Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο διευθυντής του Φεστιβάλ των Καννών στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ των Καννών στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Ο Τιερί Φρεμό, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, θα βρεθεί στην Αθήνα για μία βραδιά στις 2 Φεβρουαρίου, καλεσμένος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Ο Τ.Φρεμό θα παρουσιάσει το Lumière!, μία συρραφή αποκατεστημένων ταινιών του Λουί Λυμιέρ.

Ο Τιερί Φρεμό, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, θα βρεθεί στην Αθήνα για μία βραδιά στις 2 Φεβρουαρίου, καλεσμένος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Ο Τ.Φρεμό θα παρουσιάσει το Lumière!, μια συρραφή 98 συντηρημένων και αποκατεστημένων ταινιών του Λουί Λυμιέρ και των οπερατέρ του, από το 1895 έως το 1905.

Αφορμή για την επίσκεψή του θα σταθεί ο εορτασμός των 120 χρόνων από τη γέννηση του κινηματογράφου και τις πρώτες ταινίες των αδελφών Λυμιέρ.

Στην παρουσίαση θα συμμετάσχει ο έλληνας σκηνοθέτης Πάνος Χ. Κούτρας.

Το 1895, οι αδελφοί Λυμιέρ ανακαλύπτουν τον Cinématographe (μια μηχανή λήψης, εκτύπωσης και προβολής φιλμ) και γυρίζουν μερικές από τις πρώτες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου: Η έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ, Ο ποτιστής που ποτίζεται…

Το Lumière! αποτελείται από σχεδόν 100 μικρού μήκους ταινίες, από παγκοσμίου φήμης αριστουργήματα έως και λιγότερα γνωστά διαμάντια, αποκατεστημένα πλήρως σε 4K, προς τιμήν της κληρονομιάς των αδελφών Λυμιέρ: αξέχαστες εικόνες και μια κλεφτή ματιά στη Γαλλία, αλλά και σε όλο τον κόσμο, των αρχών του 20ού αιώνα.

Η συντήρηση και η αποκατάσταση των ταινιών έγιναν από το Institut Lumière (Λυών) και το Eclair Group (Παρίσι), σε συνεργασία με το CNC (Παρίσι), τη Cinémathèque française (Παρίσι), καθώς και το Immagine Ritrovata (Μπολόνια).

Με την υποστήριξη του Total Foundation, ως μέρος της συνεργασίας του με το Heritage Foundation.

Λίγα λόγια για τον Τιερί Φρεμό

Ο Τιερί Φρεμό, γενικός διευθυντής του Φεστιβάλ των Καννών από το 2007, ξεκίνησε την καριέρα του ως εθελοντής στο Ινστιτούτο Λυμιέρ της Λυών, όπου στην πορεία έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής του (και στο οποίο παραμένει επικεφαλής), στο πλευρό του Μπερτράν Ταβερνιέ, προτού ο τότε πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών, Ζιλ Ζακόμπ, τον καλέσει να αναλάβει το φεστιβάλ.

Φιλέλληνας και ένθερμος υποστηρικτής της ελληνικής παραγωγής, έχει συμβάλει ενεργά στην επιτυχία που απολαμβάνει διεθνώς ο ελληνικός κινηματογράφος τα τελευταία χρόνια, επιλέγοντας ελληνικές ταινίες σε όλα τα προγράμματα του φεστιβάλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024