετινό βραβείο World Press Photo είναι μία ασπρόμαυρη φωτογραφία του φωτογράφου Ουόρεν Ρίτσαρντσον από την Αυστραλία που δείχνει έναν πατέρα να παραδίδει το παιδί του κάτω από ένα συρματόπλεγμα που βρίσκεται σε συνοριακό πέρασμα.

Μέλος της κριτικής επιτροπής είπε ότι η φωτογραφία δεν μπορεί να ξεχαστεί εύκολα.

Περίπου 80.000 φωτογραφίες έλαβαν μέρος στον ετήσιο διαγωνισμό.

Δείτε φωτογραφίες από άλλες συμμετοχές που βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό:

Ο φωτογράφος πέρασε έξι μήνες καλύπτοντας την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη. Μιλώντας στον Guardian Αυστραλίας, είπε ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε ένα βράδυ του Αυγούστου, την ώρα που πρόσφυγες προσπαθούσα να περάσουν από το χωριό Χόργκος στη Σερβία στο Ρέσκε της Ουγγαρίας.

«Υπήρχαν περίπου 200 Σύροι που κρύβονταν σε μία φάρμα με μηλιές, αναζητώντας έναν τρόπο να περάσουν τα σύνορα» είπε. «Έμεινα μαζί τους για τέσσερις ώρες και έπαιζαν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με την αστυνομία, η οποία τους έριχνε σπρέι πιπεριού. Αστυνομικοί φώναζαν: «Μην έρθετε παράνομα στην Ουγγαρία. Εάν έρθετε θα σας συλλάβουμε»» είπε ο Ρίτσαρντσον.

«Ήξερα τι έπρεπε να κάνουν (για να περάσουν τα σύνορα), οπότε όταν εκείνοι έπρεπε να ήταν ήσυχοι, έπρεπε και εγώ να είμαι ήσυχος. Έπρεπε να ακολουθήσω τους δικούς τους κώδικες γιατί δεν ήθελα να σπάσω τους κανόνες τους και να τους βλάψω» σημείωσε ο ίδιος.

Ο φωτογράφος είπε ότι τη νύχτα που τραβήχτηκε η φωτογραφία είχε πανσέληνο και ότι το φως είναι ουσιαστικά το φως του φεγγαριού.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του World Press Photo, Φράνσις Κον, είπε ότι η εικόνα «είχε τόση δύναμη εξαιτίας της απλότητάς της, κυρίως εξαιτίας του συμβολισμού του συρματοπλέγματος».

«Σκεφτήκαμε ότι είχε όλα όσα χρειαζόταν για να δώσει μια δυνατή εικόνα για το τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες» λέει ο ίδιος. «Νομίζω ότι είναι μια πολύ κλασική φωτογραφία και την ίδια στιγμή είναι αιώνια. Αντικατοπτρίζει μια κατάσταση, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το κάνει είναι κλασικός με την ευρύτερη έννοια του κόσμου» πρόσθεσε.

Πέρυσι το βραβείο είχε κερδίσει η τρυφερή εικόνα δύο ρώσων ομοφυλόφιλων που αγκαλιάζονται.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Εγραψε ιστορία ο συγκλονιστικός Παναγιώτης Γκιώνης και πάει Παρίσι!

Ο πρωταθλητής του πινγκ πονγκ σε ηλικία 44 ετών κατάφερε κάτι που φαινόταν ουτοπικό και ανέλπιστο, αλλά το τεράστιο ταλέντο του και η αστείρευτη ψυχική του δύναμη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024