Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολιτισμός και σκέψη στο επίκεντρο του προγράμματος του Γαλλικού Ινστιτούτου

Πολιτισμός και σκέψη στο επίκεντρο του προγράμματος του Γαλλικού Ινστιτούτου

Έμφαση στη νεολαία που καινοτομεί, άνοιγμα εκδηλώσεων και σε νέους τομείς, δράσεις που θα απλώνονται σε όλη την Ελλάδα και φρέσκες πολιτιστικές προτάσεις που θα απευθύνονται σ’ ένα ευρύτερο κοινό, είναι οι τέσσερις άξονες γύρω από τους οποίους διαρθρώνεται το πρόγραμμα τριετίας (2016-2018) του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος που παρουσίασε ο διευθυντής του, Μικαέλ Οσάμπ. Πλήθος εκδηλώσεων που αφορούν τον πολιτισμό και τη γνώση προτείνει το Γαλλικό Ινστιτούτο. Ανάμεσά τους ποιητικές βραδιές, ένα cine-club, κύκλοι για τη λογοτεχνία, τις σπουδές, την σκέψη και την καινοτομία.

Έμφαση στη νεολαία που καινοτομεί, άνοιγμα εκδηλώσεων και σε νέους τομείς, δράσεις που θα απλώνονται σε όλη την Ελλάδα και φρέσκες πολιτιστικές προτάσεις που θα απευθύνονται σ’ ένα ευρύτερο κοινό, είναι οι τέσσερις άξονες γύρω από τους οποίους διαρθρώνεται το πρόγραμμα τριετίας (2016-2018) του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος που παρουσίασε σήμερα, Τρίτη, ο διευθυντής του, Μικαέλ Οσάμπ.

«Η ελληνογαλλική φιλία μεταφράζει την ανάγκη μας να συναντηθούμε. Στο επίκεντρο των σχέσεων των δύο λαών είναι ο πολιτισμός. Ένα στοιχείο που δεν είναι συμπληρωματικό αλλά αποτελεί την καρδιά του έθνους. Το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε φέτος είναι αλληλέγγυο με τον ελληνικό λαό, τον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες του» ανέφερε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα, Κριστόφ Σαντεπί τονίζοντας πως «είναι η ώρα να οικοδομήσουμε το μέλλον προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην κρίση».

Πέρα από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις όπως το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, η Γιορτή της Γαλλοφωνίας, η Νύχτα Φιλοσοφίας, νέες διοργανώσεις στα πλαίσια τριετών κύκλων με διαφορετική θεματική κάθε χρονιά φιλοδοξούν να παρουσιάσουν ακόμη περισσότερες γαλλικές πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου.

Ειδικότερα, το Γαλλικό Ινστιτούτο εγκαινιάζει φέτος τον κύκλο ποιητικών βραδιών «Λέξεις επί σκηνής», όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει και ν’ ακούσει συγγραφείς, ηθοποιούς και μουσικούς σε θεάματα αφιερωμένα σε ένα θέμα ή σε έναν συγγραφέα: τον Φεβρουάριο στον Ζαν Ζενέ, τον Μάρτιο στον Σαλά Στετιέ, στον Ανρί Ντιτιγιέ, στον Μποντλέρ, καθώς και σε πολλούς άλλους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Παράλληλα, ξεκινάει και ένα μηνιαίο cine-club, το πρόγραμμα του οποίου θα είναι στενά συνδεδεμένο με τις εκδηλώσεις του μήνα, προεκτείνοντας τις σε μία κινηματογραφική βραδιά όπου θα έχουν την τιμητική τους, ταινίες κλασικές ή και πιο πρόσφατες – όπως το φιλμ του Τόνι Ρίτσαρντσον, «Mademoiselle» που θα παρουσιάσει ο Ηλίας Φραγκούλης, καθώς και «Το σκάφανδρο και η πεταλούδα» του Τζούλιαν Σνάμπελ, απόηχο της Άνοιξης των Ποιητών, σε παρουσίαση του Γιάννη Ζουμπουλάκη.

Η λογοτεχνία θα έχει φέτος ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα, αφού σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, διοργανώνεται ένας κύκλος με ομιλίες μεγάλων σύγχρονων γαλλόφωνων μυθιστοριογράφων, που έχουν διακριθεί με κάποιο σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο, τον οποίο θα ανοίξει ο Αντρέι Μακίν. Επίσης στη βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου ξεκινάει ένας κύκλος συναντήσεων γύρω από το βιβλίο, με θέμα το «πέρα και το μακριά», όπου θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις σε πολλά γαλλόφωνα βιβλιοπωλεία της Αθήνας γύρω από βιβλία που έχουν μεταφραστεί πρόσφατα στα ελληνικά.

Με στόχο την προβολή της μουσικής και των εικαστικών τεχνών, προγραμματίζονται μεταξύ άλλων, αφιέρωμα σε δύο εξέχοντες Γάλλους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, στον Ανρί Ντιτιγιέ (σε μία συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής με την Εμανουέλ Μπερτράν και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, αλλά και με το Quatuor Diotima στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του) και στον κορυφαίο αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη Λε Κορμπυζιέ, σε συνέχεια των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το φθινόπωρο από τον Παναγιώτη Τουρνικιώτη.

Η θεατρική έκφραση θα βρεθεί στον πυρήνα μιας σημαντικής ανοιχτής συζήτησης που θα διοργανωθεί στο Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης, Κάρολος Κουν. Ο ερχομός του Φιλίπ Κεν για το θέαμά του «Η μελαγχολία των δράκων» που θ’ ανέβει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, αλλά και του Μπρουνό Μεσά με την παράσταση «Kairos», θα δώσει επίσης στο κοινό την ευκαιρία ν’ ανακαλύψει τις νέες μορφές δραματουργίας στη Γαλλία.

Τέλος, ο διάλογος ιδεών θα αναπτυχθεί περισσότερο, χάρη σε τέσσερις νέους κύκλους που φιλοδοξούν να παρουσιάσουν καινοτόμες και σύγχρονες προσεγγίσεις: Έναν κύκλο στο Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) που θ’ ασχοληθεί με τα σύνορα της γνώσης, έναν κύκλο αφιερωμένο στη σύγχρονη σκέψη, το φετινό θέμα του οποίου είναι «Ας επανεξετάσουμε την πολιτική» (τον κύκλο θα εγκαινιάσει τον Μάρτιο ο Αλέν Μπαντιού), έναν κύκλο για την αειφόρο ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία και την ενεργειακή μετάβαση και, τέλος, έναν κύκλο για τη «νεολαία που καινοτομεί, που μαθαίνει, που καλλιεργείται και ενσαρκώνει το μέλλον της Ευρώπης», ο οποίος στοχεύει να φέρει σε επαφή νέους Γάλλους και Έλληνες επιχειρηματίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024