Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διπλή νίκη για το «The Birth of a Nation» στο Σάντανς

Διπλή νίκη για το «The Birth of a Nation» στο Σάντανς

Η ταινία που καταχειροκροτήθηκε στο Φεστιβάλ του Σάντανς κέρδισε τα δύο μεγάλα βραβεία της διοργάνωσης. Το «The Birth of a Nation» του σκηνοθέτη Νέιτ Πάρκερ για την εξέγερση των σκλάβων του 1831 απέσπασε το μεγάλο βραβείο της Επιτροπής, καθώς και το βραβείο κοινού.

Η ταινία που καταχειροκροτήθηκε στο Φεστιβάλ του Σάντανς κέρδισε τα δύο μεγάλα βραβεία της διοργάνωσης. Το «The Birth of a Nation» του σκηνοθέτη Νέιτ Πάρκερ για την εξέγερση των σκλάβων του 1831 απέσπασε το μεγάλο βραβείο της Επιτροπής, καθώς και το βραβείο κοινού.

Η ταινία του Πάρκερ χαιρετίστηκε ως ένα πολύ θετικό βήμα στο αμερικανικό σινεμά, όπου οι ιστορίες που αφορούν Αφροαμερικανούς και την δική τους ιστορία είναι λίγες (το «12 Χρόνια Σκλάβος» υπήρξε μία πρόσφατη εξαίρεση).

Διόλου τυχαία, ο Πάρκερ επέλεξε τον τίτλο «The Birth of a Nation», ο οποίος αποτελεί αναφορά και στην κλασική ταινία του Ντ.Γ.Γκρίφιθ, η οποία διχάζει ακόμα και σήμερα, καθώς δείχνει την δράση της Κου Κλουξ Κλαν από λευκούς που προβάλλουν την «λευκή υπεροχή» έναντι των Αφροαμερικανών.

«Σε ευχαριστώ Θεέ μου, σε ευχαριστώ Σάντανς» είπε ο σκηνοθέτης του The Birth of a Nation, παραλαμβάνοντας το βραβείο του στο Παρκ Σίτι της Γιούτα. «Έχω δει από πρώτο χέρι ότι οι άνθρωποι είναι ανοιχτοί στην ιδέα της αλλαγής και το γεγονός ότι συμβαίνει αυτό σημαίνει τα πάντα για μένα» είπε ο Πάρκερ.

Τα δικαιώματα για την ταινία του Πάρκερ αγόρασε η Fox Searchlight, έναντι 17,5 εκατομμυρίων ευρώ.

«Σε ευχαριστώ, Σάντανς, για το γεγονός ότι δημιούργησες μία πλατφόρμα όπου μπορούμε να αναπτυχθούμε, παρά τα όσα κάνει το υπόλοιπο Χόλιγουντ» σημείωσε ο Πάρκερ, κάνοντας μία έμμεση αναφορά στη συζήτηση που έχει δημιουργηθεί για τα λευκά Όσκαρ.

Σημειώνεται ότι ταινίες που αναδεικνύονται στο Σάντανς φτάνουν συχνά μέχρι τα Όσκαρ, όπως συνέβη με το Whiplash (2014).

Αναλυτές εκτιμούν, μάλιστα, ότι δεν είναι διόλου απίθανο του χρόνου να συζητάμε για ένα από τα φαβορί της τελετής απονομής των βραβείων της Ακαδημίας.

Βραβείο σκηνοθεσίας απέσπασαν οι Ντάνιελ Σάινερτ και Ντάνιελ Κουόν για το αμφιλεγόμενο Swiss Army Man. Σε αυτό πρωταγωνιστούν Πολ Ντάνο και Ντάνιελ Ράντκλιφ, με τον δεύτερο να ερμηνεύει ένα πτώμα που έχει… αέρια και βρίσκεται σε στύση. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αποχώρησαν από την προβολή της ταινίας στο Σάντανς.

Στο διεθνές τμήμα του Φεστιβάλ, το Between Sea and Land από την Κολομβία κέρδισε το βραβείο Κοινού και ειδικό βραβείο της Επιτροπής για τις ερμηνείες των Μανόλο Κρουζ και Βίκι Χερνάντες, ενώ το μεγάλο βραβείο της επιτροπής απέσπασε το Sand Storm της Ελίτ Ζέξερ.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024