Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χριστουγεννιάτικη ξενάγηση στην Αθήνα του Παπαδιαμάντη

Χριστουγεννιάτικη ξενάγηση στην Αθήνα του Παπαδιαμάντη

Οι ήρωες από τα Χριστουγεννιάτικα Διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ζωντανεύουν αυτές τις ημέρες στο κέντρο της Αθήνας, μέσα από το θεατρικό δρώμενο «Christmas Number's», που ξεκινά σήμερα Δευτέρα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Η Αθήνα γιορτάζει» του Δήμου Αθηναίων.

Οι ήρωες από τα Χριστουγεννιάτικα Διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ζωντανεύουν αυτές τις ημέρες στο κέντρο της Αθήνας, μέσα από το θεατρικό δρώμενο «Christmas Number’s», που ξεκινά σήμερα Δευτέρα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Η Αθήνα γιορτάζει» του Δήμου Αθηναίων.

Ζωντανεύουν και «αφηγούνται τις ιστορίες τους, δημιουργώντας μικρές ατμόσφαιρες» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ηθοποιός και σκηνοθέτις Ειρήνη Μαργαρίτη.

«Christmas Number’s, είναι τα έκτακτα φυλλάδια που έβγαζαν τα εικονογραφημένα περιοδικά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, στα οποία αναφέρεται ο ίδιος ο Παπαδιαμάντης σε άρθρο του στην «Εφημερίς», στις 25/12/1887» εξηγεί για τον τίτλο του δρώμενου που θα επαναληφθεί στις 17 και 20 Δεκεμβρίου.

Τέσσερις ηθοποιοί,η Αθηνά Αλεξοπούλου, οΜάνος Κανναβός, ο Συμεών Τσακίρης και ο Απόστολος Φράγκος, η λυρική τραγουδίστρια Ειρήνη Τζανετουλάκου και ο μουσικός Θέμος Σκανδάμης, μαζί με τον Ανδρέα Φατούρο, που θα έχει το ρόλο του ξεναγού, ακολουθούν μια διαδρομή που ξεκινά από τον «Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό» και περνά μέσα από τα μέρη που έζησε και σύχναζε ο «άγιος των ελληνικών γραμμάτων». Ο θεατής, μπορεί να παρακολουθήσει ολόκληρη τη διαδρομή ή μόνο ένα κομμάτι της επιλέγοντας ώρα, σημείο και διήγημα.

«Επιχειρούμε μια ξενάγηση στη ζωή του Παπαδιαμάντη. Μια ξενάγηση, συνδυασμένη, λόγω των ημερών, με αποσπάσματα από τα Χριστουγεννιάτικα Διηγήματα. Η πομπήθα περάσειαπό τα μέρη που περπάτησε ο σκιαθίτης συγγραφέας, όσο έζησεστην Αθήνα: Τη Βαρβάκειο, που ήταν η Σχολή του, το σπίτι του στην Αριστοφάνους, στου Ψυρρή, το κελί του στην Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, το πρώην μπακάλικο του Καχριμάνη, τον Αγιο Ελισσαίο που έψαλλε… Η διαδρομή μας καταλήγει, μαζί με όσους έχουν ενωθεί μαζί μας,στο καφενείο ‘Ωραία Ελλάς’, στην στοά Πανδρόσου, όπου θα γίνει η τελευταία ανάγνωσημε « Τα Χριστούγεννα του Τεμπέλη», όπου μέσα από παράλογες εξελίξεις αναδεικνύεται και η αστεία πλευρά των πραγμάτων» σημειώνει η Ειρήνη Μαργαρίτη.

«Μικρὸς ἐζωγράφιζα Ἁγίους, εἴτα ἔγραφα στίχους, καί ἐδοκίμαζα να συντάξω κωμῳδίας» αναφέρει, εξάλλου, ο ίδιος οΑλ. Παπαδιαμάντηςσε ένα σύντομο αυτοβιογραφικό σημείωμά του.

«Διακατέχεται απόμια ησυχία και μια πνευματικότητα, που λειτουργεί καθαρτικά» απαντά η Ειρήνη Μαργαρίτη, στην ερώτηση τι έχει να δώσει στις μέρες μαςο Παπαδιαμάντης και το έργο του.

«Τηναίσθηση μια άλληςδιάστασης. Πιο ανθρώπινης. Δουλεύοντας πάνω στα Χριστουγεννιάτικα Διηγήματα, όλο αυτό το διάστημα, γνωρίσαμε έναν Παπαδιαμάντη με αγωνίες και άγχη σημερινά. Γράφοντας πρινέναν αιώνα και πλέον, μιλά για τις σχέσεις των ανθρώπων, φωτίζοντας αυτό που έχει ουσιαστικά σημασία. Φτάνει στην ουσία των πραγμάτων. Με αυτή τη δύσκολη γλώσσα, που τελικά σου γίνεται οικεία, γιατί ακριβώς αναφέρεται σε πράγματα παντοτινά. Ακόμα και η θρησκευτικότητά του, με την έννοια της πίστης, η δική του ματιά πάνω στις τελετές, μας άγγιξε. Στις συγκεκριμένες ιστορίες, που τυχαίνει να συμβαίνουν Χριστούγεννα, βρίσκεις μια διαφορετική προσέγγιση, αυτού λέμε σήμερα πνεύμα των Χριστουγέννων. Πολύ μακριά και πολύ κοντά μ’ένα τρόπο σ’αυτό» προσθέτει.

Το πρόγραμμα των διαδρομών

Στάσεις διαδρομής:

1. Το Άνθος του Γιαλού
17:30: Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσού, πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8

2. Βαρβάκειο Σχολείο
18:00: Πλατεία Βαρβακείου Αγοράς, Αθηνάς 53

3. Το Χριστόψωμο – Το σπίτι στου Ψυρρή
18:15: Αριστοφάνους 18

4. Η Σταχομαζώχτρα – Το μπακάλικο του Καχριμάνη
18:30 Αγ. Αναργύρων 45

5. Το κελί των Αγίων Αναργύρων
19:00 εκκλησία Αγ. Αναργύρων, οδός Αγαθάρχου 2 και Αγ. Αναργύρων 16-18

6. Πρώτες δημοσιεύσεις
19:30: πλατεία Ηρώων Ψυρρή

7. Ψάλλοντας στον Άγιο Ελισσαίο
19:45: Εκκλησία Αγίου Ελισσαίου, ‘Αρεως 14

8. Το Μοναστηράκι στα Διηγήματα
20:00: Τζαμί Τζισδαράκη, πλατεία Μοναστηρακίου

9. Τα Χριστούγεννα του Τεμπέλη
20:15: Καφενείο η «Ωραία Ελλάς», Μητροπόλεως 59 (στοά Πανδρόσου 36)

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Είμαστε σε συζητήσεις με τη διοίκηση για το ρόστερ της νέας σεζόν»

Η πρώτη ατάκα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για τον Ολυμπιακό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024